Megint változott az egészségügyi szolgálati jogviszony (eszj). A nyári szabadságolások kellős közepén kell működési engedélyt és finanszírozási szerződést módosítani.

Megint nagy sunyiban változtattak – tovább nehezíti orvosaink életét a fideszes kormány

Eltörölték az eszj-ben dolgozó orvosokat megillető munkaidő kedvezményt

 - írja a Napi.

Eddig a szakorvosi rendelőintézetben a szakrendelést ellátó orvosnak, a fogászati alap- és szakellátás orvosának, az iskolaorvosnak, a fogorvosnak, valamint a bőr- és nemibeteg-, onkológiai, tüdőgyógyászati, pszichiátriai, addiktológiai gondozóban foglalkoztatott orvosnak, 6 órás munkahelyen töltendő munkaidőkeret volt megállapítva. Most ezt a kedvezményt eltörölték.

Megint nagy sunyiban változtattak

– írja Kunetz Zsombor, orvos-blogger.

Az ágazatban dolgozók szerint mindezt a Semmelweis napra időzítették, „természetesen” visszamenőleges hatállyal. Egészségügyi szolgáltató legyen a talpán, aki végre tudja ezt hajtani – írják. Működési engedélyt és finanszírozási szerződést kell módosítani, a nyári szabadságolások kellős közepén.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony nem vonatkozik azokra, akik az önkormányzattal társas vállalkozói szerződésben állnak.

Az önkormányzati rendelőkben kedvezőbb feltételekkel dolgozhatnak az orvosok, fogorvosok, mint az államosított rendelőkben – írja Kunetz Zsombor. Ezzel pedig azt érik el, hogy a kormányzati szándékkal ellentétben az egészségügyi államtitkár szépen kiüríti az államosított szakrendelőket, és az orvosokat az önkormányzati szakrendelők felé tereli, hiszen ott is kínzó az orvoshiány, de ott megmarad a munkaidő-kedvezmény, ha társas vállalkozói szerződést kötnek, illetve privatizált fogorvosi rendelőkben dolgoznak.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese júniusban beszélt arról, hogy a jelenlegi struktúrához nincs elegendő humán erőforrás az egészségügyben és ott van még a magánellátás is, ahol ugyanaz a 39 ezer orvos dolgozik, mint az állami ellátásban.

A fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvosok 81 százaléka 32 intézményben, főként klinikai központokban, vármegyei irányító kórházakban, országos intézetekben, fővárosi kórházakban dolgozik. Hasonlóan decentralizált az ellátás a járóbetegek esetében is: a 374 szakrendelőben évente 50-60 millió esetet látnak el, azonban a közfinanszírozott ellátások 80 százalékát ezen intézmények 20 százaléka, azaz 70-80 járóbeteg ellátó végzi. Ez utóbbi jelzi az ellátásszervezéssel, a betegirányítással kapcsolatos problémákat is.

Kunetz Zsombor szerint tovább folytatódik az állami egészségügyi ellátórendszer kiürítése, és a szakrendelő orvosok magánellátás felé terelése.

Mint írja: az egészségügyi államtitkár most nyíltan megy szembe kormányzati akarattal, hiszen jelentősen hátrányosabb helyzetbe hozza az államosított szakrendelőket az önkormányzatiakkal szemben, valamint az általános megszorítások helyett, jelentős plusz költséget tesz az intézményekre, azaz az államra magára

Forrás: Napi
Fotó: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Mindennek meg van a sora!Az engedélyeket most kell megújítani, mert ha nem most akkor mikor?Sora van ennek mint a túrós lepénynek.
Nessy
Ez az előnye a rendeleti kormányzásnak. Azt csinálnak, amit akarnak!
Nessy
Ha jól tudom Takács egykor orvosi diplomát szerzett.
Álomtitkár (úr), emlékszik az orvosi esküjének egy lényeges mondatára? Nil nővére! Ne árts! Jó lenne, ha néha eszébe jutna! A maga rendszerébe az egészségügyi dolgozók, és a betegek csak zavaró tényezők!
Pálinkás Pál
nem sajnálom őket ,becsicskultak...megérdemlik...ők igazán komoly erő,nem úgy mint a tanárok,mégis csak siránkoznak...
Edebácsi
A kaszárnyák rendje jön. Mindehová!
Peller Anikó
Elfagytak az orvosok mega nővérek. Beteg vagy? Dögölj meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.