Kónya Gábor Lajos 34 éves kétgyermekes édesapa halt meg szerdán este az esztergomi robbantásban – írja az RTL. Kónya hét éve szolgált a TEK-nél, ő állt a legközelebb a robbanáshoz, a holttestét pedig csak hajnalra sikerült kiemelni a romok közül. Ő volt a TEK munkatársai közül az első, aki munkavégzés közben halt meg.

Szerda kora délután a Terrorelhárítási Központ körbezárt egy Esztergom külterületén lévő házat, és arra kérték a benne tartózkodó férfit, hogy jöjjön ki hozzájuk, és működjön együtt velük. Ő erre nem volt hajlandó, fenyegette a rendőröket, és ezért az elfogása mellett döntöttek – számolt be az RTL. A rajtaütés közben páncélozott jármű fedezékében nyitották meg a kaput, és felsorakoztak a fő bejárati ajtóhoz. Innentől minden másodpercek alatt történt. Elkezdték az ajtó megnyitását, de egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe, mert amikor az ajtó erőszakos megnyitása megtörtént, akkor az egyik TEK-es látta, hogy a férfi egy flexszel vélhetően egy gázpalack felé indult, ami miatt megtörténhetett a robbanás.

Kónya Gábor Lajost később Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és utólag, soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki.

A robbanásban szintén meghalt esztergomi támadó 54 éves gyógymasszőr volt. Közösségi oldalán szélsőséges nézeteit hangoztatta. Volt például, amikor arról írt, likvidálni fogja a hatóságokat, ha tartozásai miatt elveszik az autóját. A szomszédai arról beszéltek az RTL Híradónak, hogy furcsa embernek ismerték.

Esztergomi robbantás: Kétgyerekes édesapa volt a hősi halált halt kommandós

Tűzoltóautó a rendőrségi kordonnál egy robbantás helyszíne közelében Esztergom külterületén 2023. szeptember 21-én. Az előző nap rendőri intézkedés közben egy körözés alatt álló férfi szándékosan gázrobbanást idézett elő egy bűnügyi akció során. A robbantás következtében a Terrorelhárítási Központ egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. MTI/Máthé Zoltán

Esztergomi robbantás – Hajdu János: a kommandósok a szakmai protokoll szerint jártak el

Az ügyészség szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai minden szakmai protokollszabályt betartottak a szerdai esztergomi akciónál, amelyben életét vesztette egy rendőr

- mondta a TEK főigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Hajdu János közölte: a négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül.

A detonáció következtében – amelynek során az elhunyt kommandóson kívül még nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg – a házba behatolni készülő rendőrök 8-10 métert repültek. Többen beestek egy – a ház melletti mesterséges – tóba, illetve az épület romjai maguk alá temették őket – ismertette.

Elmondta: az akciót a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kérésére hajtották végre.

A robbantást végrehajtó férfit kisebb bűncselekmények miatt körözték, valamint az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt is folytatott ellene eljárást.

Az elkövető, akit a környéken agresszív emberként ismertek, egy erdős-dombos területen lakott, és már korábban is életveszélyesen megfenyegetett rendőröket és más hivatalos személyeket.

A főigazgató közlése szerint 14 óra 20 perckor zárták körül az épületet, és mindvégig arra törekedtek, hogy megóvják a gyanúsított életét, mivel az ilyen esetekben feltételezhető az öngyilkossági szándék is. Ezért tárgyaltak négy és fél órán keresztül, ami közben a férfi hol engedékenynek mutatkozott, hol újra fenyegetőzött.

A rendőrök felszólítására csak egy teraszig jött ki, mindvégig onnan kommunikált. A parancsnok végül 18 óra 40 perckor rendelte el a behatolást, annak érdekében, hogy még a sötétség beállta előtt befejezzék az elfogást.

A behatoló rendőrök azt látták, hogy a férfi vélhetően egy flexszel szikrát előidézve egy gázpalack felé vág, majd 18:43-kor bekövetkezett a detonáció

- sorolta.

