Egyre többen hagyják el az óvodapedagógusi pályát is.

Megszűnő óvodák, összevont csoportok – Nem csak az iskolákat érinti a pedagógushiányMTI Fotó: Kovács Tamás

A státusztörvény nemcsak a tanárokat érinti és sújtja, hanem az óvodapedagógusokat, óvónőket, illetve dajkákat is. Az rtl.hu beszámolója szerint egyre többen hagyják ott ezt a pályát is, tehát nem kizárólag az iskolákat lehetetleníti el a kormány döntéssorozata.

A Fókusz adásában több óvodapedagógust is megszólaltattak, akik mind arról számoltak be, hogy bár szeretik a szakmájukat, de nem tudják tovább folytatni ezen a pályán. 

Nyékes Borbála elmondta: hiába vállat szolidaritást, járt ki tüntetésekre, és várt türelmesen, hátha jobbra fordul a sorsuk, végül a magának felállított egy év türelmi idő után belátta, nemhogy semmi változás nem lesz, hanem még rosszabb helyzetbe kerülnek óvodapedagógusként. Úgy fogalmazott, elsősorban nem a pénz miatt hagyja el pályát – nyilván amiatt is, de nem ez a legfontosabb –, hanem az apró kegyelemdöfések miatt döntött így. Szerinte a státusztörvény egy bosszútörvény.

Vannak olyan dolgok ebben a törvényben, amik számomra teljesen elfogadhatatlanok, hogy például egy 25 éves kolléga ugyanannyit keres, mint én, 25 év után

– mondta.

Függetlenül attól, hogy ki hány éves, mióta van a pályán, a törvény ilyen értelemben befagyasztja a béreket, megszünteti az előmeneteli rendszert.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az óvodapedagógusok esetében is ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint általában a pedagógus munkakörben dolgozóknál. A dajkák és a többi segítő dolgozó esetében pedig lesznek olyan érdekes szabályok, mint például az, hogy senki nem tud többet keresni, mint a garantált bérminimum, plusz hét százalék.

A garantált bérminimum 296 400 forint, és ha ehhez még hozzáteszünk még 7 százalékot, akkor ez nagyjából 317 ezer forint bruttó bért jelent

– magyarázta Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője.

Egy másik megszólaló, Szilágyi Kitty hét éve óvónő. Pedagógus szeretett volna lenni, és az óvónői hivatást választotta, szívvel lélekkel szereti a munkáját, a gyerekeket. Ő még kitart, de nem tudja meddig:

Május-június környékén én még nem döntöttem el, hogy maradok-e. Most is lelkiismeret furdalásom van, hogy maradok

– nyilatkozta a tévének.

A PDSZ már régóta figyelmeztet a veszélyre. Szerintük abban az esetben, ha kevesebb az óvodapedagógus, a fenntartó vagy összevonja az óvodát egy másik óvodával – konkrétan tagóvodákat szüntetnek meg –, vagy óvodai csoportokat vonnak össze és ezáltal nagylétszámú csoportok keletkeznek, ahol az egy gyermekre jutó idő nyilvánvalóan jóval kevesebb lesz.

Vagyis nemcsak az óvodapedagógusok azok, akik megsínylik a jelenlegi közoktatási káoszt, hanem a kisgyerekek is.

Forrás: rtl.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Családbarát,gyerekbarát kormány ugye...basszátok meg,a kaleta legalább szerette a gyerekeket,míg orbánéknak csak mint biodíszletre van szükség rájuk. Minek egyáltalán már az óvoda is? Vezessék be a gyerekmunkát,majd ők gyártják a kicsi akkukat,elemeket. Pusztulat ez az ország
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
Családbarát,gyerekbarát kormány ugye...basszátok meg,a kaleta legalább szerette a gyerekeket,míg orbánéknak csak mint biodíszletre van szükség rájuk. Minek egyáltalán már az óvoda is? Vezessék be a gyerekmunkát,majd ők gyártják a kicsi akkukat,elemeket. Pusztulat ez az ország
Juhász István
Felmerült bennem egy korábbi hir : Mennyi is ma MAGYARORSZÁGON a bérátlag ? Úgy 560.000 körül. Igaz ? Persze ebbe nem számolják be, a részmunkaidős, a közalkalmazott, és egyéb munkavállalókat, de benne szerepel a Mészáros, Tiborc, Garancsi, meg a többiek. Kell a NAGY BÉRÁTLAG kimutatása, mert ez adja a KÉPVISELŐK bérének az emelését.
ómió
A pedagógiára felvettek száma meg rekordot döntött!
Aki Én
@ómió: kevesebben mennek, mint amennyien nyugdíjba, meg amennyit elüldözött a gazdád, te hazudós balfasz!
Nem érted ezt sem, mi, te suttyó?
Az a cél, hogy sok olyan buta ember legyen még, amilyen te vagy. orbánnak csak így van esélye hatalmon maradni.
te is látod, hogy mennyire ostoba agyhalottak jutottak neki.
ómió
@Aki Én: 2008-10. között Böszme gazdád 14000-t rúgott ki, gyagyás! Ha azt túléltük, majd ezt is!
Aki Én
@ómió: De ha már akkor szar volt a helyzet, miért ront még rajta a gazdád, te elmebeteg kotorék?
13 év nem volt elég a lopások mellett, hogy ezt helyre tegyék?
Neked is feltűnt balfasz, hogy még soha semmit nem tudtál megcáfolni, egyik hazugságodat sem tudtad megvédeni?
Neked is feltűnt balfasz, hogy senki nem hisz neked, senkit nem tudtál meggyőzni, csak magadat járatod le, mindenki kinevet, megaláz, mert végtelenül buta és káros bolsi-csicska vagy?
Neked is feltűnt, hogy még a propagandisták közt is buta, egysíkú, hiteltelen balfasz vagy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.