2022-ben 26 500 magyar állampolgár vándorolt ki az országból, 2021-ben a számuk közel ötezer fővel volt alacsonyabb.

Tavaly, 2022-ben hivatalosan 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, ez a mutató utoljára 2017-ben volt ilyen magas – olvasható a portfolio.hu cikkében, a lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatait szemlézte.

Nagyot ugrott a kivándorlás, kisvárosnyi magyar távozott az országból tavaly

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a 2022-es adatok közel ötezer fővel magasabbak a 2021-es számoknál. 

"Ezzel megtört egy fontos pozitív tendencia, hiszen az utóbbi években fokozatosan javult a hazatérők és a friss kivándorlók egyenlege, 2021-ben hosszú idő után fordult elő, hogy többen tértek haza, mint amennyien a kivándorlás mellett döntöttek. Tavaly viszont a 21 900 hazatérőre esett 26 500 kivándorló, vagyis visszafordult a folyamat"

- olvasható a cikkben.

A bevándorlási mutató szerint 2022-ben 14 ezernél több klföldön született magyar érkezett az országba.

A lap hozzátette, a statisztikák abból a szempontból nem teljesen megbízhatóak, mert az Európai Unión belüli vándorlást majdnem lehetetlen lemérni, másrészt a KSH is azokat sorolja a kivándorlók közé, akik ténylegesen vagy terveik szerint legalább 12 hónapra elköltöznek itthonról. Ennek megállapítására a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartóját és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) TAJ-szám nyilvántartását használják, de ha valaki ott nem jelenti be a változásokat, akkor ő nem kerül bele a statisztikákba.

A kivándorlók száma utoljára 2017-ben volt hasonlóan magas a tavalyi évihez képest, 2017-ben 26 957-en hagyták el az országot. A rekord 2015-ben volt, akkor közel 32 ezren vándoroltak ki. 

A portfolio.hu cikke szerint a három fő célország valószínűleg továbbra is ugyanaz: Nagy-Britannia, Németország és Ausztria. A KSH adatain kívl azonban egyelőre friss adatok nincsenek, a német statitsztikai hivatal cska a nyáron teszi közzé a friss számokat például.

"Az Eurostat adatai szerint az Unióban 2021 végén mintegy 370 ezer magyar állampolgár élt, ez a szám évek óta alig változik. A legnagyobb magyar lakosság egyértelműen Németországban élt, ahol 190 ezer körül alakul már évek óta a számuk. Ausztriában a 100 ezret közelítette 2021-ben a magyar állampolgárok száma, illetve Hollandiában volt még 10 ezer felett"

- írja a lap, és hozzáteszi, a Brexit miatt most pontosabb képet lehet kapni a Nagy-Britanniában élő magyarokról, mert ott a nem brit állampolgároknak regisztrálni kellett. 2022 végén a magyar állampolgárok száma az Egyesült Királyságban meghaladta a 170 ezret. 

Ausztriában közel 100 ezer fő élhet, bár a számukat torzíthatja a nyugati határszélen az ingázás, vagyis nyugati szomszédunknál valószínűleg magasabb a munkavállalók száma a hivatalosan ott élőknél – írja a lap.

Forrás: portfolio.hu

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Meg lehet érteni a fiatalokat. Egy szűk réteget kivéve, nem túl rózsás a jövő.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Németh István: ...én sem viccelek, mikor azt mondom, súlyos elmebeteg vagy :(
És ordas nagy suttyó.
hit and run
olvasmány- még sosem írtam le ezt a szót. Jó volt leírni... kiírni magamból.
Clavigo
@hit and run: Ahhoz előbb meg kellene tanulnia olvasni ennek a félkretén @Shikari: - nak...
Clavigo
@Németh István: Beléd is jó reggelt,,seggarc.Dolgozni még nem jutott eszedbe,Piffta ? Mindenki jobban járna..
hit and run
Rozi néni, az egész világ legjobb magyar tanára, imádkozom érted!
Hogy egy kísérleti kommunyista oskolában senyvedtünk évekig? (a kísérlet nem sikerült, senki nem lett kommunista!)
Már elmúlt!
Lépjünk tovább!
Németh István
@m73: @m73: @Clavigo: @hit and run: Rozi néni, az egész világ legjobb magyar tanára, imádkozom érted! > Hogy egy kísérleti kommunyista oskolában senyvedtünk évekig? (a kísérlet nem sikerült, senki nem lett kommunista!) > már megint itt vagy te analfabéta barom?:-) és mit fogunk bűnhődni te fasszopó? Hogy bazd telibe azt a jó kurvaanyádat te köcsög!:-) >>gyere a szemem elé te fotelbuzi köcsög! Aztán akkor ugassál te kecskebaszó fidesz bugris!
Olyan szépséges virágnyelven skribáltátok a betüket a szövegről ne is beszéljek, hogy képtelen vagyok ismételnia javatokra >> mert ti csak erre vagytok képesek a gebe lenge szervén himbálódzó lapostetűk --- De jön a megváltó locsolás > a tetűket nem halottam még vinnyogni defogtok az tuti! Hülye gecik >> különben, hogy tudjátok a témához szólván > többen jönnek haza mint kimennek - na ezekről is megvan a véleményem, de az benneteket nem érdemesít arra, hogy tudjátok - MERT ti csak a lófaszon csüngő lapostevek vagytok!
Az usa-nató armada takarodjon Európából az Eu vezetése a birótófára aszalódásilag; veletek együtt, bár még aszalt tetűt sem láttam! De eljövel az idő!! Az usa Magyarországi nagykövete a buzi kurva anyjával reppenjen a biden-soros löttyedt tökeire!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.