“Ezt úgy kell csinálni, hogy az Európai Unió költségvetése a csőd szélén áll.

Orbán kibökte a híveinek: az összes, Magyarországnak járó uniós támogatást a zsákjába dugná

Lesz zsákodban minden jó? forrás: Facebook

Azt kéri a tagállamoktól, hogy fizessünk be mintegy 100 milliárd eurót, és módosítsuk a hétéves költségvetést. De ahhoz egyhangúság kell. És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv” – vázolta fel újabb zsarolási ötletét Orbán Viktor fideszes miniszterelnök. Orbán kétségbeesett ötletelése érthető, hisz a 2022-es választást megelőző esztelen költekezés miatt Magyarország rá van szorulva az EU-s pénzekre.

Navracsics Tibor az ATV-nek bizonygatta, hogy a kormánya mindent teljesített, amit az Európai Bizottság nevében Johannes Hahn költségvetési biztos kért az Erasmus+, illetve az alapítványi egyetemi kuratóriumi összeférhetetlenség ügyében. A Bizottság részéről a tárgyalásokon szerinte normaszöveg-javaslatot kértek, nem a parlament által már megszavazott törvénymódosításokat. A területfejlesztési miniszter szerint az egyeztetések a Bizottsággal szeptemberben folytatódhatnak.

Johannes Hahn valójában nem mondott időpontot. A Bizottság költségvetési biztosa Brüsszelben újságíróknak úgy fogalmazott egy háttérbeszélgetésen:

“Még mindig az alagútban vagyunk. De én optimista vagyok és mindig látom az alagút végét. Végül is ez nem egy hosszú alagút”

Egy brüsszeli forrás szerint a nyári szünet alatt az Európai Bizottság nem folytat tárgyalásokat a magyar kormánnyal az uniós pénzekről. Azaz őszig nem igazán lesznek egyeztetések sem az Erasmus forrásairól – pedig Hahn szerint már a ‘23-as őszi kifizetésekkel is probléma lehet a brüsszeli megegyezés hiányában –, sem a helyreállítási forrásokról.

Európában ragaszkodni fogunk a jogainkhoz, nem engedünk sem a politikai, sem a pénzügyi zsarolásnak – hergelte híveit Orbán Viktor szombaton Tusnádon, a köztévé által közvetített beszédében.

Azonban a miniszterelnök, miután véget ért a beszéde, a táborlakók kérdéseire is válaszolt, így arra is, hogy mikor kapjuk meg, megkapjuk-e az európai uniós pénzeinket?

“Nos, rengeteg hiedelem kering. Külön előadást igényelne, hogy rendet vágjunk a kusza gondolatok között. Amikor európai uniós pénzről beszélünk ma, akkor két különböző pénzkupacra kell gondolni” – kezdte a válaszát a miniszterelnök Tusnádon. Mint elmagyarázta, “van egy pénzkupac, amit úgy hívnak, hogy RRF. Ezt azért találta ki az unió, hogy a COVID-válságból plusz pénzügyi forrásokkal segítse kikeveredni a bajba jutott európai gazdaságokat”.

“Most ebből nem kaptunk meg semmit, és kétséges, hogy megkapunk-e. Halkan mondom: a COVID-nak is közben vége lett. Zárójel bezárva”

- mondta Orbán Viktor az helyreállítási RRF-pénzekről. Azt azért megjegyezte: “ez az európai versenyképesség, gyorsaság, vezetési tehetség egy nagyon beszédes példája”.

A 7 éves EU büdzséről: nekünk marad 2 milliárd euró, “nem rossz summa”, de “szinte jelentéktelen”

Orbán Viktor “a másik kupac pénzről” a táborlakók kérdésére adott válaszában azt mondta: “ez az, ami az unió hétéves költségvetésében – mert ott nem éves, hanem hétéves költségvetés van – Magyarországnak többletként jár”. Ezt úgy kell elképzelni, hogy Magyarországnak summa summárum, mindent összevéve körülbelül 3 milliárd euró jön be Brüsszelből a költségvetésébe, és 1 milliárdot fizetünk be mi, mert vannak befizetési kötelezettségek, a kettő között a különbség nettó 2 milliárd euró. Tehát egy évben Magyarország körülbelül 2 milliárd eurót kap az Európai Uniótól – ismerte el a fideszesek által előszeretettel letagadott tényt Orbán.

“Tehát a magyar GDP-hez meg a magyar termelési képességhez meg a magyar költségvetéshez képest ez nem nagy összeg” – tette hozzá. De mint mondta, a 800 milliárd forintot “például, ha lenne, ideadhatnánk Erdélybe rögtön, ugye, tehát nem szabad lebecsülni ezt az összeget”- mondta.

“Most az a kérdés, mikor kapjuk meg?”

Ezt a kérdést tette fel Orbán Viktor, és úgy válaszolta meg: “Hát, ha odamegyünk egy jó nagy zsákkal, és hazahozzuk” – írja az ATV. Arra pedig, hogy ezt hogyan kell csinálni, van-e erre tervük, Orbán Viktor levezette:

“Ezt úgy kell csinálni, hogy az Európai Unió költségvetése a csőd szélén áll. Ezt maga az unió is bevallja, hiszen azt kéri a tagállamoktól, hogy fizessünk be mintegy 100 milliárd eurót, és módosítsuk a hétéves költségvetést, amiből talán két és fél év telt el eddig. De ahhoz egyhangúság kell. És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv.”

Forrás: ATV
Fotó: Facebook

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.