A pénteki özönvíz után folytatódik a záporos-zivataros időjárás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Villámárvíz, egyhavi csapadékmennyiség: újabb zivatarok érkeznek, nagyobb méretű jég is előfordulhat
Fotó: Pixabay

Mint írják, a keleti országrészben az éjszakai órákban egyre kevesebb számban várható zivatarok kialakulása, eközben délnyugat felől egy kiterjedt zivataros rendszer érkezik, melyhez heves kísérőjelenségek is társulhatnak. Éjszaka összességében kiterjedt (de nem egész országot érintő) zivatartevékenység valószínű, majd szombat hajnalra, reggelre átmenetileg jelentősen csökkennek a zivataresélyek; az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket.

Szombaton délutánig nyugaton, délnyugaton lehet kevés helyen zivatar. Délutántól a Dunától keletre újra egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok. Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az ország középső megyéire másodfokú (narancssárga) veszélyjelzés van érvényben:

Villámárvíz, egyhavi csapadékmennyiség: újabb zivatarok érkeznek, nagyobb méretű jég is előfordulhat

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is előfordulhat.

Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat, ma éjszaka elsősorban délnyugaton, holnap a késő délutáni óráktól a középső és délkeleti tájakon a legnagyobb az esély erre. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24-36 óra alatt.

A Nyugat-Dunántúlon szombaton zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.