Brutális inflációs nyomás és háborús pszichózis mellett kell döntést hoznia a kamatokról kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának.

Nagyon fontos döntést kell meghoznia a Magyar Nemzeti Banknak

További óvatos kamatvágást valószínűsítenek keddre. Forrás: Pixabay

Matolcsy György jegybankelnök májusban személyesen jelentette be, hogy száz bázisponttal csökkentik az egynapos betéti tender kamatszintjét (effektív kamat). Ezzel kamatcsökkentési pályát nyitott, ami folyamatos kamatvágást jelenthet, addig, míg össze nem ér a most 17 százalékos effektív kamat a 13 százalékos alapkamattal. A körülmények most újabb száz bázispontos kamatcsökkentést tesznek lehetővé – írja az Index, szakértőkre hivatkozva.

Ha a piaci hangulat nem romlik el nagyon, akkor a 13 százalékos alapkamat szint eléréséig ülésenként további 100 bázisponttal vághatja a jegybank az egynapos betéti rátát. Ezzel az ütemmel szeptemberben érhet össze az effektív kamat az alapkamattal.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint szeptemberben érhet össze az effektív kamat az alapkamattal. Az pedig, hogy innen egyből folytatódik-e a kamatvágás vagy némi szünet következik, a piaci körülményektől és a friss inflációs helyzettől függ.

A szakértő szerint kiemelt figyelem övezi a külső egyensúlyi mutatókat, ami az elmúlt egy hónapban tovább javult (a belföldi fogyasztás brutális visszaesése miatt – a szerk.)

A jegybank kamatdöntése hatással van a forint árfolyamára is. A szakértők szerint most azonban a 100 bázispontos kamatcsökkentést már beárazta a piac, így ez a döntés nem rengeti meg a magyar fizetőeszközt.

· Az uniós források körüli bizonytalanság

· és a gazdaságpolitika kiszámíthatalansága

azonban gyengíti a magyar devizát.

Virovácz szerint a gyengítő és erősítő tényezők most egyensúlyban vannak, de ha bármelyikben tartós változás következik be, az átbillentheti a forintot a sáv egyik vagy másik szélén, és átlökheti egy új sávba.

Ha őszig nincs tartós változás a kockázati tényezőkben, továbbra is a 368–378-as sáv lesz valószínű. Az ING vezető elemzője szerint ősz végén, az uniós pénzek érkezésével a 360–365 forintos szint sem tűnik elképzelhetetlennek az euróval szemben.

Forrás: Index
Fotó: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.