Hiába védte a beruházást a fideszes polgármester, nem győzte meg a fórum résztvevőit. A kormánynak pedig fontos a gyár építése, állítólag 54 milliárdnyi közpénzzel is megtámogatják.

Eldurvult az ácsi lakossági fórum: nem kérnek a helyiek az 520 milliárdos akkugyárból

Az ácsi katódgyár ellen tiltakozó molinó. Kép: Kiállunk Ácsért / Facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusban jelentette be, hogy egy 520 milliárd forintos beruházás keretében az akkumulátorokhoz szükséges katódot gyártó üzem építését tervezik Ácson. Civilek már a bejelentés óta próbálták elérni egy közmeghallgatás megtartását – mint az RTL Híradó riportjából kiderül, végül most kedden került sor az első lakossági fórumra, ahol forrtak az indulatok.

A közel háromórás eseményen az önkormányzat és a leendő gyár – a kínai Huayou Cobalt magyarországi leányvállalata, a Bamo Technology Kft. – képviselői próbáltak válaszolni a helyiek kérdéseire. Szentirmai István fideszes polgármester az ácsiakkal szemben, a vállalat képviselői mellett foglalt helyet. A riport alapján csakhamar személyeskedésbe forduló heves vita bontakozott ki, mivel meglehetősen egyértelmű a helyzet:

A helyiek egyátalán nem kérnek a beruházásból.

A katódgyár a tervek szerint 2025-ben kezdené meg a működést. Az RTL Híradó azzal zárja a riportot:

A cég korábbi közleménye szerint a magyar állam 54 milliárd forintnyi közpénzzel támogatja a beruházást.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rakitics41
Milyen emberek ezek az ácsiak?Nem kérnek a jóságos, a környezetet kiemelten védő kormány ajándékából, amitől úgy gondolják hogy egészségtelen környezetben kell majd élniük?Miért nem adnak hálát Orbánnak és Szíjgyártónak akik atyai szeretettel gondoskodnak az ő ácsi szavazó táboruk egészséges életkörülményeiről, nyugodt életük lesz mert a nyugdíjukkal sem kell majd bajlódni, hogy kitart-e a hónap végéig.?Nem félnek hogy ezek után Orbán leveszi a kezét róluk, és úgy élhetnek ahogy akarnak?
Eladott Ország
Egy volt mezőgazdasági ország ami feladja termőterületeit és víztartalékait. Egy olyan korban mikor ez a kettő lesz talán a legfontosabb az éghajlat változás miatt. Mindenünk megvan a gyártáshoz, kivéve: nikkel, mangán, kobalt, lítium, energia, víz, munkaerő, technológia, tapasztalat, gépek és másra nem használható földterület. Fő, hogy a magyaroknak jó legyen! Tegyük hozzá hogy mérgező és rákkeltő nikkelt dolgoznak fel a kinaiak. Aztán majd lesz sírás 10 év múlva, amikor jönnek a rákos megbetegedések. Persze, addigra már nem lesz ott gyár,elhúznak onnan. Az ingatlanok szart sem fognak érni. Ki akarna odaköltözni?! A vegyihulladék meg örökre ott marad. Hazaáruló geczik, meg azok is, akik ezekre szavaznak. Ezek az akkugyárak ha mind működni kezdenek teljesen lenullázzák az ország áram és vízkészletét (amit meg nem, azt meg megmérgezik), úgy hogy egyébként ezekből pénzügyi bevétele az államnak alig lesz, ázsiai vendégmunkások tízezrei özönlik el az országot. Atyaúr isten, Orbán a totális kifosztás mellett még generációkra megmérgezi hazánkat. NER "elitnek" csúfolt putribanda. Ébresztő magyarok!
Eladott Ország
Az elektromos autózás most abban az állapotban van, mint amikor a villamosítás kezdődött. Még a nagy Edison is mellényúlt, amikor azt véleményezte, hogy az egyenáramé és a kis dinamótelepekkel történő ellátásé a jövő. Nem az lett. A mostani katódgyár leteszi a voksát a rohadtul szennyező lítium és kobalt felhasználású megoldás mellett. Holott a németek már olyan méretű hidrogéngyárakban gondolkodnak Namíbiában a sivatag mellett, ami megmutatja, hogy az akkumulátor technológia hamarosan kuka. De b+ ez a hülye ország felül erre a vonatra, holott tudhatná, hogy mire fut ki a dolog azzal, ahogy a dunaújvárosi vasmű a vas és acél hazája országban az utolsókat rugdalja. Csak a vasgyártás romjain szelídebb a szennyezés és "természetközelibb", mint majd az akkumulátor gyárak és katód. A vízről meg ne is beszéljünk, ahogy az áramról se. Ha jól tudom a veszprémi vízművek legnagyobb problémája az, hogy a házgyár megszűntével a vízigény töredéke lett a korábbinak. Hogy ez miért baj? 1. Nem fejlesztettek, mert bőven volt víz. 2. Olyan vízbázisokat vontak be, amik tizenkilométerekre vannak a várostól. A vezetékadóval a fidiotizmus agyon szívatja őket. 3. A nem leürített kutak szépen eltömődnek, tönkre mennek. Vannak, de mégsincsenek. 4. A szennyvíz hálózat nem a töredék vízfogyasztásra épült ki. Mivel nincsen meg az átöblítés a dugulások szépen felépülnek és amikor már megjelenik a probléma, akkor bizony kapitális. És b+ ez a probléma halmaz nem ismeretlen, de leszarja a hordauralom. Ahogy leszarta és leszarja azt is, amit a bauxit kitermelés és a bányák szivattyúzásával okozott a komcsi világ. A tapolcai tavasbarlang vize eltűnt, ahogy egy csomó forrás kiapadt. Ezt újra előidézi a fidióta hordauralom, semmit sem tanulva a múlt hibáiból. De olyankor csinálják, amikor hamarosan a tiszta ivóvízért háborúzni fognak az emberek! Az energiaszegény országban pedig ilyen energiafogyasztók betelepítése? Ez agyrém! Importált a munkaerő, az energia, a nyersanyag.
ómió
Megvolt az "efftársi erők összevonása"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.