Németh Zsolt: A török-magyar együttműködés lényege az volt, hogy ne hagyjuk őket egyedül a svédekkel szemben.

Össze-vissza habogott a fideszes külpolitikus a svéd NATO-tagság gáncsolásáról

Németh Zsoltnak kellett elmagyaráznia, miért is volt jó az országnak az újabb fideszes ámokfutás. Forrás: InfoRádió

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke megpróbálta elmagyarázni, mire számított a pártja Svédország NATO csatlakozásának akadályozásakor – írja a Telex.

Rendkívül örvendetes, hogy a finnekkel való megállapodás után most létrejött a török–svéd megállapodás is. Ezt Magyarország egyébként, úgy vélem, szolgálta a saját megközelítésével. Van okunk örülni annak, hogy sikerült tető alá hozni ezt

– mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh. A kérdésre, hogy kívülállóként érthetetlen volt, mit is szeretnénk a svédektől, míg a törökök ezt nagyon világosan megmondták, Németh Zsolt azt válaszolta, hogy a svéd–török vita politikai lehetőségeket teremtett Magyarország számára.

Tagadhatatlan, hogy nagyon szoros egyeztetés volt folyamatosan, a legutolsó pillanatig a török és a magyar diplomácia között. Bíztunk abban, ha teljesítjük a törökök javaslatait, kéréseit, akkor hozzá tudunk járulni a megállapodáshoz. Ez utólagosan visszaigazolásra került

– állította Németh, csodás magyarsággal fogalmazva.

Németh Zsolt azt mondta, hogy végszavazás előtt van a fideszesek által dominált Országgyűlés előtt a svéd csatlakozás kérdése, és szerinte a magyar helyzethez zárkózik fel a török parlament az következő hónapokban. Beszélt arról is, hogy a fideszes irányítású külpolitikának azért volt külön agendája a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban,

mert például Ulf Kristersson, jelenlegi svéd miniszterelnök „az Európai Néppárt keretei között aktívan lobbizott azért, hogy a Fideszt kizárják”.

Arra a barátságos kérdésre pedig, hogy a magyar–török együttműködésnek az volt-e a lényege, hogy a svédekkel szembeni vitában ne hagyjuk őket egyedül, Németh Zsolt azt válaszolta, hogy

„ha valaki nagyon le akarja valamire egyszerűsíteni, akkor erre le lehet”.

Németh Zsolt azt is mondta, hogy nem látja szükségét annak, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt..

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt héten jelentette be, hogy Törökország támogatja Svédország csatlakozását. Svédország és Finnország tavaly májusban, az orosz–ukrán háború kirobbanása után eldöntötték: hosszú idő után feladják katonai függetlenségüket, csatlakoznak a NATO-hoz. A tavalyi NATO-csúcstalálkozón még úgy tűnt, hogy hónapok kérdése, és mindkettő – egyébként katonai szempontból erős – ország tagja lehet a szövetségnek. Tavaly júniusban végül kimondták: szabad az út a NATO-ba a svédek és a finnek előtt is.

A témáról szóló összefoglaló cikkünkben is arról írtunk, hogy a fideszes kormány egy éve ül „sértettség” miatt a svéd NATO-csatlakozáson, de most úgy néz ki, valójában csak Erdoğanra vártak

Forrás: Telex, InfoRádió
Fotó: Info Rádió

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Összeszámolta valaki, hogy az elmult 1+ évben hányféle magyarázatot adott a fidess/kormány? De ez, szerintem mindent visz- nagyon ott van, diplomáciailag, külpolitikailag. Javasolnám ezért, hogy ha a törökök úgy gondolják, hogy mostan kútba ugranak- akkor ugorjatok gyorsan utánuk, hogy ne legyenek egyedül. És ez egy "komoly" külpolitikus. Na B+, milyen amelyik nem komoly??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
Vagy elszaladnak kérdések elől vagy hablatyolnak össze vissza mindenféle címeres baromságot.
Kósáska Pacal Szilárd ez vagy bármelyik.
szegény hazám
Nehéz őket jellemezni. A gondolkodásuk...ja olyan nincsen. Nagyon egyszerű a politikájuk egyetlen szó igaz rá: MARHÁK!!!
kereső
@Giovanni Alba: tegnap 18:10 Vagy, ami valószinűbb- a szuverenitás is át van "értékelve"- a fideSS-ben nem azt jelenti, mint valójában. A fideSS szótárában sok más szavunk is egészen más tartalmat kap- újbeszél fideSS nyelven-, mint amit valójában jelent.
Edebácsi
Németh Zsolt "tiszteletet" kér a svédektől. A tisztelet kiemelt jele az őszinteség, ez megkaphatja.(Meg is kapta) Ha ajnározásra számitana, - hát azt nem tiszteletnek hanem alázatnak hívják. Erre ne számitson!
Edebácsi
Ennyit a szuverén magyar külpolitikáról!
Dr. Proktor
Csupán azért hebegett-habogott mert még nem kapta meg a központ írásos állásfoglalását!
Ezeknek önálló gondolataik nincsenek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.