A személyi jövedelemadó bevallási határideje hétfőn éjfélkor jár le. Eddig több mint 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket.

Nagyon fontos adóbevallási határidő van ma

Ma van a bevallás határnapja. Forrás: Pixabay

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az szja csökkentésére többféle kedvezmény is létezik. Jelenleg 5,2 millió embernek van elektronikus tárhelye – írja az Index.

Hétfőig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani, vagy elfogadni az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet. Az adózó, aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit – kivéve az áfás magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket –, annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete.

Az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az szja-bevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták meg azt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy akiknek a bevallási tervezetben fizetendő adó szerepel és részletfizetést kérne, a bevallási tervezethez mellékelt személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot is ki kell kitöltenie és vissza kell küldenie az adóhatóságnak május 22-ig.

Az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetni, e nélkül ugyanis a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni. Kiemelte azt is, az öngondoskodási megtakarítási formák kapcsán személyi jövedelemadó csökkentésére többféle kedvezményt lehet érvényesíteni, jellemzően a befizetés húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Öngondoskodással kapcsolatos megtakarítással évente maximum 280 ezer forint igényelhető vissza az szja-ból, ehhez az összeghez viszont több megtakarítási formát kell kombinálni: például egy nyugdíjbiztosítást egy önkéntes egészségpénztárral – ismertette Tállai András, aki azt is megemlítette: a nyugdíjbiztosítási (maximum 130 ezer forint adó-visszatérítés), az önkéntes nyugdíjpénztári, az önsegélyező és egészségpénztári (együttesen maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés), valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára (maximum 100 ezer forint adó-visszatérítés) befizetett összeg után vehető igénybe az adó-visszatérítés.

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a nyugdíjbiztosító, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlát vezető pénzintézet a kiadott igazolásról adatot szolgáltat a NAV-nak, így az elkészített bevallási tervezet az adatszolgáltatás alapján a rendelkező nyilatkozatokat is tartalmazza. A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat is a NAV eSZJA-felületén adható be legegyszerűbben hétfő éjfélig.

Forrás: Index
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Javaslom a Nemzet Büszkeségei tablóba felvenni ezt a képet is:

Tállai András közgazdász, üzemgazdász, Mezőkövesd volt polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium államtitkára, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal elnöke

www.eszakhirnok.com/wp-content/uploads/2021/10/107611870_1636858769849203_7388365140857829947_n-1.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.