A kormány tovább csökkenti az államadósságot és a költségvetési hiányt, a magyar gazdaságot idén és jövőre is növekedési pályán tartja – jelentette ki a pénzügyminiszter az Erste Group Budapesten tartott tanácskozásán a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint.

Bejelentést tett a pénzügyminiszter: A kormány a veszélyes időkben is megőrzi a magyar gazdaság stabilitását
Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter előterjesztőként felszólal a 2023-as költségvetés módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 1-jén. MTI/Bruzák Noémi

Varga Mihály kiemelte: "a szankciós válság kezeléséhez alapot ad, hogy Magyarország fejlettségi szintjét 2010 óta az uniós átlag 66,1 százalékáról 77,7 százalékára javítottuk, megelőzve a többi között Portugáliát, Romániát és Szlovákiát is".

A magyar gazdaság a szomszédban zajló háború ellenére, a helyreállítási források nélkül is 4,6 százalékkal erősödött tavaly, jelentősen meghaladva az Európai Unió 3,5 százalékos átlagát

- ismertette a pénzügyminiszter.

Azt mondta: idén 1,5 százalék körül alakulhat a bővülés, "jövőre pedig visszatérhetünk a pandémia előtti, 4 százalék körüli növekedési pályára".

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett,

a költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra szorítjuk, a GDP-arányos államadósság szintjét 70 százalék alá visszük, és a következő években is csökkentjük.

A hitelminősítői értékelések és a kötvénykibocsátások eredményei azt mutatják, hogy a piacokon töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt, a magyar bankszektor a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes – jelentette ki. Varga Mihály a tárca közleménye szerint emlékeztetett: a kormány és a jegybank intézkedéseinek köszönhetően az infláció már csökkenő pályára állt, "az év végéig egyszámjegyűre mérsékeljük".

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
Ezt mögbeszélték mán a külfődi minősítőkkel?
Ők is így látják, vagy ippeg nem!
A minősítők tévedtek.
Itt minden a legnagyobb rendben van.
Az infláció felét kifizettetik a nyuggerekkel, a többit a melósokkal!
Minden működik, pedig a háború a felelőse az egésznek, csak nálunk, máshun más az oka, de az gyengébb!
jáger laszló
Varga Misi ismét bedobta a siker bombát ,amely inkább csak szóvirágokat tartalmat,,mint a valóságot!!Az infláció nem csökken,az államadósság nominálisan nő a költségvetés hiánya nem csökken!!!
Ez az ami hozzá tartozik!!!???
A gazdasági sikereket nem nálunk kell keresni!!!
csal ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Szóval, az efftársi államcsőd továbbra se fenyeget!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.