Sík területen épült, másfél méter magas kilátóban gyönyörködhet az arra járó Kunszentmiklós mellett.

Másfél méter magas kilátó épült egy nemzeti parkban, kivételesen nem NER-es biznisz volt

Terápia tériszony ellen, pipa. Forrás: Facebook, Vármögyei Hírek

Az építtető Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságtól (KNPI) a Kecsup kért magyarázatot a fura építmény okára.

A válasz szerint összesen öt kilátó épült a Felső-kiskunsági pusztán. Közülük kettő 1,5-2 méter magas, a másik háromnál pedig 4 méteren van a padlószint. A kilátók egy határon átnyúló, 75 százalékban uniós, 25 százalékban hazai finanszírozású, úgynevezett LIFE-projekt keretén belül készültek – írja a hvg.

A LIFE-projekt neve „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában”. A KNPI honlapja szerint a fokozottan védett madárfaj védelme négy ausztriai és öt magyarországi területen valósul meg. A hazai területek a következők: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az ELMÜ és három nemzeti park igazgatóság, a Kiskunsági, a Körös-Maros és a Bükki. A fő célkitűzés a túzokokra az ütközések miatt nagy veszélyt jelentő középfeszültségű légvezetékek földkábellel történő kiváltása.

A KNPI a portálnak azt válaszolta, hogy a tematikus megfigyelő pontok a Felső-Kiskunság egy-egy jellegzetes, nyílt pusztai élőhelyére kerültek. Mindegyik egy rendhagyó, a nagyobb távolságok és a sokféle látnivaló miatt nem gyalogos, hanem autóval vagy kerékpárral bejárható tanösvény részei, amelyek még befejezés előtt állnak.

Tekintve, hogy síkvidéki, pusztai környezetben vagyunk, nem volt cél magas kilátók építése. Kettő esetében kifejezetten a nagyobb csoportok befogadása és az akadálymentesítés (lépcső helyett rámpa vezet fel rájuk) volt a célunk. Ez a két alacsonyabb kilátópont közel van Kunszentmiklóshoz, illetve Bugyihoz, így akár a helyi óvodás és kisiskolás csoportok is ki tudnak látogatni rájuk. A 1,5-2 m magas kiemelés pont elég ahhoz, hogy a sík, pusztai terepen körbe lehessen tekinteni, de egyben kellően biztonságos a kisebb korú gyerekekből álló csoportoknak vagy kerekesszékkel közlekedőknek is

– írta a KNPI. A tanösvény Apajt és Kunpeszért is érinteni fogja.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a magyarok kilátásai rohamosan javulnak! -csak föl kell mászni hozzá erre az izéra..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NKF
Nem lepődök meg. Annak idején a komcsik 40 cm magas kilátót emeltek!
Fejlődünk ,nem?
namihami
Ha--esetleg--szabadna egy tételes költségvetést is kitenni az elkészült műremekek mellé! Ne csupán a látvány legyen/lehessen szédítő!
ómió
Azért, az efftársi 40 cm-eshez képest ez már a "fejlődés"!
csak úgy....
@Maccska: mennyire kiokosodtál te kecskés, talán oktatáson voltál?! :)
kilátóból kapsz ma egy 5-öst!
drrotf
Aki építtette ezt a fatákolmányt az régebben biztos állatokkal is foglalkozott mert mert korábban a régi állatforgalmi cégek udvarán álltak ilyen monstrumok.Az elszállítandó állatokat felterelték a kb ilyen magas állatfelterelőre ,ahonnan az állatok átszálltak a teher gépjárműre.Amikor megérkeztetek a cél állomásra, akkor meg szintén egy ilyen konstrukción leterelték a gépjárműről az állatokat, akik szépen lesétáltak a "mű"-ről.Egyszóval régen is volt ilyen berendezés vidéken csak akkor nem adtak az elkészítésekor pénzbeni hozzájárulást.Akinek kellett az állatok forgalmazásához csináltatott egy ilyent!Régen, még az átkosban is a marhák , a disznók, a birkák mentek fel erre a szerkezetre, gondolom, ma is!
csak úgy....
@m73: de hiszen minden másra használhatatlan,- különben a gyogyik csípik ha kiröhögik öket és bocink nagyon gyogyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.