Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, az aktuális Covid-19 helyzetről és a járvány utáni kilátásokról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában – írta meg a Blikk.

Szlávik: „...a poszt-Covid ma már nagyobb probléma, mint maga a Covid”

Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd

 A főorvos szerint már nem a koronavírus terjedése az elsődleges probléma, hanem a Hosszú Covid, vagy más néven poszt-Covid szindróma.

A beszélgetés során Szlávik elmondta, hogy jelenleg Magyarországon az Eris változat a domináns, amely szerencsére enyhe tüneteket okoz, habár gyorsabban terjed.

A betegek általában csak enyhe torokfájást, hőemelkedést, köhögést vagy náthás tüneteket tapasztalnak. Azonban a jövőt illetően bizonytalanság van, és az agresszívabb variánsok megjelenése mindig fenyegetést jelent.

A főorvos kijelentette, hogy jelenleg nincs járvány Magyarországon, de fel-fel bukkannak esetek. Ennek ellenére a felkészülés kulcsfontosságú. Az egyéni védekezés magában foglalja az oltást és az óvintézkedéseket, például maszkviselést a rizikócsoportokban. Ugyanakkor a társadalmi védekezés is fontos, és ehhez szükség van megfelelő védőoltásokra, intézkedésekre és eszközökre.

A poszt-Covid szindróma azt jelenti, hogy a fertőzésen átesett személyek hosszú távú tünetekkel küzdenek, akár hónapokig vagy évekig.

A főorvos hangsúlyozta, hogy az oltást kapott személyeknél a poszt-Covid tünetek enyhébbek lehetnek, de a súlyosan beteg betegeknél komolyabb problémák jelentkezhetnek:

"Ez azt jelenti, hogy annak is lehet poszt-Covidja, aki enyhe módon esett át a fertőzésen. Nyilvánvalóan aki súlyos, pláne intenzív osztályos ellátásban részesült, annál súlyosabb poszt-Covid van, de nem nagyon tudjuk megmondani azt, hogy pontosan mit okoz. Például valakinek a Covid után nagyon hosszú ideig fáj a feje és korábban nem volt, ezért úgy gondolja, hogy ez egy poszt-Covid-tünet"

- mondta Szlávik.

A poszt-Covid szindróma kezelése kihívást jelent, mivel a tünetek és a következmények változatosak lehetnek, és nehéz megjósolni, hogy ki szenved majd tőlük. Az egyes országokban már most is komoly problémát okoz, és felveti az egészségügyi rendszerek számára új kihívásokat.

Forrás: Blikk

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
sebaj...biztos, ami biztos kérünk(veszünk)még néhány ezer ilyen izét...lélegeztető micsodát...kérünk még...kérünk még...

...ja, mégsem...
pultosjocó
előhalászták megint ezt a hülyét-..?...csak nem készülnek valamire...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.