Egy anyuka indítványozott egy petíciót a tápszerek állami támogatásának csökkentése ellen, több száz oldal fog Pintér Sándor elé kerülni csütörtökön – írta meg a 24.hu.

Mennyire családbarát igazából a kormány? – petíció indult a tápszertámogatás megvonása miatt

Fotó: Pixabay

Egy édesanya, Virágh Kitti, demonstrációt szervez a Belügyminisztérium elé. 11 hónapig szoptatta kisfiát, de egyik napról a másikra a baba már nem kérte az anyatejet. Kislánya, aki hamarosan betölti a négyedik életévét, három hónapos korától tápszert kapott. Azonban míg kislánya esetében jelentős kedvezménnyel tudta megvásárolni a tápszert, a kisfiának előírt tápszer, amelyet gyerekorvosa írt fel a hasfájás és székrekedés kezelésére, már jóval drágább lett, mivel

a kormány jelentősen csökkentette a tápszerek támogatását, ami miatt drasztikusan emelkedtek az árak egyik hónapról a másikra.

Ami még márciusban 3200 forintba került, az áprilisban már 4600 forint volt. A kisfiának havonta 3-4 doboz tápszert kell vásárolnia, tehát jelenleg 14 ezer forintot fizet az eddigi 10-12 ezer helyett.

Az édesanya Novák Katalint is felkereste az ügy kapcsán. „Családtámogatás” címmel látta el az államfőnek írt levelet, melyben arról érdeklődik, hogy miért kell csökkenteni, és esetenként megvonni a támogatást több tápszerről is?

„Olyan drágák lettek, hogy sok anyuka kétségbe van esve, mivel fogja a kisgyermekét táplálni”

– írta levelében Kitti, aki arra kérte az államfőt, anyaként próbálja meg átgondolni a kialakult helyzetet. 

Huszonkét nappal később válasz érkezett a levelére, melyben megírták, hogy megértéssel olvasták a levelet, de közölték, hogy a köztársasági elnöknek jogszabályi felhatalmazás hiányában nincs lehetősége a konkrét ügy kivizsgálására, intézkedéseket tenni vagy kezdeményezni, valamint kérést vagy utasítást adni az illetékes hatóságoknak és szervezeteknek, "segítő szándéka ellenére". A levelüket azzal zárták, hogy az édesanya kérését továbbították a Belügyminisztériumhoz, amely illetékes az ügyben.

Egy másik édesanya, Viktória,  aki májusban indított az online aláírásgyűjtést, azt mondta a 24.hu-nak, hogy a kezdő löketet az adta, hogy egyik hónapról a másikra az addig használt 2400 forintos tápszerért dobozonként 4600 forintot kellett fizetnie.

Több érintett anyukával beszélt, és megtudta, hogy sokan kénytelenek 8 ezer forintos tápszert vásárolni, mert gyerekük csak azt fogadja el, ezért Viktória hirtelen felindulásból  elindította az aláírásgyűjtést. Szerinte

a tápszer nem luxuscikk, hanem szükséges a gyermekek életben maradásához.

Nagyon igazságtalannak tartja, hogy a támogatást visszavonják azoktól, akik már a baba születése óta tápszereznek. Ezek az embereknek egy doboz tápszer körülbelül három napra elegendő, így

havonta több tízezer forintot kell ráfordítaniuk a baba táplálására.

Bár a csütörtökre tervezett babakocsis akciótól nem vár túl sokat, mert úgy gondolja, általános a közöny és az empátiahiány a társadalomban, és a kormány sem érdekli igazán a probléma. Azt azonban reméli, hogy „talán néhányan észreveszik, mit is jelent valójában, hogy családbarátnak hirdeti magát a kormány.”

Forrás: 24.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.