Rétvári Bence elmondta, a háborús időkben a háborúból ki kell maradni. 

Háborús időkben a háborúból ki kell maradni és a magyarságért minden keretek között ki kell állni

- fogalmazott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a zebegényi Trianon-emlékműnél vasárnap, a nemzeti összetartozás napján mondott beszédében.

Rétvári Bence elmagyarázta, mi van azokkal, akiknek a határon túli magyarok nem fontosak

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, azt mondta:

akinek a határon túli magyarok nem fontosak, annak egy idő után a határon inneni magyarok sem fontosak.

A magyaroknak mindig össze kell fogniuk, "nekünk mindig elsősorban a magyarokra kell gondolnunk, és minden magyarnak ki kell állnia minden magyarért" – fogalmazott az államtitkár. Felidézte, hogy 103 éve a magyar vezetők nem álltak ki a magyarokért, hanem mások jóindulatára bízták, mi lesz a jövője az erdélyi, a kárpátaljai, a felvidéki, a délvidéki, a burgenlandi magyaroknak.

Ebből a történelmi leckéből nekünk tanulnunk kell

- figyelmeztetett.

Rétvári Bence szavai szerint nem azon múlt Magyarország területi vesztesége, hogy a hadszíntereken ki hogyan veszített, hanem azon, hogy kinek a kormánya állt ki a saját országáért a tárgyalások alatt, és kiét hívták el, kiét nem.

Az államtitkár felidézte: a Tanácsköztársaság vezetőivel nem voltak hajlandóak szóba állni, 133 napig nem hívták el a kormányt, ami rengeteg időveszteséget jelentett, Károlyi Mihályék pedig a magyar érdekek védelme helyett az Antant jóindulatára számítottak. Minden engedményt megadtak számára, mindenki követelését elfogadták, "mert akkor majd jóindulattal fognak viseltetni irántunk", gondolták Károlyiék.

Mint emlékeztetett, Németország 70 ezer, Ausztria 40 ezer, Magyarország 180 ezer négyzetkilométert veszített. "Nyilván vesztes oldalon álltunk, tehát vesztesége Magyarországnak biztosan lett volna az első világháború után, de nem ekkora" – fogalmazott. Rétvári Bence beszélt arról is, hogy az I. világháború kitörése előtt egy hónapnyi gondolkodási idejük volt Európa vezetőinek, Európa nemzeteinek, hogy elgondolják, akarnak-e egy háborúba belekeveredni vagy sem, és végül akkor belekeveredtek.

A kétoldalú konfliktus, egy helyi konfliktus, két ország, két dinasztia konfliktusa pillanatok alatt más-más európai országokban is háborús helyzetet idézett elő, hiszen az európai országok sorra léptek be a háborúba

- mutatott rá.

"Mi, magyarok az utolsó pillanatig elleneztük ezt a háborút, Tisza István ellenezte a döntést, de Magyarország nem volt abban a szuverén helyzetben, hogy meg tudja akadályozni (...), a Habsburg dinasztiával együtt belesodródott" – fogalmazott a politikus.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy Tisza István az emberéletek védelmével indokolta ellenzését és azzal, hogy nem látott olyan végkimenetelt, amely Magyarország számára előnyös lehetett volna. "Előre megmondta, hogy ebből a háborúból Magyarország semmiképpen nem jöhet ki jól (...), Magyarországnak semmiképpen nem szabad belesodródnia" – idézte fel az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta azt is, a magyaroknak alapvető nemzeti érdeke, és a 20. század alapvető tapasztalata is az, hogy nem szabad háborúba belekeveredniük. "Amikor világhatalmak gyürkőznek egymásnak, mi abból a 20. században csak nemzeti tragédiákat szenvedtünk el, abból a magyaroknak semmi előnye soha nem származott" – fogalmazott.

Az ünnepi eseményen beszédet mondott Nagy Feró Kossuth-díjas énekes, zeneszerző is, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a nemzeti összetartozás pozitív üzenet az egész Kárpát-medencei magyarságnak: merjünk nagyok lenni, igenis vállaljuk fel a magyarságunkat és az összetartozást.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
"akinek a határon túli magyarok nem fontosak, annak egy idő után a határon inneni magyarok sem fontosak."

Pontosan ezt csináljátok hülyebence, a határon inneni magyarok nektek Qrvára nem fontosak. Csak a határon túliak.
A határontúli iskolások 100 ezer Ft-ot kapnak havonta a magyar államtól. Ehhez képest a magyar családi pótlék 12 200 Ft.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
Mondd ki Bence: Azok nem magyarok!
kereső
Mi van azokkal, akik a határon inneni magyarok egy részét- kitagadják a "namzetből", a magyarságukból- mint teszi azt kövér lászló az országgyúlés elnöke. Na, mi- bence, te farizeus istentelen?
Menőmanó
"akinek a határon túli magyarok nem fontosak, annak egy idő után a határon inneni magyarok sem fontosak."

Pontosan ezt csináljátok hülyebence, a határon inneni magyarok nektek Qrvára nem fontosak. Csak a határon túliak.
A határontúli iskolások 100 ezer Ft-ot kapnak havonta a magyar államtól. Ehhez képest a magyar családi pótlék 12 200 Ft.
kereső
László Marczingós:
"Trianon után magára maradt egy másokkal összeférhetetlen, rasszista, antiszemita, böszme tömeg, mely az országhatáron belül ragadó minden értelmes közösséget elgázosított, kitelepített, megalázott.
Majd most ez a húgyagyú banda kezd aggódni azon “kint ragadt” magyarokért, akik európai módon élnek?"

/Romániában, Szlovákiában, Ausztriában.../
jáger laszló
Munkából kell +élni mondja a fidex ,ezért a segékyt/családi pótlékot nem növel!!
Mészáros Lölő is keményen dolgozik,hogy valahogy +éljen!
Le sem szarka a családi pótlékot
Erről csak ennyit
barátilag
J.L.
J.L.
AMORÁLISOK
orbán papagály. krumpliosztogató egy gyereknek a családi pótlékja 13,000 mire elég és emeltek 1 forintot is ? á dehogy csináltak 24 % inflációt de csak a kisembereknek nekik 2-4-6 7 milliós a HAVI jövedelmük + állami autók benzinkártya rendszám leadása a védába ??? ...óne bünti 220 al is? ja "Havi 200 pengő fixxel?? "
Régi igazság aki dolgozik nem ér rá pénzt keresni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

G.w.M-re lecsapott a rendőrség
Szórakozás - 2023. September 28., 08:45
G.w.M-re lecsapott a rendőrség