A kormány fizetésbojkottja miatt sokan kerülhetnek bajba.

Már 500 napja nem fizeti a kormány a hitelek kamattámogatásátillusztráció, Unplash

A mostani 20% körüli piaci hitelkamatok mellett szinte senkinek sem éri meg hitelt felvenni, ezért a hazai vállalati hitelezésnek két államilag támogatott hitelprogram volt a fő motorja az elmúlt hónapokban – mutat rá a portfolio.hu. Az egyik a Széchenyi Kártya program, a másik pedig a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. 

Ahhoz, hogy e programok kedvező kamattal fussanak, a kormány kamattámogatást fizet a hiteleket közvetítő (és a mérlegükben nyilvántartó) bankoknak és pénzügyi vállalkozásoknak, mégpedig az EU támogatási szabályait is figyelembe véve. Más a helyzet a pénzügyi vállalkozásoknál, amelyek nem gyűjthetnek betétet, így a forrást az állami MFB-től kapják. Ők a kamattámogatásból jellemzően csak 2,5%-ot tarthatnak meg, a többit refinanszírozási kamatként megfizetik az MFB-nek, vagyis visszajuttatják az államnak. E kamatszintek természetesen változnak, az aktuálisan 16% körüli ügyleti kamat historikusan kiugróan soknak számít.

Több bank és pénzügyi vállalkozás bevallás alapján a pénzügyi lap rámutat:

- Miközben az ügyfelek szépen törlesztenek, így a hitelportfólió minősége rendszerint kiváló jelenleg is, aközben a pénzügyi intézmények bevételeinek másik részét adó kamattámogatások nem érkeznek meg.

- Korábban is jellemző volt az állam késedelmes fizetése, krónikussá viszont akkor vált, amikor ez a feladat a korábbi Ipari és Technológiai Minisztériumtól (ITM) a fejlesztési miniszterhez, majd a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz (GFM) került át.

- A GFM honlapján megtalálhatók a Széchenyi Kártya Program egyes hiteltípusaihoz tartozó csoportos támogatói okiratok, amelyek nélkül a kamattámogatás kifizetésére nem kerülhet sor. Ezekből kiderül, hogy a hitelszerződések megkötését követően rendkívül sokára, jó esetben egy, rossz esetben másfél évvel később került sor az utóbbi hónapokban a kamattámogatás kifizetésének minisztériumi jóváhagyására.

- Forrásaink szerint jelenleg nagyjából 500 napnál tartanak a leghosszabb késedelmek, vagyis több mint másfél éves csúszásban van a minisztérium, így például a pénzügyi vállalkozások mint közvetítők és ügyfeleik számára 2021 szeptemberének végén bevezetett Széchenyi Mikrohitel GO! támogatásaiból is alig kaptak meg valamit eddig.

- A GFM a pénzügyi intézmények panaszaira válaszul a minisztériumok közötti átadás-átvétel körülményeire, az emberi erőforrás hiányára és bizonyos technikai hiányosságokra hivatkozott.

A lap megkeresésére az MFB nem tudott érdemi választ adni, az általa refinanszírozott hitelprogramok esetében ők is jól látják az anomáliát, ezt bizonyítja, hogy a pénzügyi vállalkozások számára az általunk látott levél szerint moratóriumot biztosított az állami bank a refinanszírozási kamat megfizetésére. Legalább az államnak egyelőre nem kell hogy fizessenek tehát a pénzügyi intézmények magának az államnak a késedelme miatt.

Ha nem érkezik meg rövidesen a pénz, rengeteg magyar tulajdonú pénzügyi vállalkozás fogja lehúzni a rolót.

De persze a hitelintézeteket is érinti ez: tudomásunk szerint banki felsővezetőket is felháborított a Széchenyi Kártya Program termékeit övező rendszerszintű anomália, amely épp akkor fogja vissza a hitelezést, amikor a kormány a recesszió és a „kamatcsapda” kivédése érdekében inkább felpörgetni szeretné azt. Az ehhez szükséges legfontosabb kifizetéseket viszont nem teszi meg, egyenesen likviditási válságba sodorva a kkv-hitelezés egyes piaci szereplőit.

Forrás: portfolio.hu
Fotó: Unsplash

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Remélem sok fitymasz szavazó van közöttük.,,a többieknek ,akik bíztak ebben falhuggyozó dagadt Muzsikban,,," részvétem "..
csipetke
Csinálták mindezt szépen stikában... Ugyanakkor volt pénz sportra, tornacsarnokokra itthon és külhonban,akaratunk ellenére támogattuk óvodák,bölcsődék építését és felújítását külhonban is,és volt pénz mindenre IS,amire orbán akarta. Egészen elképesztő,hogy az idecuccoló gazdag kínai gyáraknak százmilliárdokat adnak ajándékba,csak úgy. Most nincs szó munkahelyteremtésről, mert százával hozzák a filippínókat a gyárakba.De nincs kamattámogatásra, nincs béremelés az egészségügyi szakdolgozóknak,pedagógusoknak. Ezzel Brüsszelre mutogatnak, pedig ezt az állami bevételekből kell megoldania orbánnak. Érdekes,hogy a hatalmasra dagadt parlamenti vízfej béremelésére ----ide tartozik orbán többmilliós béremelése is----találnak a fiók aljában pár milliárdot. Bokros Lajos mondta, hogy ez egy szégyenkormány. Ez egy kormányzásra képtelen halmaz,akiknek már rég le kellett volna mondaniuk...És még csak most jönnek csőstül az orbáni-megszorító csomagok sorra

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.