Kovács József, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára egyre több hatáskört gyűjtöget össze.

A hosszú, hegyi sétákat kedveli Orbán diszkrét mesterkémeFotó: MTI/Kovács Tamás

Kovács Kiskunfélegyházán született 1963-ban. 1985-ben a Kossuth Lajos Főiskola rakéta- és tüzér parancsnoki szakán a katonai végzettség mellett általános gépészmérnöki diplomát szerzett. 1993 és 2004 között több hazai törzstiszti és parancsnoki tanfolyamot végzett, valamint részt vett a NATO Védelmi Akadémia (Róma) vezető tábornokok, nagykövetek tanfolyamán.

Kovács közvetlenül Orbán Viktor irányítása alá tartozik, szinte minden védelmi és információs ügyben érintett. Az Intelligence Online hírszerzési ügyekről író nemzetközi portál mesterkémnek nevezi Kovácsot.

Kovács József, a katonai hírszerzés volt főnöke központi, ugyanakkor diszkrét figura Orbán kormányában. A lap szerint lassan minden szál Kovács kezében fut össze miközben Orbán éppen felgyorsítja a védelmi ipar, valamint a beszerzési és ellátási rendszerek átalakítását. A miniszterelnök Kovácsot nevezte ki a védelmi minisztériumon belül 2022 szeptemberében létrehozott Védelmi Igazgatási Hivatal felügyeletére, csökkentve Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter mozgásterét.

Kovács Józsefet tavaly Orbán nevezte ki az újonnan létrehozott Védelmi Tanács titkárává, amelyben és Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára kapott helyet. Emellett Orbán az elmúlt öt évben Kovácsot a biztonsággal, a hírszerzéssel, sőt, a diplomáciával kapcsolatos kényes ügyekben is felkérte közvetlen ügyintézésre.

Kovács megbízatása jogilag is jól körülbástyázott, hatásköre, hogy „a miniszterelnök által meghatározott feladatok elvégzését”, intézkedéseket kérje a kormány bármely tagjától. Van egy kabinetfőnöke és egy „a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjaiból” álló stábja, amelynek a részletei továbbra is titkosak. Irodája sem a miniszterelnöki hivatalban található.

Bár Kovács a magyar biztonságpolitika központi alakja, a médiában feltűnően nem jelenik meg. A hadtörténelemért rajongó férfi inkább a diszkréciót és a hosszú, magányos hegyi sétákat kedveli. Volt kollégái a katonai hírszerző ügynökségnél, amelyet 2012-2018 között vezetett, emlékeznek arra, hogy Kovács, ha csak tehette, kerülte a nyilvános szerepléseket és interjúkat – idézi a Blikk.

Köztük továbbra is nagy tisztelet övezi, különösen azért, mert a Katonai Felderítő Hivatalt (KFH) és a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH) ütőképes szervezetté vonta össze.

A szaklap szerint 2014-ben ő volt az egyik első magyar biztonsági tisztviselő, aki megkongatta a vészharangot Moszkva hibrid hadviselési módszereivel kapcsolatban a Krímben és a Donbaszban.

(Amivel ezek szerint minden oroszbarát propaganda szólam ellenére is tökéletesen tisztában vannak Orbán körei – a szerk.) A lap szerint aktívan közreműködött a Szijjártó külügyminisztériumát és az Információs Hivatalt (IH) érintő orosz hírszerzés elleni, kémelhárítási intézkedésekben.

Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
mesterkém?...ugyanmár...vannak tőle jobbak(is) csak még nem vette észre...--na azok(ők) mindent tudnak róla...(biztos, ami biztos)
Sakk Matt
@jesz: vicc...

- Kovács tizedes! Nem láttam a felderítő gyakorlaton!
- Köszönöm, százados úr!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.