Sebastian Kurz 2017 decemberétől 2019 májusáig, majd 2020 januárjától 2021 októberéig Ausztria kancellárja, 2017-2021 között az Osztrák Néppárt elnöke – jelenleg semmilyen politikai súlya sincs.

Olyan ez, mintha Orbán egy osztrák közmunkással tartott volna magyar-osztrák csúcsot

A politikus legutóbb 2020. január 7-étől lett újból kancellár, miután sikerült koalícióra lépnie a Zöld Párttal.

2021. október 9-én ismét lemondott a kormányfői posztról, miután a hatóságok vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene. 2021. december 2-án bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről is és visszavonul a politikától.

Miután 2021 végén visszavonult a politikától, családjával Kaliforniába költözött, ahol Peter Thiel új pénzügyi cégénél kapott pozíciót, aki  Donald Trump lelkes támogatója.

Azonban politikailag már Sebastian Kurz légüres térben lebeg, olyan ez, mintha Orbán Viktor egy osztrák közmunkással tartotta volna meg a magyar-osztrák csúcsot. Azonban érdemes még azt is hozzátenni, hogy  Kurz pere októberben kezdődik, mivel hazudott a parlamenti vizsgálóbizottságnak.

A gyanú szerint 2020-ban hamisan nyilatkozott egy parlamenti vizsgálat során – jelentette be közleményben a gazdasági és korrupciós ügyészség.

- írja a Politico.

Ha elítélik Kurz akár három év börtönbüntetésre is számíthat, ami valószínűleg politikai karrierjének végleges végét jelentené. Egy bűnös ítélet mély árnyékot vetne Kurz konzervatív Néppártjára, amely 1987 óta van hatalmon, de amelynek sorsa a Kurz hivatali idejét meghatározó botránycunami közepette visszaesett.

Az osztrák korrupcióellenes ügyészség által benyújtott büntetőjogi vádirat lehet, hogy csak az első, amellyel Kurznak szembe kell néznie a 2021-es lemondását kikényszerítő, átfogó "ibizai" nyomozással kapcsolatban.

A botrány 2019-ben robbant ki, miután előkerült egy titkos, a spanyolországi Ibiza szigetén felvett videó, amelyen Kurz koalíciós partnerének vezetője, Heinz-Christian Strache felajánlja, hogy polkorrekt szívességeket tesz pénzért egy nőnek, akiről úgy vélte, hogy egy orosz oligarcha unokahúga.

Úgy tűnt, Kurz átvészelte a vihart, amíg a nyomozók rá nem bukkantak a kancellár egyik legközelebbi munkatársának, Thomas Schmidnek, az állami holding vezetőjének telefonján található WhatsApp-beszélgetésekre.

A Kurz elleni büntetőjogi vádak a Kurz által 2020 júniusában, a szöveges üzenetváltások nyilvánosságra kerülése előtt egy parlamenti vizsgálat során tett vallomására vonatkoznak.

Ha Kurzot, nem ítélik el, az tovább rontaná a hivatal hitelességét.

- írja a lap.

Összeségében tehát hiába emleget csúcsot Orbán és a fideszes média, csak egy gazdasági bűncselekményekkel vádolt, bukott politikust fogadott. Hatása ennek a politikára voltaképpen semmi sincs, ám biztos az is, hogy jót tesz Orbán Európa erős embere látszatvalóságának. 

A 2021-es kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A WKStA azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár a lemondás után kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a kialakult helyzetben, ami koalíciós válsághoz vezetett az ÖVP és a koalíciós partner Zöld Párt között.

Cikkünk véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a Propeller.hu szerkesztőségének és munkatársainak az álláspontját, a cikk szerzője újságíró, és a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó diplomás történész.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
szegény viktor,neki mindíg csak a csutka marad...
se meloni se mari le pen ,de még egy nyomorult trampli sem nyugatról ,viki már a német afd. nek is ciki, - remélem berlusconi szelleme azért ott fényeskedett körülötte!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@m73: 17:43) Most nézz magadra..., vagy a tükörbe...! Mi lett belőled, te ökör...?
Kovács Máté
@durbincs:szopos szaju anyadnak irogas,basod anyadat pempösre aki kiszart egy ilyen gecit
basod anyadat a vén szuvas kurvát
csak úgy....
@verőce21: " gazdaságilag ütőképes" :) te erdogán testörével háltál,aki telebeszélte a szöke agyad?
koszpeko
@KisTehen: @NKF: @Maccska:
És az összes fidkány
Ott megtehetik.
Valóban függetlenek az osztrák bíróságok, ügyészségek, a rendőrök is azt teszik ami a dolguk.
Ott nincs volt fidesz képviselő aki legfőbb ügyész.
Látjátok fidkányok?
Ott vannak fékek és ellensúlyok.
Létezik a sajtónak a függetlensége is.
Nincs kitömve a közmédiájuk több 10 mrd.-al évente.
Nem csak a kormány mantra ömlik a tévéből, ujságokból, rádióból.
Ja fogjátok meg egymás kezét és mehettek a büdös picsába.
Kovács Máté
@durbincs:szopos szaju anyadnak irogas,basod anyadat pempösre aki kiszart egy ilyen gecit
basod anyadat a vén szuvas kurvát
ómió
Efftársak! Nektek az "osztrák közmunkás" is smafu!? Nemcsak a magyar!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.