A kormány a leghatározottabban fellép a fogyasztók megtévesztése ellen, a családok védelme és az infláció csökkentése érdekében – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Új ellenséget találtak Orbánék: A multik profitéhsége miatt élnek rosszabbul a magyarok

A közlemény szerint a háború és a rendkívül káros brüsszeli szankciók az egekbe lökték az inflációt. A Kormány a családok, a munkahelyek és a gazdaság védelme érdekében akciótervet dolgozott ki az infláció letörése és év végéig egy számjegyűre csökkentése érdekében.

A Kormány intézkedései hatékonyak és látványosak:

januárban először megállították a szankciós inflációt, majd csökkenő pályára állították.

Az olyan lépéseknek köszönhetően, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő bevezetése, több mint 9 százalékpontot csökkenve már hetedik hónapja tart a szankciós infláció trendszerű mérséklődése. Ez élénkítheti a keresletet, ezzel is segítve a fogyasztás ismételt bővülését.

Bár az infláció határozottan csökken, a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el.

A multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat.

- írták.

Ezt a szakirodalom zsugorinflációnak (angolul "shrinkflation") hívja, amely arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára bár változatlan marad, csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége. Egy termék ára, ha a gyakorlatban nem változik, miközben kiszerelése a korábbi 100 grammról 90 grammra csökken, akkor valójában több mint 10 százalékos "áremelést" kell elszenvednie a fogyasztóknak.

Az árspekuláns multik viselkedésének eredménye tehát az lehet, hogy a fogyasztók a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért a megvásárolt termékekből, ezáltal jelentősen csökken a családok pénzének vásárlóértéke, sőt az is előfordulhat, hogy rosszabb minőségű termékekhez jutnak hozzá, ami egészségügyi szempontból is kiemelt kockázat.

A zsugorinfláció különösen azért fogyasztóellenes, mert a multik kihasználják, hogy a vásárlóknak kevésbé tűnik fel a mennyiségi vagy minőségi változás a csomagolásokon, figyelmük többnyire az árcédulákra koncentrálódik.

- fejtették ki, majd kitértek arra, hogy a vásárlók megtévesztése ellen azonban a Kormány a leghatározottabban fel fog lépni és megakadályozza, hogy a családokat megkárosítsák.

