Megjelent az IMD Versenyképességkutató (IMD) 2023 évi versenyképességi tanulmánya, amely jelentős előrelépéseket és lemaradásokat mutat. A vizsgált 64 ország között az első tíz helyen csupán 4 EU-s tagország: Dánia, Írország, Hollandia és Svédország van.

Szomorú helyzetben az ország: Nagyot zuhantunk a versenyképességi ranglistán

Az USA csak a kilencedik. Svájc egy, Finnország és Románia három, Svédország, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország és Kína négy, Franciaország öt, Nagy-Britannia hat, Németország és Magyarország pedig hét hellyel rontotta helyezését.Viszont előrelépett egy hellyel Hollandia és Olaszország, két hellyel Izrael, és az Egyesült Arab Emírségek, hét hellyel Lengyelország, nyolc hellyel Csehország és kilenc hellyel Írország.

Összességében a vizsgált 64 országból csak 10 tudta javítani, 37 pedig rontotta versenyképességét. A többieké változatlan maradt. A vizsgált 26 EU-s tagországból  csupán 7 lépett előbbre, 16 rontotta pozícióját és három országé változatlan maradt.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az EU egésze inkább rontotta, mint javította versenyképességét. Különösen feltűnő az erős gazdaságú országok, mint például Németország és Franciaország jelentős lecsúszása.

Németország és Franciaország esetén egyaránt elsősorban a magas infláció, a gyengülő GDP és egy főre jutó GDP adat, a folyó fizetési mérleg romló egyensúlya, a szakképzett munkaerő hiánya és a csökkenő beruházási tevékenység okozta a pozícióvesztést.

A V4 országok vegyesen teljesítettek. Magyarország, ahogyan az 1-2 ábrán látjuk, 2019 és 2022 között a 64 ország között, illetve a 20 millió fő lakosság alatti országok között is folyamatosan javította versenyképességét.

Érdekes, hogy több tényező esetén is a német és a magyar hét helynyi pozícióromlás okai megegyeznek. Ennek egyik oka lehet a két gazdaság szoros összefonódottsága, pontosabban fogalmazva a magyar gazdaság erős függése a némettől.

Érdemes felfigyelni arra is, hogy a Fitch Ratings június 23-dikai országjelentésében hasonló problémákra figyelmeztet. Megemlíti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának és átláthatóságának romlását, az EU-ban második legmagasabb deficitet, és legmagasabb inflációt és a gazdaság technikai recesszióba kerülését 2023 elején.

Az innováció területén jól teljesítő és a tudásba nagy arányban befektető országok egyben a versenyképességi listán is elől vannak. Különösen Dánia és Írország adataira érdemes felfigyelni. A V4-ek közül Csehország már a legfejlettebb országokat közelíti, míg a többi ország egymáshoz közeli pozícióban van. Közülük a lengyel versenyképességi helyezés a legjobb.

Leszűrhető tehát az a következtetés, hogy az olcsósággal való versenyzéssel, a fizikai, gép, épületberuházásokkal már nem lehet érdemi versenyképesség javulást elérni.

A versenyképességi listán előrelépni csak stratégiaváltoztatással lehet:

az erőforrások, főleg a humán vagyon felértékelésével, tudásának, képességeinek optimális hasznosításával és folyamatos erősítésével.

Forrás: Növekedés

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Köszönjük Emese! Izééé,orbán. Ezen nincs mit szépíteni, egyszemélyes kormányzás van,hiába vannak az ilyen-olyan sokpénzért foglalkoztatott szakértők, vagy a biodíszlet kormány, ha mindenről IS orbán dönt. Az ő tehetségéből meg erre futja.
Megdöglött a dakota ló, agyonnyomta a puhos...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@sgl: Infláció, különadók száma, oligarcháik támogatása etc.
drrotf
Ezek szerint csak álom maradt a kormánynak azon célja hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát.Megint egy új szó átértelmezésről van szó .A FIDESZ szótár szerint az utolérjük az annyit jelent magyarul, hogy lemaradunk!Kiderült ismét hogy Orbán és Matolcsy a Nagy Hazudozó elővet jogosan használhatják, hiszen pár évvel ezelőtt azzal a szöveggel ringatták álomba a magyarok millióit, hogy 2030-ra utolérjük a szomszédos Ausztriát.A mostani kimutatások amely szerint a versenyképességünk jelentősen visszaesett nem teszi lehetővé ennek a nagy álomnak, hazugságnak a kivitelezését.Már Csokonai is megírta, hogy az álmodozás az élet megrontója,és felszólított hogy ne nézzünk a kancsalul festett égre, azaz mára lefordítva a szöveget, "ne hallgassunk hamis prófétákra, állami vezetőkre !"
ómió
Akkor, a böszmei államcsőd maga volt az "efftársi felemelkedés"!?
ómió
@KisTehen: Naná! A maga fizu- és nyugdíjlenyulásával! :))))))))
ómió
@m73: Ez még az agybajod, szarkupac efftárs, vagy csak a bárcáskurva anyádat nem tudtad még megdugni!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.