Illetéktelenek birtokába juttathatták egymillió magyar érzékeny személyes egészségügyi adatait az EESZT-ből.

Orbán betegségeinek listáját is kimásolhatták az EESZT-ből és ez még csak a legkisebb baj

A fideszes állam titokban legszemélyesebb adatainkat is kiadja, fűnek-fának. Forrás: Pixabay

Alexin Zoltán egészségügyi adatvédelmi szakértő közérdekű adatkérése nyomán derült ki, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nem biztonságos. 2022-ben több mint 1 millió magyar polgár mintegy 70 millió egészségügyi dokumentumát (leleteket, ambuláns lapokat, zárójelentéseket, műtéti jegyzőkönyveket) másolták le, és adták át belőle. Alexin emiatt több bejelentést is tett. A tényekből óriási botrány bontakozik ki.

Felmerülhet a gyanú, hogy bűncselekmény történt, ezért bejelentést tettem az adatvédelmi hatóságnál és az alapvető jogok biztosánál

– közölte Alexin, – aki egyelőre még nem kapott visszajelzést – a Hírklikkel. Kiderült, hogy az EESZT nem biztonságos, bármikor kikerülhetnek belőle szenzitív egészségügyi adatok, amelyekkel visszaélhetnek, „ez pedig egy óriási nagy skandalum”.

2021. október 21-én – ismeretlen okok miatt – az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) leállította az eProfilra vonatkozó Digitális Önrendelkezési Nyilvántartás (DÖR) működését. A korábbi beállításokat visszaállíthatatlan módon törölte, amire Alexin szerint azért lehetett szükség, hogy ki lehessen menteni tömegesen adatokat az EESZT-ből. Eredetileg az EESZT-t működtető szoftver csak megadott konkrét taj-ra vonatkozó-adatok elérését tette lehetővé. Az eProfil önrendelkezési beállításainak felfüggesztése és a kutatók számára történt tömeges adatkimentés csaknem egy időben történt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2022 január 14-én visszakapcsoltatta a DÖR-t, majd NAIH-113-4/2022. számon hatósági eljárást indított 2022. február 10-én, aminek még nincs eredménye.

A közérdekű adatigénylésre az OKFŐ azt válaszolta, hogy két nagy budapesti egészségügyi intézmény is kapott személyes adatokat kutatás céljából. Az egyik intézménytől konkrét taj-azonosítókat kértek a leválogatáshoz – derítette ki a szakértő. A DÖR visszakapcsolása után azonban más megoldásra volt szükség, bele kellett nyúlni a szoftverbe, amit meg is tettek, kivették belőle a biztonsági korlátokat, s ezek után már taj-szám megadása nélkül is le lehetett válogatni adatokat. A másik intézmény kutatóinak már nem kellett megadniuk a taj- azonosítókat.

Az első intézmény átadott több mint egymillió (1 031 328) taj-azonosítót, és a kutatók megkaptak 69 588 070 darab PDF-állományt az EESZT eKórtörténet alrendszeréből 2017. november 1-jétől, az elindulásától kezdődően 2021. december 14-ig terjedő időszakra – mutatott rá Alexin Zoltán. A PDF-állományokban pedig szinte biztosan benne volt az összes olyan személyes adat, mint a név, anyja neve, születési adatok, lakcím és a taj-azonosító, mivel ezeket nem lehet egyszerűen eltávolítani az állományokból. Az EESZT adatkezelési napló fájljában ez a leválogatás nincs rögzítve, titokban megtörténhetett, és hogy az érintettek semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

Ez komoly nemzetbiztonsági problémát is jelent, mivel nagyon érzékeny és igen fontos információk kerülnek ki így a rendszerből. Ha bármelyik magas rangú állami vezető az elmúlt években megfordult az első intézményben vagy az ahhoz tartozó bármely egységben, akkor a taj-azonosítója előfordulhat az átadott taj-azonosítók között. Így az EESZT-ben található teljes kórtörténete ott lehet a majdnem 70 millió PDF-állományban. Akár a miniszterelnök egészségügyi állapotára vonatkozó bármely, az EESZT-be felkerült információ is illetéktelen kézbe kerülhetett. Az EESZT-ben tárolt mintegy 70 millió PDF-fájlban különösen szenzitív egészségügyi adatok vannak: lombikkezelések, genetikai, nőgyógyászati (abortusz is), urológiai, onkológiai ellátások, műtétek adatai stb., amelyek továbbítása ismeretlen idegenek számára a magánszféra rendkívül súlyos megsértése. Az EESZT alapbeállítása semmilyen védelemben nem részesíti a fenti adatokat, „ami egy előre megtervezett körmönfont aljasság”. Az emberek 99,5%-a pedig így használja a rendszert.

Az adatok feltöltése egy harmadik országban található számítógépre akár hazaárulás is lehet, mivel a lakosság több mint tíz százalékának a legféltettebb személyes adatát külföldi adatfeldolgozóhoz juttatják el. Ha egy mesterséges intelligencia szoftvert tanítanak be az adatokkal, akkor egy olyan szoftvert kapnak, amely név szerint listázni tudja a magyar polgárok részletes egészségügyi ellátási adatait. Az adatok a jövőben bármikor (akár tíz-húsz év múlva is) felhasználhatók megfélemlítésre, zsarolásra. Az adatokat eladhatják, aminek következtében az adatok terjedése kontrollálhatatlanná válik. A Btk.-ban nem igazán található olyan bűncselekmény, ami itt megvalósult. Az 1 millió érintett sérelemdíjért azonban indítható per, az adatok érzékenysége függvényében 2-100 millió forintos sérelemdíj megítélése iránt.

Forrás: Hírklikk, Kimittud
Fotó: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Mondanám, hogy úgy meg vagyok döbbenve, hogy szóhoz sem jutok, de az én viszonyomra az országgal 2010. óta a bizalmatlanság a legmegfelelőbb kifejezés. Nincs nemzetbiztonság, nincs adatvédelem, nincs állampolgári jog, nincsen semmi, amiben partnerek lehetnénk az ország vezetésébe nyomuló mihasznákkal. Csak káosz van, és otrombaság. Európa egyetlen országa, amely hazaárulók tömkelegét melengeti a keblén, a magyar.
Kinek kell egy ilyen? De nemcsak kérdezem, mondom is: a kalandoroknak, a nyerészkedőknek, a mindenkin átgázoló karrieristáknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Sámannus: Arrafelé nem olyan biztonságos az élet. Akár ki is végezhetik, ha rossz fát tesz a tűzre.
Sámannus
@Nyírfa: A rossz fa itthon van ott pedig elfelejtik a körösztyénségüket. De az is lehet, hogy nem gondolták végig amit tesznek lehet, hogy visszasírják a Csillagbörtönt.
Nyírfa
Szerinted kapisgálnak valamit is a kereszténységből? Hallották, hogy olyan is van, de minek?
Nyírfa
@Sámannus: 19.32

Bocs', ez lamaradt. :)
Sámannus
@Nyírfa: Az egész csürhe istentagadó, csak köntörfalaznak. Jobban várják az arabokat mint gondolnád a fidernyák politika szerint százötvenévig vendégek voltak. egy lyukas gaasért eladják az országot. mimásért telepítenek ide migránsokat számolatlanul. Büntetlenül mérgezhetik a kutakat és a levegőt.
Nyírfa
@Sámannus: 21.24

Talán nem büntetlenül. A karma létezik, és nem lehet tudni, mikor jut érvényre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.