2001 óta harmadával csökkent a szőlőművelési terület Magyarországon, azonban jelenleg több szőlő terem és jobb minőségű bor készül ezeken a területeken. A kilátások viszont meglehetősen borúsak.

Vörösboros országgá válhat Magyarország a klímaváltozás miatt, és ez lehet még a legkisebb baj

Illusztráció: Pixabay.com

Jelenleg a hazai borvidékek 70 százalékán fehér borszőlő terem, azonban ez az arány durván felborulhat a klímaváltozás miatt – írja a Másfélfok.hu. A pesszimista forgatókönyv szerint a mostani dél-spanyolországi vagy tunéziai borvidékekre jellemző viszonyok alakulhatnak ki a Duna-Tisza közén, ami a vörös borszőlöknek kedvez. Hozzáteszik:

Sokkal többről van szó, mint hogy a jelenlegi szőlőfajták képtelenek lesznek megélni az adott területen, és fehérboros országból vörösboros országgá változunk.

A globális felmelegedésből adódó szélsőséges időjárási események nem kímélik majd a szőlőtőkéket sem. A század végére a globális kibocsátás csökkentése nélküli forgatókönyv hatalmas növekedést vetít előre a forró napok számában, ami a levelek és bogyók megperzselődéséhez vezethet, lassítja az érési folyamatot és csökkenti a fotoszintézist is.

A borvidékeken jelenleg előforduló tavaszi fagyok gyakorisága háromszorosára nőhet, ami jelentősen rontaná a terméshozamot.

A klímaváltozás hatásai már jelenleg is érezhetőek: 2001 óta ugyan harmadával csökkent a szőlőművelési terület Magyarországon, azonban javult a megtermelt bor minősége. Az elmúlt fél évszázadban viszont negyedével nőtt annak a hőnek az éves összege, ami a szőlőtőkéket éri, és ezzel összefüggésben a termésátlag is.

A szőlőt jelenleg 62 ezer hektáron termesztik Magyarországon, összesen 22 hazai borvidéken: a Kunsági a legnagyobb, míg a Nagy-Somlói a legkisebb borvidék. A nagy területi újratelepítések és a borvidékeken kívüli területek kizárása következtében 2001 óta csökkent a művelt terület nagysága, és mára csupán a korábbi kétharmada lett, viszont egyértelműen javult a bor minősége.

Forrás: Másfélfok.hu
Fotó: Pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Ahol a kultúra nulla,ott nem kellene erőltetni az alkoholt.Kulturáltan fogyasztani nem tudnak,csak vedelni,világelső Magyarország az alkoholfogyasztásban.
Havanagi
@Maccska Delirium trémenszben szendvedsz,pycsa???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.