A kormány a leghatározottabban fellép a fogyasztók megtévesztése ellen, a családok védelme és az infláció csökkentése érdekében – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Új ellenséget találtak Orbánék: A multik profitéhsége miatt élnek rosszabbul a magyarok

A közlemény szerint a háború és a rendkívül káros brüsszeli szankciók az egekbe lökték az inflációt. A Kormány a családok, a munkahelyek és a gazdaság védelme érdekében akciótervet dolgozott ki az infláció letörése és év végéig egy számjegyűre csökkentése érdekében.

A Kormány intézkedései hatékonyak és látványosak:

januárban először megállították a szankciós inflációt, majd csökkenő pályára állították.

Az olyan lépéseknek köszönhetően, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő bevezetése, több mint 9 százalékpontot csökkenve már hetedik hónapja tart a szankciós infláció trendszerű mérséklődése. Ez élénkítheti a keresletet, ezzel is segítve a fogyasztás ismételt bővülését.

Bár az infláció határozottan csökken, a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el.

A multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat.

- írták.

Ezt a szakirodalom zsugorinflációnak (angolul "shrinkflation") hívja, amely arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára bár változatlan marad, csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége. Egy termék ára, ha a gyakorlatban nem változik, miközben kiszerelése a korábbi 100 grammról 90 grammra csökken, akkor valójában több mint 10 százalékos "áremelést" kell elszenvednie a fogyasztóknak.

Az árspekuláns multik viselkedésének eredménye tehát az lehet, hogy a fogyasztók a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért a megvásárolt termékekből, ezáltal jelentősen csökken a családok pénzének vásárlóértéke, sőt az is előfordulhat, hogy rosszabb minőségű termékekhez jutnak hozzá, ami egészségügyi szempontból is kiemelt kockázat.

A zsugorinfláció különösen azért fogyasztóellenes, mert a multik kihasználják, hogy a vásárlóknak kevésbé tűnik fel a mennyiségi vagy minőségi változás a csomagolásokon, figyelmük többnyire az árcédulákra koncentrálódik.

- fejtették ki, majd kitértek arra, hogy a vásárlók megtévesztése ellen azonban a Kormány a leghatározottabban fel fog lépni és megakadályozza, hogy a családokat megkárosítsák.

Forrás: MTI-OS

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Szánalmas szerencsétlen csicska banda.Élén a dagadt mini diktátorocskával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: És sikerült már a "szent multijaitokat" totál ártatlanra hazudnotok, bolsiék elmebetege!? Húzzatok bele! Az a háborút megelőző 200 ft-os tejár mára "potom" 450? Vagy ehhez a brüszeli korruptbolsi "árfelszankcionálóitokat" kellett!? Ja, tudom! Inkább a "Zorbánra" hazudja a tetvesbolsi bandád!
Aki Én
@ómidióta a buta balfasz: A 760 forintos CBA tejárat nem említetted ,,vissza"
Mutatok néhány tényadatot, jól rágd meg, hogy fokozni tudd a hazudozást, miért is nem orbáni az orbáni-infláció, te végtelenül ostoba agyhalott balfasz.
Most már tényleg anyádnak hazudozzál tovább, te elmebeteg csicska, hogy miért is több mint háromszorosa az orbáni-infláció az eu átlagnak!!!

gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-256d-08db884c1bee_cx0_cy0_cw88_w1023_r1_s.png
Aki Én
@ómió: ...még annyit buta balfasz hazudozó, hogy a háború tavaly kezdődött, de az azt megelőző évben is már kiugró, 7,4 százalékos volt az infláció itthon (KSH). Annyi, mint az eu-ban a háború alatt.
Hiába erőlködsz balfasz, ez bizony orbáni, és kizárólag orbáni-infláció. Amikor az eu-ban már csökken, nálunk akkor is csak stagnált. Ez a dolga, ha már ilyen példátlanul magas, igaz, buta balfasz?
Hazudj erősebbet, te analfabéta kotorék bolsi csicska.
ómió
@Aki Én: A tetvesbolsi regnálásotok alatt - kivéve Bokros efftársadék "potom" 30%-osát - "normálban", amúgy hány %-os infláció szokott lenni!? Hazudd meg nekünk, bolsiék fajkreténje! Elárulom neked, idióta! Az, hogy a 10%-ot csak alulról súrolja, legfeljebb szökőévenként szokott előfordulni! Agyalágyult pofád meg most a 7,4%-on örömködik!? Össze ne szard már magadat az efftársi élvezettől - ha már az elmebeteg bolsicsicska önmagad másrahazudása ilyen nehezen megy!
Aki Én
@ómidióta a buta suttyó: Megint semmit nem értettél meg, vagy tudatosan terelsz, hazudozol?
Hasonlítsd már össze az eu-s inflációt, te balfasz. De akár az ukránt a miénkkel, te balfasz.
Most már tényleg anyádat szórakoztasd a buta hazugságaiddal, te elmebeteg buta suttyó!
Megint regnálás meg Bokros, csak a tolvaj kontár gazdád nem, te idióta korcs...
Dr. Proktor
A gonosz, profitéhes multik miért adnak mindent olcsóbban mint a magyar érdekeket előtérbe helyező, kedvünkben és érdekünkben járó magyar versenytársaik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.