Szeptemberben születik kormánydöntés arról, lesz-e év közben nyugdíjemelés.

Ekkora nyugdíjemelésre lesz szükség az elszálló infláció miatt

Kétségbeesetten trükközik a fideszes kormány, hogy ne kelljen nyugdíjat emelniük. Forrás: Pixabay

A Bankmonitor szakértőinek számításai szerint már júniusban indokolt lett volna 4,6 százalékos emelés annak érdekében, hogy a nyugdíjak – a törvényi előírásoknak megfelelően – megőrizzék a reálértéküket. A fideszes kormány egyelőre nem hajtott végre évközi emelést, szerintük nem is biztos, hogy szükség lesz rá.

A magyar nyugdíjszámítás hivatalosan inflációkövető: minden év januárjában a költségvetésben tervezett fogyasztói áremelkedéssel megegyező mértékben kell emelni a nyugdíjakat. Idén 15% emelést kaptak a nyugdíjasok, hiszen a fideszes kormány úgy kalkulált, hogy idén 15% lesz az éves átlagos infláció – írja a 24.hu.

Ha a fideszes kormány alulbecsülné az inflációt, a nyugdíjtörvény arról is rendelkezik. Ha az év első 8 hónapjának tényadatai alapján az általános infláció és a nyugdíjas infláció közül legalább az egyik várhatóan meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben a különbözet mértékéig visszamenőleges hatályú kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

Kiegészítő nyugdíjkorrekciót 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is kaptak az idősek, sőt, az utóbbi 2 évben s részben már nyáron kifizették a szükséges emelést. Ezzel szemben idén nem valószínű a hasonló nyári nyugdíjkorrekció, holott indokoltsága vitathatatlan.

Jelenlegi tudásunk szerint szeptemberben születik majd döntés arról, hogy kell-e idén évközi nyugdíjkorrekciót alkalmazni, és ha igen, akkor milyen mértékben. Orbánék arra játszanak, hogy egy gyors letörés miatt végül sem az általános infláció, sem a nyugdíjas infláció nem fogja meghaladni az évi 15 százalékot. Ez annak fényében „optimista” várakozás, hogy

· az idei év első 6 hónapjában az általános infláció átlagosan 23,7% volt,

· a nyugdíjas infláció pedig ennél is lényegesen magasabb, 25,1%.

Persze matematikailag nem lehetetlen, hogy a 12 havi átlagaik 15 százalékra térjenek vissza, bár ehhez rendkívül erős letörést kell látnunk a második félévben. Ismeretes, hogy a kormány mostani várakozásai szerint december előtt 1-1,5 hónappal (azaz október-november körül) érhetjük el az egyszámjegyű inflációt. Ez indirekt módon azt is jelenti, hogy még szeptemberben is 10% fölött lesz az áremelkedés. Ha beigazolódik a kormány ezen prognózisa, az 15 százaléknál biztosan sokkal magasabb éves inflációt vetít előre.

Már most borítékolható, hogy a januári 15 százalékos nyugdíjemelés mértékét mindkét inflációs mutató jócskán meg fogja haladni. A Magyar Nemzeti Bank júniusban publikált idei előrejelzése 16,5-18,5%, de a megkérdezett piaci elemzők még ennél is fájdalmasabb, 18-19% közti értékre számítanak. Ne felejtsük el, hogy a nyugdíjas infláció az első félév minden hónapjában jelentősen meghaladta az általános inflációt, így az egész éves átlaga is könnyedén magasabb lehet majd.

Ha feltételezzük, hogy idén a két vizsgálandó infláció közül reálisan legalább az egyik 18% is lehet, akkor novemberben a nyugdíjtörvény értelmében minimum 3 százalékos nyugdíjkorrekciónak kell érkeznie. Ez a mostani átlagnyugdíjra, 210 ezer forintra vetítve kb. 6 300 forint havi nyugdíjemelést eredményezne, melyet januárig visszamenőleg kaphatnak meg a nyugdíjasok.

Eszerint novemberben az átlagnyugdíj megemelkedhet kb. 216 ezer forintra, valamint az idősek egy összegben kézhez kaphatják a januártól októberig eltelt 10 hónapra (plusz a 13. havi nyugdíjra) járó emelést is: ez az átlagnyugdíj szintjénkb. 69 ezer forint egyszeri kifizetést jelentene.

A 3 százalékos nyugdíjkorrekció nagyságrendileg havi 14 milliárd forint plusz ráfordítást igényel.

Forrás: 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kapanyél
Az a lényeg, hogy a képviselők fizetése emelkedik! A többi nem számít!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
""Persze matematikailag nem lehetetlen, hogy a 12 havi átlagaik 15 százalékra térjenek vissza..."
Elég egy néhány szó (és egy szám) a Karmelitából és a KSH máris ért belőle! Nem olyan rossz munkahely az! És megszakadni se kell---annyiért!
drrotf
Nyugdíjemeléssel kapcsolatosan megjelenő cikkekből örömmel állapítom meg, hogy a magyar az egy okos ember, mert az okos ember holtig tanul.A magyarok egyre nagyobb része megtanulta az átlag számítás módját és már nem veszi be olyan könnyen azt a Gulyás Gergelytől származó szöveget hogy nem biztos, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra lesz szükség, mert az infláció csak októbertől lesz egy számjegyű lesz.Az emberek tudják, hogy most az éves inflációs átlag 23%-nál jár, és a következő félévben 6-7%-os átlaginflációnak kellene lenni ahhoz hogy a kormány által betervezett évi 15%-os infláció legyen,és ezért ne kelljen a kormánynak korrekciót végrehajtani novemberben de miután a kormány is csak októberre vár , alaptalanul optimistán ,10%alatti inflációt, és így indokolatlan azt várni, hogy ne kelljen a kormánynak a nyugdíjakat emelni.Most már csak a kormánynak és főleg Gulyás Gergelynek kell az átlagszámítás szabályait megtanulnia, vagy átismételnie, mert elfelejtette az elemi általános iskolás számítási szabályokat!Hajrá Gergő!Húzzál bele!"Ez neked is jó lesz meg nekünk is"!Mondta volna valamikori kémia tanárom Kiss Jenő!
Nessy
Vissza nem térítendő támogatás a kormány részére, a belföldi nyuggerektől! Mert a határon túli hű magyar nyugdíjasait ez nem érinti! Náluk fele az infláció, és korrekt az emelés!
Sakk Matt
A tények nem zavarják meg a NER-t! A dagi és bűntársai a valóságot a hazugságaikhoz hajlítják.
ómió
Az efftársak már most meghazudják nekünk!?
namihami
""Ekkora nyugdíjemelésre lesz szükség az elszálló infláció miatt""
Csupán két megjegyzésem lenne:
1. Félő, hogy nem LESZ, csupán LENNE!
2. Ez még a FELÉRE se elég az árak elvágtatásának UTÓLérése céljára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.