Magyarország elkötelezett az Európai Unió bővítése mellett, támogatja Ukrajnát, Moldovát és Georgiát európai integrációs erőfeszítésükben – közölte az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

Varga Judit: "Van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül"
Fotó: Facebook / Varga Judit

Varga Judit erről annak kapcsán írt közösségi oldalán, hogy az Európa-ügyi miniszterek csütörtöki stockholmi informális tanácsülésén napirenden volt Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozásának a kérdése.

Magyarország elkötelezett az Unió bővítése mellett, támogatja mindhárom országot európai integrációs erőfeszítésükben. A magyar álláspont egyértelmű: az EU bővítési politikájának hitelessége és integritása megköveteli, hogy nem feledkezhetünk meg a nyugat-balkáni országokról sem, az ő bővítési folyamatuk hasonlóképpen fontos Európa jövője, prosperitása, egysége és biztonsága szempontjából

- fogalmazott.

Varga Judit egyúttal kiemelte, hogy az unió bővítési politikájának minden tagjelölt szempontjából kiegyensúlyozottnak, igazságosnak, azonos feltételeken és érdemeken alapuló folyamatnak kell lennie.

Az ezeket a szempontokat mellőző gyorsított megközelítés nem érdeke az uniónak

- jegyezte meg.

Varga Judit azt írta, hogy

bár elismerjük Ukrajna eddigi erőfeszítéseit a tagjelölti státusz kritériumainak teljesítése kapcsán, van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Az Ukrajnában élő magyar kisebbség miatt Magyarország kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek 2015 előtti jogainak visszaállítását – rögzítette a miniszter. Kiemelte, a nemzeti kisebbségek védelme alapvető uniós érték, és Magyarország elvárja az Európai Bizottságtól, hogy "alaposan ellenőrizze Ukrajna megfelelését ezen a területen is".

Varga Judit szavai szerint Ukrajna valamennyi törvényében biztosítani kell a nemzeti kisebbségek jogait, különös tekintettel az oktatási törvényre, az államnyelvtörvényre, a nemzeti kisebbségekről szóló törvényre.

E tekintetben – folytatta – a Velencei Bizottság véleménye szerint is "még sok a tennivalója Ukrajnának".

Ebből következik, hogy mi, magyarok nem támogathatunk előrelépést a tagjelölti státusz felé Ukrajna esetében a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása nélkül

- olvasható a bejegyzésben.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Pegero: Na, azért a fórumtárs Németh Istvántól, vagy Bayer lovagelvtárstól van mit tanulnia.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Pegero: Manapság már Arany János szép magyar beszéde is elromlana , olvasva egyik, másik újság cikkeit, nézve a királyi tv csatornákat. Nem a filmekre kellene a 18-s karika, hanem sok felnőtt szája elé.
Nessy
@Pegero: A Hír tv nem az RTL csoport tagja.
Nessy
@Pegero: Ok. Legyen neked hitted szerint.
Istenakinincsen
Magyarhonban már túl sok ami mellett nem mehetünk el szó nélkül! Nem ezzel kellene foglalkoznia elsősorban a hazugságügyi miniszter asszonynak?
lusta
Már az amerikai Georgia államot is fogják venni?
Eladott Ország
Orbánt kiosztották az Európai parlamentben... Kiderülhet még, hogy a dollárbaloldal irányítja az EP-t?!
youtu.be/YDhxHJzZG_s
Orbán legtéglább , vörös, legvörösebb Tégla Viktor. Russzki spicli, moszkovita, komprádor. A bővítéseket illetően, bölcs dolog lenne, ha az EU előbb gondosan megvizsgálná, milyen konzekvenciákat lehet és kell levonni Magyarország felvétele, és az azóta elkövetett trollkodásai kapcsán. Orbán, moszkvai vándormadara a Kakadu, időnként elrikácsolja, Orbán kakaduhangján, a bővítéssel kapcsolatos direktívákat. Szerbián kívül pl. magyar tagjelölt még Bosznia, Montenegró... Az EU-nak azt kellene felfognia végre, hogy Orbán nem azért veszélyes mert magában bármilyen befolyással is bírna Európában. Orbán azért veszélyes, mert a néphülyítés és a korrupt rezsim receptjével házal Európában. Ha pedig mások is elkezdik alkalmazni ezt a receptet, akkor az EU-nak vége lesz. Nem véletlenül vásárol Orbán külföldön médiát, nem véletlenül juttat milliárdokat szélsőjobbos pártokhoz, szervezetekhez. Szét akarja verni az EU-t.
uploads.disquscdn.com/images/68b2bb65c58d8774ce6cdb354b3f3f78916a7a42b65f83c039698e7463b4f829.png?w=800&h=673

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.