Biztosítás helyett akadályozták a tüntetőket, tájékoztatás helyett pedig félretájékoztattak a rendőrök a jogvédők szerint.

Panaszt tesz a TASZ: Nem a pénteki tüntetés, hanem a rendőrség volt jogellenes

Résztvevő az Egységes Diákfront más szervezetekkel közös, az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésén a Parlament előtt, a Kossuth téren szeptember 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A bejelentett és tudomásul vett gyűléseket követően a tüntetők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Budai várba vonult

mint mi is beszámoltunk róla, a rendőrség ezt közölte a szeptember 15-i, pénteki tüntetés után. Lezárták a várba vezető Király-lépcsőt, ahol lökdösődés alakult ki emiatt, sokan pedig a veszélyesen meredek lejtőn felmászva próbálták megkerülni a sorfalat. Eközben beszámolók szerint a turistákat gond nélkül beengedték a lezárt területre.

Az egyetlen dolog, ami jogellenessé tehette volna a pénteki tüntetést, ha elveszti békés jellegét. Ez azonban nem történt meg

– mutat rá a történtekről írva a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A rendőrség ezt pontosan tudja, hiszen évtizedes hazai és nemzetközi szabályozás és joggyakorlat támasztja alá. A bejelentés elmaradása is csak egy olyan adminisztratív szabálysértés, ami miatt legfeljebb a szervezőt lehet felelősségre vonni – ha van ilyen. Ha pedig nincs szervező, mint a spontán gyűléseknél, akkor még ennyi szabálytalanság sincs.

Amíg nem válik erőszakossá egy demonstráció, addig biztosítania kell a rendőröknek, hogy a résztvevők hangot adhassanak a véleményüknek. Még akkor is, ha ezt a Várban szeretnék megtenni.

A TASZ szerint a rendőrök célja nem lehet az, hogy akadályozzák a tüntetéseket. A rendőröknek a lépcső és a Karmelita körüli terület lezárása helyett lehetővé kellett volna tenniük, hogy a tüntetők ott fejezzék be a tiltakozásukat. Ebben a szereptévesztésben különösen visszás volt, hogy a rendőrök arról beszéltek a hangosbemondón, hogy „a tüntetők magatartása tragédiához vezethet”, illetve hogy „vigyázzanak magukra és embertársaikra”. A várba vonulás egyáltalán nem volt fenyegető, nem veszítette el a békés jellegét – mint írják, a tüntetők dühét éppen a lezárás váltotta ki.

A rendőrség sem a helyszínen, sem az utólag kiadott közleményében nem indokolta meg a területzárat, sőt, közleményük erről említést sem tesz, pedig a gyülekezési jog korlátozása érdemi indokolást kívánna, hiszen az Alaptörvényben is védett jog

– húzza alá továbbá a TASZ. A jogsértést tetézi, hogy a turistákkal kivételt tett a rendőrség a tüntetők rovására, amikor őket átengedték a sorfalon. A jogvédők ezzel zárják a cikküket:

Mindezek miatt panaszt teszünk a rendőrséggel szemben, hiszen nem elfogadható, hogy biztosítás helyett akadályozzák a tüntetések megtartását, és félretájékoztassák mind a tüntetőket, mind a közvéleményt.

Forrás: TASZ

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@Shikari: Látom egy vodkától erős vagy és bátor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Ezodabasz: tibinket látomások gyötrik,ebben frankón passzolnak a cigánnyal ! kár,hogy még nem engedték föl posványoson a színpadra ezt a faxt, ott pedíg még 0rbánt is ámulatba ejtette vóna ! :)
csak úgy....
@Maccska: na megjött végre shikari ,most macsska képében! :)
tibim,lásd be ,hogy te egy komoly elmebeteg, vidd el végre a buksidat egy
elmebetegekkel foglalkozó dokihoz! -különben hülyén fogsz elpatkolni!
NKF
Megjelent a trumvirátus, Vigyori Geri,Szarházy Ákó,Nyikhaj Picsa Lili szép volt.
A nagy jogvédők elmehetnek melegebb éghajlatra!
Clavigo
@Maccska: Inkább pihengessél,Macskosz...
almalibre
A demonstrációs jog a bejelentett időre, helyre, útvonalra vonatkozik, olyan jog nincs, hogy ott és akkor fejezzük be a tüntetést, amikor és ahol akarjuk, ráadásul a rendőrségnek ezt még biztosítani is kell...
Ezodabasz
@KisTehen: Miért kellene bejelenteni egy igencsak "light" tüntetést egy normális demokráciában te szerencsétlen? Engedélyt kell kérni az elégedetlenségre? Jogsit és gyakorlatot nem ír elő az aktuális "törvény" ahol már képesítés nélküli kontárok is dolgozhatnak? Pszichológiai teszt és alkalmassági vizsgálat miért nem kötelező egy miniszterelnöknek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.