Több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez viharkárokról a péntek éjjeli vihar után. Vas vármegyében van olyan település, ahol embereket kellett kimenekíteni házaikból a villámárvíz miatt.

Szombaton reggel a csákánydoroszlói Dózsa-ligetben és környékén olyan villámárvíz söpört végig, hogy volt, akit csónakkal kellett kimenekíteni. A helybeliek a vaol.hu lapnak azt mondják,

ekkora vizet még sosem láttak.

A helyszínen készült fotókat a vaol.hu oldalán nézhetik meg.

Magyarlakon egész éjjel dolgoztak a hivatásosok és az önkéntesek

Számos önkéntes és hivatásos tűzoltó érkezett segíteni, a helyiek mellett Kondorfa, Horvátzsidány, Kőszegszerdahely önkéntes tűzoltói és polgárőrei, valamint Szentgotthárd és Körmend hivatásos állománya is részt vett a munkában. A Rába tetőzését Szentgotthárdon este hét órára várják, 505 centiméterrel, amely meghaladja az eddigi legmagasabb, 491 centiméteres vízállást – írja a vaol.hu. Jelentősen megemelkedett a vízszint több vasi folyón is. Vasszentmihályon egyelőre nem fenyegeti a lakóházakat a megáradt Vörös-patak, de árad Gyöngyös és a Répce, a Pinka és a Strém patak is.

Több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez viharkárokról

A pénteki vihart egy még erősebb követte szombat hajnalban, azóta már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez az okozott károk miatt

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombat reggel az MTI-vel.

Mukics Dániel alezredes tájékoztatása szerint a pénteki vihar miatt 182 beavatkozásra volt szükség. Péntek reggel Vas vármegyét és Budapestet, délután pedig Hajdú-Bihar vármegyét érintette leginkább a vihar.

Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen.

A nap folyamán Budapesten 38, Hajdú-Bihar vármegyében pedig 72 tűzoltói beavatkozásra volt szükség – utakra, házakra, autókra dőlt fák, vízzel teli pincék miatt –, leginkább Debrecenben és Püspökladányban. Debrecenben hét, Püspökladányban pedig öt autóra dőlt fa. A kidőlt fák vagy a szél miatt öt épületben keletkeztek károk.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja egyik épületének alagsorába is befolyt az esővíz, valamint a Déri Múzeum pincéjét is elárasztotta a csapadék, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk

– ismertette. Hozzátette: a pénteki vihar miatt Debrecenben 54 beavatkozás még szombaton is folyamatban van.

A szombati vihar miatt Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből csaknem 400 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez

– emelte ki a szóvivő. A legtöbb esetben víz alá került pincékhez, alagsorokhoz, mélygarázsokhoz hívják a tűzoltókat. Emellett az erős szél faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, házakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre dőltek.

A III. kerületben a Határ és a Vihar utcában autókra dőltek fák, a IX. kerületben az Ecseri úton több fa úttestre, járdára dőlt, amelyek akadályozták a gyalogos és autóforgalmat. A IX. kerületi Vaskapu utcában egy vízben elakadt autót mentettek ki a tűzoltók. A XIV. kerületben az Uzsoki Utcai Kórház alagsorából kellett kiszivattyúzni a felgyülemlett vizet a tűzoltóknak – sorolta a szóvivő.

Jelezte:

Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek.

Mukics Dániel azt kérte, aki teheti, kerülje el ezeket a helyszíneket, illetve a felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjon át senki, mert nem lehet látni, mi van a víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

Az egész ország elesett a viharban: Van, ahol csónakkal mentik az embereket a villámárvíz pusztítása elől, kórházban, múzeumban, lakóházakban is károkat okozott az özönvíz

Víz borít egy utcát a főváros teljes területét érintő éjszakai vihar után a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget. MTI/Mihádák Zoltán

A szombati viharban Pest vármegyében is kidőlt fák, elárasztott pincék, melléképületek adnak munkát a tűzoltóknak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Máriapócson több épület tetőszerkezetét is megrongálta a vihar, közülük egy épület lakhatatlanná vált. Itt hat embert a szomszédok fogadtak be.

Nyíregyházán villám csapott egy családi házba, ami ki is gyulladt, a tűzoltók oltották el a lángokat

– áll a közleményben.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán, az egyes eseteket azok veszélyessége szerint rangsorolják, így a legkritikusabb helyszínek kerülnek először sorra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint délelőtt átmenetileg csökken a csapadékhajlam.

Délutántól azonban a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos, károkat okozó széllökések, helyenként nagyobb méretű jéggel járó jégeső és felhőszakadás kísérheti.

A késő délutáni óráktól komolyabb felhőszakadás, illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat

– hívták fel a figyelmet. Erre a legnagyobb esély az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik, ahol lehetnek olyan területek, ahol a havi körülbelül hatvan milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt.

Az előrejelzés szerint Nyugat felől napközben stabilizálódni kezd a légkör, ezért a déli óráktól a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély a zivatarokra, azonban itt tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

A meteorológiai szolgálat mindeközben a Dél-Alföldön a magas középhőmérsékletre is felhívta a figyelmet, itt néhány helyen 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet – írták.

Forrás: MTI, Vaol.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Szíjjártó +Grúziának ajánlkozik katasztrófavédelmi segítséggel!!
+áll az ember esze!!
csak ennyi
barátkozik
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.