Sebastian Kurz 2017 decemberétől 2019 májusáig, majd 2020 januárjától 2021 októberéig Ausztria kancellárja, 2017-2021 között az Osztrák Néppárt elnöke – jelenleg semmilyen politikai súlya sincs.

Olyan ez, mintha Orbán egy osztrák közmunkással tartott volna magyar-osztrák csúcsot

A politikus legutóbb 2020. január 7-étől lett újból kancellár, miután sikerült koalícióra lépnie a Zöld Párttal.

2021. október 9-én ismét lemondott a kormányfői posztról, miután a hatóságok vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene. 2021. december 2-án bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről is és visszavonul a politikától.

Miután 2021 végén visszavonult a politikától, családjával Kaliforniába költözött, ahol Peter Thiel új pénzügyi cégénél kapott pozíciót, aki  Donald Trump lelkes támogatója.

Azonban politikailag már Sebastian Kurz légüres térben lebeg, olyan ez, mintha Orbán Viktor egy osztrák közmunkással tartotta volna meg a magyar-osztrák csúcsot. Azonban érdemes még azt is hozzátenni, hogy  Kurz pere októberben kezdődik, mivel hazudott a parlamenti vizsgálóbizottságnak.

A gyanú szerint 2020-ban hamisan nyilatkozott egy parlamenti vizsgálat során – jelentette be közleményben a gazdasági és korrupciós ügyészség.

- írja a Politico.

Ha elítélik Kurz akár három év börtönbüntetésre is számíthat, ami valószínűleg politikai karrierjének végleges végét jelentené. Egy bűnös ítélet mély árnyékot vetne Kurz konzervatív Néppártjára, amely 1987 óta van hatalmon, de amelynek sorsa a Kurz hivatali idejét meghatározó botránycunami közepette visszaesett.

Az osztrák korrupcióellenes ügyészség által benyújtott büntetőjogi vádirat lehet, hogy csak az első, amellyel Kurznak szembe kell néznie a 2021-es lemondását kikényszerítő, átfogó "ibizai" nyomozással kapcsolatban.

A botrány 2019-ben robbant ki, miután előkerült egy titkos, a spanyolországi Ibiza szigetén felvett videó, amelyen Kurz koalíciós partnerének vezetője, Heinz-Christian Strache felajánlja, hogy polkorrekt szívességeket tesz pénzért egy nőnek, akiről úgy vélte, hogy egy orosz oligarcha unokahúga.

Úgy tűnt, Kurz átvészelte a vihart, amíg a nyomozók rá nem bukkantak a kancellár egyik legközelebbi munkatársának, Thomas Schmidnek, az állami holding vezetőjének telefonján található WhatsApp-beszélgetésekre.

A Kurz elleni büntetőjogi vádak a Kurz által 2020 júniusában, a szöveges üzenetváltások nyilvánosságra kerülése előtt egy parlamenti vizsgálat során tett vallomására vonatkoznak.

Ha Kurzot, nem ítélik el, az tovább rontaná a hivatal hitelességét.

- írja a lap.

Összeségében tehát hiába emleget csúcsot Orbán és a fideszes média, csak egy gazdasági bűncselekményekkel vádolt, bukott politikust fogadott. Hatása ennek a politikára voltaképpen semmi sincs, ám biztos az is, hogy jót tesz Orbán Európa erős embere látszatvalóságának. 

A 2021-es kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A WKStA azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár a lemondás után kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a kialakult helyzetben, ami koalíciós válsághoz vezetett az ÖVP és a koalíciós partner Zöld Párt között.

Cikkünk véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a Propeller.hu szerkesztőségének és munkatársainak az álláspontját, a cikk szerzője újságíró, és a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó diplomás történész.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
szegény viktor,neki mindíg csak a csutka marad...
se meloni se mari le pen ,de még egy nyomorult trampli sem nyugatról ,viki már a német afd. nek is ciki, - remélem berlusconi szelleme azért ott fényeskedett körülötte!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
NKF
Melyik barom írta ezt? Gondolom Fletó valamelyik liskutyája!
Namely
"Egy bűnös ítélet mély árnyékot vetne Kurz konzervatív Néppártjára, amely 1987 óta van hatalmon, de amelynek sorsa a Kurz hivatali idejét meghatározó botránycunami közepette visszaesett."

Megtudhattam, hogy a sors vissza tud esni. :) köszönöm szépen :)

A szennylap propeller a végén be is mutatja a firkálmány szerzőjét:
"cikk szerzője újságíró, és a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó diplomás történész"
bizony-bizony kemény feltételei lehetnek a történészi diplomának...
Nessy
"csúcs találkozó", ha két vagy több állam vezetője találkozik! Ha emlékeim nem csalnak Kurz jelen pillanatban magán ember Ausztriában!
Qqberci
"2021 végén visszavonult a politikától, családjával Kaliforniába költözött, ahol Peter Thiel új pénzügyi cégénél kapott pozíciót"

