A kormánypárti képviselők törvényjavaslata a napilapok áfájának 0 százalékra történő leszállítására a megyei napilapok, a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet és a Bors mellett a Blikket és a Népszavát segíti csak. Az indoklás szerint a lépést a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) kezdeményezésére tették meg a fideszes Hende Csaba vezette bizottság kormánypárti tagjai. A célja pedig az, hogy „támogassa mindenki számára a sokszínű információhoz való hozzáférést, a kultúrafogyasztást, a széleskörű tömegtájékoztatást és ösztönözze a médiapluralizmust. Az írott sajtó a sokszínű tájékoztatás alapja, az olvasóknak még mindig egy jelentős része a nyomtatott lapokból jut fontos napi információhoz, így az újság továbbra is a demokratikus közélet elengedhetetlen eleme”.

Forrás: media1.hu
Feltöltő: Emmersson71
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
...

"A módosítás kizárólag a napilapokat érinti, az intézkedés ugyanis a hivatalos meghatározás szerint a hetenként legalább négyszer megjelenő kiadványokra vonatkozna, a többi nyomtatott újság – így a hetilapok, a folyóiratok, a magazinok és minden más évente legalább egyszer megjelenő kiadvány – maradna az 5 százalékos áfa-kulcs kategóriájában.

Ezek szerint a kormánypártok lényegében csak az állami médiaholding, a KESMA tulajdonában álló Mediaworks Hungary Zrt.-n akarnak segíteni a médiapluralizmusra hivatkozva. A cég adja ki ugyanis a 19 megyei napilap mellett a piacon még megmaradt napilapok közül a Magyar Nemzetet és a Borsot is.

A javaslattal ismét megtolják természetesen Orbán Viktor kedvenc napilapját, a Nemzeti Sportot is. Mint arról a Media1 is beszámolt, a sportújságot a tavalyi államosítás után a jövő évi központi költségvetésben még azzal is támogatni fogják, hogy az alig 19 ezer példányban fogyó lapból 10 ezret megrendel a kormány az adófizetők pénzéből különböző hivatalok és sportszervezetek számára.
Ezeken kívül csak a Blikk és a Népszava van még az érintettek között. Utóbbiról saját főszerkesztője nyilatkozta azt, hogy az állami hirdetések nélkül be kéne zárni, a bulvárlap kiadója, a Ringier pedig nemrég jelentette be, hogy több más lapja mellett a jövőben a Blikket is a Mediaworks nyomdájában fogják előállítani, ez azonban kizárólag logisztikai, nem tartalmi együttműködést jelent.
Zuhanásban

A Mediaworks regionális lapjai egyébként az utóbbi időben drámai visszaesést produkáltak, a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hivatalos adatai szerint 2022-ben átlagosan 15-20 százalékkal zuhant be az olvasottságuk az előző évhez képest. Amennyiben ezek a kiadványok jövőre áfa-mentesek lesznek, csaknem 15 forint marad minden eladott példány után a fideszes kötődésű kiadó zsebében."
Nessy
Ez lényegesebb az élelmiszer ÁFA csökkentésénél. Jövőre választások, kell a királyi média túlsúlya, a hívek számára.
verőce21
Mióta meghallották a lipsik, görbül is a szájuk azóta...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.