Csak titokban mertek nyilatkozni.

Félelem, elkeseredés és fásultság jellemzi a vidéki tanárok életét – írja a Válasz Online, miután több pedagógust is sikerült megszólaltatnia. Az ország legszegényebb régiójában oktató tanárok név nélkül nyilatkoztak, mivel úgy érzik, egy névvel vállalt nyilatkozattal könnyen létbizonytalanságba sodorhatnánk. Többen direkt utasítást is kaptak, hogy senkinek ne nyilatkozzanak, mert „utánuk nyúlhatnak”. Így nem csak a nevüket, de az iskolát, sőt, a helységet sem nevezzik meg, ahol dolgoznak.Rettegés és végtelen elkeseredettség – Így élnek a vidéki tanárok

Illusztráció: Pixabay.com

Nálunk mára megfagyott a levegő. Vihar előtti csend van és végtelen elkeseredettség

– fogalmazott a lapnak az egyik pedagógus. Mint mesélte, az ő iskolájukban akkora a pedagógushiány, hogy előfordult már hiányzás, betegség miatt, hogy egy tanár egyszerre három osztályban helyettesített. Az iskolájában tavaly úgy kezdték meg a tanévet, hogy 19 helyre 12 tanár jutott.

Itt, vidéken sokkal nagyobbak a különbségek egyes intézmények közt, mint Budapesten belül. Nagyobbak a társadalmi különbségek is

– nyilatkozta egy másik tanár, aki azt mesélte, náluk minden osztályban akad, aki a legalapvetőbb nehézségekkel küzd. Hozzátette, a legnagyobb probléma szerinte mégsem ez, hanem az általános félelem, ami eluralkodott az országban. Egyikük így foglalta ezt össze:

A gyerekeket mi neveljük. És őket sem lehet megtéveszteni. Ha a Horthy rendszert tanuljuk, még egy hetedikes, falubeli gyereknek is feltűnik, hogy az egészen hasonló ahhoz, ami ma van.

A tanárok, mint a lapnak mesélték, nem sztrájkolnak és nem tüntetnek, mert –  mint egyikük fogalmazott:

Amikor láttuk, hogy a legbátrabbakat kirúgták a polgári engedetlenség miatt, rögtön mindenki arra gondolt: ezek bármit megtehetnek. Ha meg merik tenni azokkal, akikről a hírek szólnak, miért ne tennék meg velem, itt, a világ háta mögött?

A tanítást megnehezítő körülmények mellett az alacsony fizetések is komoly problémát okoznak a megszólaltatott pedagógusoknak. Egy pedagógus házaspár arról mesélt, nem hogy nyaralni nem mentek évek óta, de az egészségük is rámegy a kialakult helyzetre. Egy másik tanár a bérekről beszélve ezt mondta:

Ha a portfóliórendszer bevezetése után egy évvel nem törölték volna el a bérek minimálbérhez való rögzítését, egészen másképp nézne ki ma minden Magyarországon. Nekünk öreg pedagógusként a fizetésünk nem éri el a 300 ezret, pedig ebben benne vannak a bérpótlékok és az osztályfőnöki pótlék is. Akik gyereket nevelnek, ne adj’ Isten egyedülállóként, még nehezebben jönnek ki. Vannak olyanok is, akik tanítás mellett végzik a főiskolát, ők 150-160 ezret kapnak kézhez pótlékok nélkül.

Forrás: Válaszonline.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ilyen cikkeknél látszik, mennyire buta faj a fideszes.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Nessy: ma 11:34...szerintem aki okosnak tartja magát nem ír ilyen butaságot...:)
ómió
@Toller Béla: Ó, "persze"! Iskolák "potom" százait zárták be az efftársaid, mert ellopták a fenntartásukra valót, de ennek fejében, ugye, nem elbocsátottak, hanem még "pluszban felvettek 14000 tanárt"!? Legújabban már így kell hazudnotok!?
hit and run
Orbánt meg kell ölni - egy egész ország érdekében!
hit and run
@Mirabilis: jelents fel. Máe kfva rég óta nem voltamcfeljelentve.
kulabombaafityiszre
Rettegjenek csak,ne szóéjanak.Gyáva népnek nincs hazája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.