Forrás: MTI-OS

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Szánalmas szerencsétlen csicska banda.Élén a dagadt mini diktátorocskával.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kulabombaafityiszre
Szánalmas szerencsétlen csicska banda.Élén a dagadt mini diktátorocskával.
kereső
Szánalmas. Nagyon- már nem tudják kire fogni, az "elqurtuk, nem kicsit, hanem nagyon" gazdaságpolitiájuk eredményeit. A nemzethy arisztokráciának adott ezer milliárdos nagyságrendű óccó hitelek által okozott károkat, az mnb világrekord egynapos betéti kamatát- amely eredője az mnb horribilis veszteségének, az inaktiv beruházásokba öntött milliárdoknak(stadionok, templomok), és a más államok gdp-jét növelő támogatásoknak.Egyáltalán az ablakon kidobott pénzeknek.
Eladott Ország
Orbán: Nem engedjük, hogy inflációs spekuláció alakuljon ki, az infláción megpróbáljanak extraprofitra szert tenni. Vótmá. Leszállítani az árakat, felkötni a feketézőket. A gazdasági rendőrség új harcot indít az árdrágítók ellen...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/339620100_148903644784792_7231300783546243707_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=5614bc&_nc_ohc=kb3qfDaIAhEAX82zYgi&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBY8AlUQQy7YlLgAywY3RUBPAjJWCVsJ1sFOawKAdi5hA&oe=650D8268
„Az árspekuláns multikkal szemben fel fogunk lépni, ha kell, további lépéseket fogunk tenni, hogy megvédjük a családokat” - Orbán Viktor Milyen szépen ápolja a magyar történelmi hagyományokat. Inflációért Magyarországon nem a gazdaságpolitika irányítói felelnek, hanem a gonosz...”A feketézők miatt szálltak el az árak.” (Orbán) Sajnos ott tartunk hogy nem a multik a legdrágábbak, hanem a magyar üzletláncok CBA, Coop, Reál stb. Mintha ezek a lózungok, plakátok nem holmi keresztény-konzervatív, jobboldali szabadelvű idők lenyomatai? 13 éve mondom, hogy ezek tulajdonképpen nihilista moszkovita posztkomcsik, akik itt az '50-es éveket rendezik be, XXI. sz-i technikákkal persze. "Te Géza, nem lesz ebből baj, ha majd visszajönnek a kommunisták?"(Hofi)
twitter.com/MartonIvanyi/status/1702629161242685536/photo/3
Kötelet kapnak az árdrágítók!
twitter.com/MartonIvanyi/status/1702629161242685536/photo/1
kereső
Érdekes, és szánalmas, hogy mészáros, csányi, tiborcz, a sarkák, a rogán ceciliák "profitéhsége" nem szúrja a szemét ennek a kóklernek- csak azok a kereskedők, akik amúgy a "magyar" üzletláncoknál- coop, real, cba- akiket még ráadásul a külön extra adó sem súlyt, amelynek következében 31,4%-os ÁFÁ-t fizetsz, te balga magyar- sokkal olcsóbb áruval látják el a lakosság tömegeit.
Nessy
Nem a multik, a saját dilettáns kormányzások, és az állandó fosztogatás, osztogatás miatt! Nekik és oligarcháiknak kell a pénz%!
Eladott Ország
"Jönnek a nép új ellenségei, a kulákok, a feketézők, az árspekuláns multik. Ennyire még nem néztek hülyének embereket, mint milyen hülyének Orbán nézi a magyarokat. 13 év kormányzás után gazdasági csődben vannak, az inflációt nem tudják csökkenteni, a drágaság a rossz gazdaságpolitika, a lopás és a pazarlás eredménye, az uniós pénzek hiánya, mert Orbán nem hajlandó lemondani a fasiszta diktatúráról, ezért inkább szegénységbe és nyomorba dönti a népet. Az életszínvonal már lejjebb van, mint a korábban lenézett szomszédos országokban, a magyarok külföldre járnak dolgozni és vásárolni. A tolvaj dagadt diktátor pedig mindig másokra mutogat."
nepszava.us/jonnek-a-nep-uj-ellensegei-a-kulakok-a-feketezok-az-arspekulans-multik/
madlaci66
A Kormány intézkedései hatékonyak és látványosak:

januárban először megállították a szankciós inflációt, majd csökkenő pályára állították.