Hajdu János azt mondta, hogy a kommandósok az akció közben minden technikai eszközt megfelelően használtak, így egy páncélozott jármű fedezékében vonultak a kapuig, majd szakszerűen felsorakozva kezdték meg a behatolást.

Ugyanakkor egy kommandós sem lépett be az épületbe, mert amikor betörték az ajtót, azonnal bekövetkezett a detonáció

- tette hozzá.

A robbantás következtében Kónya Gábor Lajos a helyszínen életét vesztette, annak ellenére, hogy a TEK és az Országos Mentőszolgálat helyszínen tartózkodó orvosai azonnal megkezdték az ellátását. További nyolc rendőr szenvedett jellemzően töréses sérüléseket. Közülük hárman könnyebben, öten pedig súlyosan sérültek meg, ám már a legsúlyosabb sérült is túl van az életveszélyen.

Végül Hajdu János kijelentette, hogy az események láncolatából úgy tűnt:

a férfi úgy tervezte el, ha kell, a rendőrökkel együtt hal meg.

Forrás: rtl.hu, Telex

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szarházy Mákos
@Shikari: Mesterlövész! Még világosban! Vagy drón...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Szakmai protokoll szerint jártunk L!!
Az amatőrizmus minden eszközét bevetve!!
Rohanjuk le,mivel mi TEK-esek vagyunk!!
1edül a profizmus és az ész hiányzott!!
És lett 2 halott!!
csak ennyi
nem barátilag
J.L.
Yeromos
Az ügyészség szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai minden szakmai protokollszabályt betartottak a szerdai esztergomi akciónál. Akkor itt elég súlyos gondok vannak a szakmai protokollal. Ha egy hibbant négy óra tárgyalás után megól egy rendört és megsebesít 11 másikat. De hivatalossan minden jó és szép senki nem hibázott. egyszerűen szarul vannak kiképezve.
Pálinkás Pál
nem kommandós, orbán magánhadseregének egy katonája...a családját sajnálom őt cseppet sem...
Pálinkás Pál
@Shikari: milyen rendőr te román cigány...igazi rendőr nem áll TEK- esnek...
Sakk Matt
@Shikari: Pontosan! A költségvezésükből nem futja hőkamerára?! Az ablakon belőni egy gázgránátot, legfeljebb robbant a barom, de csak ő döglik meg.
Ezeket le kéne ültetni CS-t játszani, hátha felszednek egy kis stratégiai tudást.
Pálinkás Pál
@Shikari: kussolj görény...mitől is " hősi halott "..?...a munkáját végezte, és ha nem ilyen hülyén, akkor ma is élne...ki az a barom ,aki megfohamoz egy benzinnel felöntött lakást, ahol egy robbantással fenyegetődző ember van..?.. talán ilyen akciókra valódi kommandósokat, nem pedig orbán testőreit kéne bevetni...fogadok...ha nem így alakul, már tele lenne a fidesztévé a sikeres TEK akcióval...
Sakk Matt
@KisTehen: Te barom, az iróniát sem érted, nem még mást :P
Egyébként cáfolj meg..tee szagértő :D
Szarházy Mákos
@Shikari: Mesterlövész! Még világosban! Vagy drón...
Péter2
@Shikari: " egyszerűen ki kellett volna lőni, " Sok filmet néztél ! Vannak szabályok amiket be kell tartani , semmilyen egyenruhást nem vezérelhet indulat , megvannak a pontos eljárási folyamatok amitől nem lehet eltérni , "lépcsők szerint " ép úgy mint a seregbe ! Persze akik nem szolgáltak egyik alakulatnál sem, azok írnak olyasmit mint te írtál . Egy fegyvertelen kilövésével nemzetközileg, ezen a téren is lenulláztátok volna magatokat ,nem véletlen nem tették , szakmailag helyesen jártak el !
Sakk Matt
@Péter2: Fenyegette a rendőröket. Vajon mivel fenyegetőzött..hogy lespricceli őket szódával?! Bizony, az ilyen helyzetnél simán ki lehet hagyni pár "lépcsőt" és akár ki is lehet iktatni a delikvenst. De egy könnygázgránát a minimum, amit tapasztalt egyenruhások ilyenkor bevetnek - ártani nem árt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.