Szóval egy huszadik senki...
csak úgy....
szegény viktor,neki mindíg csak a csutka marad...
se meloni se mari le pen ,de még egy nyomorult trampli sem nyugatról ,viki már a német afd. nek is ciki, - remélem berlusconi szelleme azért ott fényeskedett körülötte!
Péter2
@NKF: Hogy melyik lap írta , az osztrákok eső számú hírportáljuk , de az osztrák ügyészségi oldalon is olvasható a nyomozati anyag , ráadásul több korrupciós ügyben is bűnös , ellene vallottak az emberei ! Nagy cumi nekik , meg nektek , tehát megint egy jobboldali bűnözővel azonosultok , de hát a jobboldali emberek vezetők többsége ilyen életvitelt él, bűnözőt! Kivált képen Magyarországban csúcsosodik ez ki , lásd a jobboldali kommenteket -- Már aki tud németül , hogy a fideszhű kétségek eloszoljanak www.zeit.de/politik/ausland/2023-03/oesterreich-korruption-sebastian-kurz-staatsanwaltschaft?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F www.zeit.de/politik/ausland/2023-03/oesterreich-korruption-sebastian-kurz-staatsanwaltschaft?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Österreichs Korruptionsstaatsanwaltschaft hat ihre Ermittlungen gegen Ex-Bundeskanzler Sebastian Kurz ausgeweitet. Laut der Anklagebehörde stehen Kurz und weitere acht Personen im Verdacht der Untreue, der Bestechung und der Bestechlichkeit. Thomas Schmid, ein ehemals enger Vertrauter von Kurz, habe ausgesagt, dass in einer Vereinbarung mit zwei weiteren Zeitungen Regierungsinserate geschaltet worden seien, um wohlwollende Berichterstattung zu sichern. Kurz bezeichnete Schmids Aussagen auf Facebook als "frei erfunden".
rücsü41
Az is lehet hogy Kurz előkészítő tanfolyamot tartott Orbán Viktornak, hogy ha majd őt is megvádolja az állam ,hogy az ország vezetésében olyan magatartást tanúsított amiért megvádolhatják őt, akkor milyen taktikát kövessen, hogyan védekezzen .Egy már nem politizáló állam elnök ,akit az országa vádhatósága bűncselekmény elkövetésével vádol, miért ne adhatna tanácsokat egy miniszterelnöknek?Mást már úgy sem tud adni.
simmering73
@Maccska: Belőled kitömött szertári macska lesz Safranek, csak sokat nyirvogjál itt.
simmering73
Na megjött ez a szélütött szellemi toprongy @KisTehen:
Nessy
@Maccska: Na, de kérem! Itten nagyon demokrácia van! Itt nem fordulhat elő ilyen skandalum! Megmondta Orbán, és (i)gazságügyi minisztere is, hogy ez itten jogállam!
balos
@Nessy: Amit itt a nyilasutód fideSS művel,annak annyi köze van a joghoz,mint foltpetyának a posztjához!Viszont jól megfizetik!,mint 1 kurvát a szoptatás után!
csak úgy....
@KisTehen: neked ki és miért fogta satuba a fejed,te szánalmas ostoba proli?!
csak úgy....
@sgl: gáspár egy ivarérett magtalan,viktor ága kihal...
justhpeter
@KisTehen: 14:04: Göncz Árpáddal együtt emlegetni Orbán Viktort súlyos amnéziára és igen komoly szellemi visszamaradottságra utal.
csak úgy....
@justhpeter: ..amihez egy jó fideszesnek minden adottsága megvan!
justhpeter
@Maccska: Mivel vadásszák le őket, ha még a csekély szellemi fölényüket sem tudják kiegyensúlyozni ?
kereső
Hehehehe.orbán egy osztrák közemberrel tartott "csúcstalálkozót". Nem semmi- és ahogy olvasom , ráaadásul köztörvényes búntettekkel megvádolt közemberrel.
csak úgy....
@KisTehen: lassan csön-csön gyürüt fogsz itt játszani? :) te egy beteg gyermeteg ökör!
csak úgy....
@KisTehen: azt tudtad,hogy 0rbán tud járni a vízen? én sem...
verőce21
Magyarországnak lehetne már egy normális ellenzéke, mert mint itt is látszik, csupa félhülyékből áll a felhozatal...!
verőce21
Úgy örülök, hogy sikerült összehoznunk Magyarországon, egy gazdaságilag ütőképes, államok közötti találkozót...! Minden az energiaellátás körül történt, működik egy energiaellátási lánc, amelyben meghatározó szerepe van Magyarországnak...!
Talán még a volt osztrák kancellárt is visszasegíti ez a program, az energiabiztonsági rendszer hátán a kancellári székbe...!

Alakul egy Európát is ellátó energiabiztonsági rendszer, amely azért merőben ellentétes a "szankciós" Európával...!
verőce21
@m73: 17:43) Most nézz magadra..., vagy a tükörbe...! Mi lett belőled, te ökör...?
Kovács Máté
@durbincs:szopos szaju anyadnak irogas,basod anyadat pempösre aki kiszart egy ilyen gecit
basod anyadat a vén szuvas kurvát
csak úgy....
@verőce21: " gazdaságilag ütőképes" :) te erdogán testörével háltál,aki telebeszélte a szöke agyad?
koszpeko
@KisTehen: @NKF: @Maccska:
És az összes fidkány
Ott megtehetik.
Valóban függetlenek az osztrák bíróságok, ügyészségek, a rendőrök is azt teszik ami a dolguk.
Ott nincs volt fidesz képviselő aki legfőbb ügyész.
Látjátok fidkányok?
Ott vannak fékek és ellensúlyok.
Létezik a sajtónak a függetlensége is.
Nincs kitömve a közmédiájuk több 10 mrd.-al évente.
Nem csak a kormány mantra ömlik a tévéből, ujságokból, rádióból.
Ja fogjátok meg egymás kezét és mehettek a büdös picsába.
Kovács Máté
@durbincs:szopos szaju anyadnak irogas,basod anyadat pempösre aki kiszart egy ilyen gecit
basod anyadat a vén szuvas kurvát
ómió
Efftársak! Nektek az "osztrák közmunkás" is smafu!? Nemcsak a magyar!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.