Azt nem írja, hogy a kormány intézkedései miatt lett a rekord infláció, amit megállítottak.
Eladott Ország
Ajánlom figyelmébe Nagy Mártonnak a valóságot. Élelmiszerinfláció a világban: Az első 12-ben nincs európai ország. Minél nagyobb az (élelmiszer)infláció, annál több az ellopható ÁFA-bevétel és annál kevesebbet ér a csőcseléknek szavazatvásárlásra kiszórt pénz. Arról nem szólva, hogy a hülyék által magyar államkötvényekbe betett pénz sem ér semmit, mire visszafizetik, bár a hozammal szép nagy számot mutat. Aztán ér 2 balatoni lángost. Ez már régi trükk, hitelt vesz fel a saját népétől (államkötvény) majd jól elinflálja azt! Egy a gond, hogy elfogyott az emberek megtakaritása, mert felzabálta az infláció! Az a szavaztvásárlós pénz már régen elfogyott.
uploads.disquscdn.com/images/651a9d6659774631a151b035e2f8ec6baabbe7c16cb1cc0bacef288bb2b231d8.png?w=800&h=552
Na ezt jól megcsinálták! Rosszabbul élünk mint négy éve.
uploads.disquscdn.com/images/a98e77f3f9ef1ced642e65de791448917458bf0a63d0128c608a6de4ff96db3d.jpg?w=800&h=378
Örüljünk, hogy csak „gyomrost kaptunk”, mert persze kaphattunk volna pl. fejlövést is. Kezdek félni, mi van ha az utcán szembe jön velem és megkérdi hogy, fej vagy gyomor? Akkora siker, hogy a holdról is látszik.Szerencsére megőriztük a vezető helyünket az EU inflációs listáján. Még a bolgárokat is lenyomtuk. SIKER. A magyar kormány továbbra is 27%-on tudja tartani az ÁFA-t! És rafináltan még ehhez is tudtak hozzátenni 4%-ot,( ágazati különadók 27+4 = 31%) Világsiker!
uploads.disquscdn.com/images/cfdbe50eb8db845b20f936b894752eb8931fd7ac5f5bce2ffaab17796111c393.gif?w=800&h=400
lusta
Még szerencse, hogy a nemzethy matyar láncok kiváló minőségű, olcsó árukészlettel harcolnak a magas infláció ellen. A küzdelmükhöz kulturált környezetet és szakszerű kiszolgálást biztosítanak.
Vagy nem.
kulabombaafityiszre
Ez az mol nevezetű multi meg különösen profitéhes hiszen nem adja be a vakcinát az árainak,nem töri le az árait mint a kukoricát,hanem van pofája még emelni is az általa előállított és forgalmazott termékeinek az árát,Na ott kellene rendet vágni,de valahogy a dagadt orbán basi is másfelé mutogat.Ráadásul ez a mol nevezetü szutyok a magasabb kéntartalmu ural kőolajat vásárolja ami hordónként 20-25 dollárral olcsóbb,mint a brent tipusu kőolaj.mégis a végtermék ára ott van mintha a drágább brentet vásárolta volna.Persze erről nem szól a fáma.
Giovanni Alba
Mintha jóideje már kötelező lenne az egységár feltüntetése is az árucímkéken, mivel ez ad tényleges összehasonlítási alapot az áruk áráról. Tehát amennyiben a forgalmazó a töltősúly csökkentésével tartja az árszínvonalat, akkor a címke feketén fehéren kimutatja gazdasági rendőrség és árfigyelő applikáció nélkül is. Megesik például a tőkehúsoknál, hogy szeletelve, darálva drágább mint egészben. A tudatos vásárló el tudja dönteni, hogy hazavisz-e egy szép darab tarját (vagy karajt) amit aztán otthon kicsontoz és felszeletel, vagy pedig megveszi a csont nélküli, szeleteltet drágábban.
