A hazai üzemanyagárakat a kőolaj világpiaci ára, a dollár-forint, illetve az euró-forint árfolyam alakítja ki.

Januártól már tényleg sírni fogunk az üzemanyagárak miatt

Égbe növő üzemanyagárak várhatóak. Forrás: Pixabay

Mostanság minden tényező kedvezőtlen irányba változik” – mondta az InfoRádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Az üzemanyagok árát a kitermelés csökkenése, a brent típusú kőolaj ára, a forint gyengülése és a jövedéki adó emelése is emeli. Januártól így akár hétszáz forintos literenkénti ár is jöhet – írja az Index.

A Brent típusú kőolaj ára pár hét alatt 20 százalékot nőtt, miközben a forint öt százalékkal gyengült a dollárhoz képest. Ez a két tényező az oka annak, hogy a hazai üzemanyag-forgalmazók emelték az áraikat. (Persze az is jó kérdés, miért hivatkoznak a Brent-árakra, amikor a fideszes kormány hatalmas sikerként kommunikálja, hogy uniós engedélyt kaptak az orosz kőolaj további exportjára. Nem mellesleg pedig a magasabb üzemanyagár magasabb adóbevételt is hoz számukra… – a szerk.)

Grád a hazai fogyasztási adatokban nem látnak jelentősebb változást, miközben egész évben arról lehetett hallani, hogy drámaian visszaesett a hazai üzemanyag-fogyasztás, de ez relatív érték: a tavalyi kimagaslóan nagy gázolaj- és benzinfogyasztási adatok, a bázis rendkívül magas szintje miatt látnak negatív számokat idén. A MÁSZ töltőállomásainál a fogyasztási, értékesítési adatok mind a benzinből és a gázolajból a 2021-es számadatok környékén járnak, tehát a fogyasztásban nincsenek még jelentősebb változások.

Most, hogy a 600 forintos szintet stabilan átlépte, és jelentősen meghaladja a hazai üzemanyagár, az augusztusi fogyasztási adatokban azért lehet visszaesés.

Január egytől pedig jövedéki adó emelést akar a fideszes kormány – szokásuk szerint az Unióra fogva a dolgot. Ez kedvezőtlenül hat majd a fogyasztásra és az inflációra is, és a bruttó negyven forintot meghaladó adóemelés mindenképpen megjelenik majd az üzemanyagok árában.

Ha tehát a nemzetközi rendek folytatódnak, és hatszázötven forint feletti üzemanyagárszinttel indulunk neki a következő évnek, akkor az év első napján egyik napról a másikra hétszáz forint feletti üzemanyagárakat is tapasztalhatunk majd a töltőállomásokon.

A hétszáz forintos árat úgy lehet elkerülni, ha a kormányzat felülvizsgálja a jövedékiadó-változásra vonatkozó elképzelését

Forrás: Index
Fotó: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Én nem bízok benne,csak magamban!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Macskaszem
@KisTehen: Még szerencse, hogy találtál egyet ahol többet fizetnek. De januárban lenyomjuk őket is, az hétszentség.
Örülsz marha? Nagyobb öröm sose érjen te szerencsétlen
Clavigo
@KisTehen: Te tényleg ekkora ökör vagy ,,Böcce ?
ómió
Ennyire "sikeres" lesz az efftársi "árfelszankcionálás"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.