Oszkó Péter szerint folyamatos jövedelemcsökkenés, nadrágszíj húzás, romló életszínvonal lesz a lakosság nagy részének jussa idén és jövőre is.

Így keresik magukat degeszre Matolcsyék a zuhanó forinton

Oszkó Péter nem sok jót remél jövőre sem. Forrás: Pixabay

A volt pénzügyminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a gazdasági kilátásokról.

Az első negyedévre kimutatott 15,6 százalékos reálbércsökkenésről (OECD adatok) megállapította, hogy nagyon messze van a három százalék körüli világátlagtól. Az év eleji, 25 százalékos inflációs környezet után csak nagyon komoly fogyasztáscsökkentéssel egyensúlyozható ki ekkora jövedelemcsökkenés a lakosság nagyobb része számára.

Magyarországon nincs olyan középosztály, amelyik úgy élte eddig az életét, hogy a havi jövedelme egy részét félre tudta tenni – idézi a 24.hu. Az jellemző, hogy a családok a havi jövedelmüket felélik és egyik hónapról a másikra élnek – magyarázta, miért sokkoló az adat.

Oszkó szerint a költségvetés kivérzett állapotban van. Két számjegyű az adósságra fizetendő kamat, a költségvetésnek annyiba kerül csak ennek a finanszírozása, hogy nem marad másra pénz, ez a kamatszint gyakorlatilag kiüríti a költségvetést, ezer milliárdos pluszterheket jelent, önmagában az adósságfinanszírozás. Nem véletlen, hogy mindenki azon izgul, mikor csökkenhet ez a kamatszint.

Önmagában azonban ez nem fogja megoldani a problémát, növekedéssel lehetne kinőni ezt a helyzetet, az teremthet olyan jövedelemtöbbletet, amiből a hiányokat pótolni lehetne, de a növekedési kilátások nem túl kecsegtetők. Ha hagyják elszabadulni az inflációt, akkor az megöli a növekedést és folyamatos jövedelemromlást, életszínvonal romlást okoz a lakosságnak. Az infláció megfékezése pedig ezzel az áldozattal jár: magas kamatok, elfogyó pénz a költségvetésben, a növekedési pálya ellaposodása.

A rossz hír az, hogy ez nem hirtelen kezelhető, néhány intézkedéssel visszaszorítható válság, a fideszes „agytrösztnek” sikerült egy olyan jelenséget összehozni, ami jó sokáig el fog kísérni minket.

A jegybank idén várható 2000 milliárd forint veszteségéről Oszkó azt mondta, érti a kormány szándékát, hogy el akarja húzni a veszteségrendezést. Reménykedik abban, hogy a jegybank majd visszatermeli ezt a veszteséget.

A volt pénzügyminiszter szerint csökkenő kamatszint mellett elkerülhetetlen, hogy a forint gyengülő pályára álljon.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Na, majd Oszkó efftárs meghazudja nekünk!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.