A kereskedő természetesen a haszonért dolgozik, és nem a kizsarolt veszteségért.
Nem lehetne -csak úgy, kísérletképpen- értelmes, felnőtt emberekként kezelni a vásárlókat? Szerintem megalázó a kormány átlátszó atyáskodása. Csúnya, rossz, profitéhes multik. Apropó, mennyi is volt a MOL tavalyi nyeresége?
justhpeter
Nem tudom,hogy melyik bagázs a nagyobb rabló, a kormány vagy a multi. De attól tartok, hogy a kormány az, hiszen a miniszterelnök semmiben nem szeret "második" lenni. Tudja, de nem szereti hallani, hogy ő már mindenben utolsó.
rakitics41
Ha nem sikerül az amit Ó.Viktor eltervezett akkor mindig keres egy rajta kívülálló okot ami miatt nem sikerült a kormány "körültekintő jó" intézkedése.Úgy csinál most is hogy a multik nagy profit éhsége miatt nem csökken az infláció úgy ahogy azt Őfelsége gondolta.Orbán ezek szerint árgus szemekkel figyelte hogy a multik profit éhsége milyen .Az év elején és közepén még nem volt nagy a multik profit éhsége, mert ekkor még a brüsszeli szankciós intézkedések és az ukrán orosz háború volt az oka a nagy inflációnak, akinek különös az ízlése mert csak nálunk volt 26%os, élelmiszereknél 44%-os, más országokban csak harmada , fele volt az inflálódása pénznek, de aztán valamiért úgy észlelte hogy a multiik óriási profit éhsége miatt nem tudtuk üstökön ragadni, hasba rúgni, földre vinni ezt az inflációt.Most úgy látja, hogy lehet ,hogy decemberre egy számjegyű lesz ez a szám, nem úgy mint korábban gondolta és közhírelte, hogy"Emberek!Már októberben is egy számjegyű lesz az inflációnk!"Igaz azt nem hírelte soha ,hogy ha egy számjegyű lesz az infláció ez még mindig kétszerese illetve két és félszerese lesz az eus átlagnak.Egyszer talán azt is el kellene mondania Orbánnak hogy miért tervezi az inflációt az eus átlag kétszeresére, miért nem állunk be abba a sorba ahol az egy számjegyű inflációnk az eus átlagnak felel meg?Érdekes hogy ezen egyetlen egy kommentelő sem akadt még ki, nem háborodott fel .Nem izgatja őket hogy ebben a "sportágban értünk "el Európai Bajnoki címet, s fizetünk mint ahogy régen mondták mint egy katona tiszt!
Kovács Máté
basod hazudnak a nap 24 orajaban
masra fogjak a saját szarukat basod
fasz ner
Macskaszem
A multik a profitéhesek?
Akkor hogy van az, hogy a Coop, CBA boltokban be sem vezették be a 4,1%-os különadót, mégsem olcsób náluk semmi mint a multiknál, sőt még drágább is. A minősége meg csapnivaló.
Mégis a multik vannak b@sztatva, ahol az ember tűrhető áron kap elfogadható minőséget.
Baszogassák a magyar nemzethy láncokat, amik drágák is meg sz@rok is.
Macskaszem
@sgl: Ezek olyan hülyék, hogy még Ron Werber is otthagyta őket a pichába, mert nem fogadták el amit mondott, hanem mentek a saját hülye fejük után. Meg is lett az eredménye.
DR PRÉDlKÁTOR
Igaza van a MINISZTERELNÖKNEK: a szomszédos országokban a LIDL nem emelte ilyen nagy mértékben az árait:

www.lidl.cz/
www.lidl.pl/
www.lidl.si/
www.lidl.hr/

Nézzétek csak meg, lapozgassatok, mennyibe kerül a külföldi lidlekben a kenyér, hús, tejtermék...
namihami
Lehet, hogy a nyugati üzletek egyike sincs magánkézben? Csak a magyarok? (lásd még Coop, CBA és társaik)
Ahogy háború is csak nálunk van és Ukrajnában dúl a béke?!?!
Pálinkás Pál
@DR PRÉDlKÁTOR: említett országokban nincs 27 % áfa,...no meg annyi más adó..de gyengébbek és a te kedvedért, egy termék ami 100 Ft...nettó, hol lesz a legdrágább...?...és ez kinek a " profit éhsége " ?..
CsipkeRózsa
Annyiért kínálhatják az élelmiszert, amennyiért el tudják adni, nincs szabály. A mennyiségi csökkentést már több, mint 25 éve gyakorolják. A csomagolásról leolvasható a mennyiség és az egységár, tehát nem burkolt áremelés.

(yoghurt, tejfel, tehéntúró, szárazbab, lencse, mák, kenyér, stb.)

Ahol pl. milliárdokról van szó, állami beruházások, vásárlások, ott miért nem vizsgálja a kutya se, a megfelelő,
ármegállapítást, a végén pedig a még nagyobb összegek kifizetését?
kereső
Arról már ne is beszéljünk, hogy ezek a gaz profitéhes multik még arra is képesek, hogy tisztességes bért fizessenek a dolgozóiknak.Elég ehhez megnézni az álláshirdető portálokat. A magyar multi üzletláncok ebben sem követik a gaz multikat- ahogyan áru minőségben sem.
Yoda69
Kicsit ellentmondasos, hogy a fideSS kozeli lancokban minden sokkal dragabb mint a multiknal. Sot ezen lancok arai az arstop alkalmazasban el sem erhetoek, mondjuk nem veletlenul, nehogy a pornep ossze tudja hasonlitani a multik araival.
A taho gecinek elobb itt kellene kutakodnia.
Aki Én
@DR PRÉDlKÁTOR: Hát éppen ez a lényeg. Ugyan az a multi mindenhol olcsóbb.
Na, ezért orbáni-infláció az orbáni-infláció.
ómió
Pedig, tényleg! Multijainknak az infláció elején mért 70%-os extraprofitja efftársilag "tényleg a smafu" kategóriája!
Aki Én
@ómió: Ezek szerint ezt sem érted, igaz agyhalott?
Multiban a 3,5% os tej 450,-, CBA-ban 760,-
És a multiban közel 2x annyit keresnek.
Arról nem beszélve, hogy a mindenkori kormányok törvényei és szabályozásai alapján működnek. Tehát qrva nehéz azt mondani, hogy így vagy úgy, de nem a gazdád a felelős.
Inkább mindent elhiszel a bajt okozó gazdádnak, minthogy gondolkozz.
Ilyen a buta ember!
ómió
@Aki Én: És sikerült már a "szent multijaitokat" totál ártatlanra hazudnotok, bolsiék elmebetege!? Húzzatok bele! Az a háborút megelőző 200 ft-os tejár mára "potom" 450? Vagy ehhez a brüszeli korruptbolsi "árfelszankcionálóitokat" kellett!? Ja, tudom! Inkább a "Zorbánra" hazudja a tetvesbolsi bandád!
Aki Én
@ómidióta a buta balfasz: A 760 forintos CBA tejárat nem említetted ,,vissza"
Mutatok néhány tényadatot, jól rágd meg, hogy fokozni tudd a hazudozást, miért is nem orbáni az orbáni-infláció, te végtelenül ostoba agyhalott balfasz.
Most már tényleg anyádnak hazudozzál tovább, te elmebeteg csicska, hogy miért is több mint háromszorosa az orbáni-infláció az eu átlagnak!!!

gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-256d-08db884c1bee_cx0_cy0_cw88_w1023_r1_s.png
Aki Én
@ómió: ...még annyit buta balfasz hazudozó, hogy a háború tavaly kezdődött, de az azt megelőző évben is már kiugró, 7,4 százalékos volt az infláció itthon (KSH). Annyi, mint az eu-ban a háború alatt.
Hiába erőlködsz balfasz, ez bizony orbáni, és kizárólag orbáni-infláció. Amikor az eu-ban már csökken, nálunk akkor is csak stagnált. Ez a dolga, ha már ilyen példátlanul magas, igaz, buta balfasz?
Hazudj erősebbet, te analfabéta kotorék bolsi csicska.
ómió
@Aki Én: A tetvesbolsi regnálásotok alatt - kivéve Bokros efftársadék "potom" 30%-osát - "normálban", amúgy hány %-os infláció szokott lenni!? Hazudd meg nekünk, bolsiék fajkreténje! Elárulom neked, idióta! Az, hogy a 10%-ot csak alulról súrolja, legfeljebb szökőévenként szokott előfordulni! Agyalágyult pofád meg most a 7,4%-on örömködik!? Össze ne szard már magadat az efftársi élvezettől - ha már az elmebeteg bolsicsicska önmagad másrahazudása ilyen nehezen megy!
Aki Én
@ómidióta a buta suttyó: Megint semmit nem értettél meg, vagy tudatosan terelsz, hazudozol?
Hasonlítsd már össze az eu-s inflációt, te balfasz. De akár az ukránt a miénkkel, te balfasz.
Most már tényleg anyádat szórakoztasd a buta hazugságaiddal, te elmebeteg buta suttyó!
Megint regnálás meg Bokros, csak a tolvaj kontár gazdád nem, te idióta korcs...
Dr. Proktor
A gonosz, profitéhes multik miért adnak mindent olcsóbban mint a magyar érdekeket előtérbe helyező, kedvünkben és érdekünkben járó magyar versenytársaik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.