A Magyar Honvédség nemzetközi szinten is "egyedülálló", élvonalbeli "képességgel" gazdagodott, ami egyaránt szolgálja a védelemegészségügyet és szükség esetén a civil lakosságot – mondta Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában (MH EK).

A Magyar Honvédség nemzetközi szinten "egyedülálló egészségügyi képességgel" gyarapodott
Fotó: Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára beszél a labordiagnosztikai eszközök és mobillaboratóriumi konténerek beszerzését és telepítését célzó, 2,5 milliárd forintos európai uniós projekt zárórendezvényén, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2023. október 9-én. MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár a labordiagnosztikai eszközök és mobillaboratóriumi konténerek beszerzését és telepítését célzó, 2,5 milliárd forintos európai uniós projekt zárórendezvényén elmondta: a 21. század egyik kulcsszava az innováció, amely az egészségügy, főleg a katonaegészségügy területén különös jelentőséggel bír, hiszen központjában maga az ember, illetve a katona és annak jóléte, egészsége áll.

Emlékeztetett: 2017-ben azzal a céllal indították a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, hogy a Magyar Honvédség a régió legfejlettebb hadereje legyen, ennek részeként a védelemegészségügy képességeit is fejlesztik. Kiemelte: a NATO megbecsült tagjaként Magyarország most is és a jövőben is arra törekszik, hogy az egészségügy területén is kiemelkedő legyen hozzájárulása a szövetség képességeihez.

Hozzátette:

azon dolgoznak, hogy az új MH Egészségügyi Központ legyen hatékony, gyorsan reagáló, modern és dinamikus, ami a Magyar Honvédségelvárásainak és az orvosszakmai szempontoknak is megfelel. A ma lezáruló uniós projekt is ezt a célt szolgálja

- jegyezte meg.

Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese közölte: a fejlesztéssel a Magyar Honvédség nemzetközi és szövetségesi szinten is jelentős, élvonalbeli képességgel gazdagodott.

Elmondta:

a beszerzett labordiagnosztikai eszközök egy részét az Észak-pesti Centrumkórház – Honvédkórház központi laboratóriuma, más részüket, valamint a két konténerből álló mobil laboratóriumot pedig az MH Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutatóintézet használja.

Mint mondta,

a fejlesztés hozzájárul, hogy a magyar lakosság járványügyi, közegészségügyi és katasztrófavédelmi szempontból is nagyobb biztonságban legyen. Javul az egészségügyi ellátórendszer diagnosztikai képessége, és hozzájárul, hogy a váratlanul kialakuló, az egészségügyi ellátást veszélyeztető kritikus helyzetekben, vagy katasztrófa esetén az eddigieknél is hatékonyabb együttműködés valósulhasson meg a katasztrófavédelemért felelős szervekkel és a civil egészségügyi intézményekkel

- tette hozzá.

Fejes Zsolt ezredes, az MH EK parancsnoka, az MH egészségügyi főnöke átadta a mobil konténerlaborok kulcsát Nagy Ágnes alezredesnek, a MH Egészségügyi Központ Járványvédelmi és Tudományos Kutatóintézet vezetőjének.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lendkerék
Az állam néhány éve sorozatban küldi a sikerjelentéseket olyan beruházásokról/vásárlásokról, amelyek fő célja a parasztvakítás, a propaganda, viszont irtózatos pénzekbe kerülnek. Az indoklásban mindig ott van a haza védelme, a saját védelmi képesség, a felkészülés az összes lehetséges veszélyhelyzetre, mintha Észak-Koreában lennénk.
Ausztria, Szerbia és Ukrajna kivételével a többi oldalról NATO-tagokkal vagyunk körülvéve, de ez a három ország is tagja a Partnerség a békéért szövetségnek, ráadásul Szerbia nagy barát is, Ausztriától és Ukrajnától meg aligha várható megszálló szándék. Tehát bőven elég lenne, ha kijelölnénk egy vagy néhány olyan katonai célterületet, amelyek a NATO-ban a többiek számára is hasznosak, és ezekre koncentrálnánk a fejlesztéseinket, és az ország katonai megvédését a NATO-ra bíznánk.
Ezzel szemben honvédelmi indoklással vásárolunk csapatszállító és luxus repülőgépeket a privilegizált politikusok reptetésére (az ilyen szolgáltatásokat, vészhelyzet esetén, mint most az izraeli menekítés, a piacról pillanatok alatt meg lehet szolgáltatásként rendelni), vadászgépeket, amelyek negyedóra alatt átrepülik az országot, páncélos járművek, lőszerek gyártására építünk gyárakat, amelyek termékeit lezsírozva tarjuk garázsban, hogy évente egyszer kihozzuk őket, és a várpalotai lőtéren eldurrogtassunk a lőszerekből néhány tízezret, a Vaskupola radarrendszerét állítjuk be, hogy ne vegyük észre a drónt, ami átrepüli az országot észrevétlenül, hogy Horvátországban csapódjon be.
Persze ez a nyomorult két és fél milliárd "labordiagnosztikai eszközök és mobillaboratóriumi konténerek" beszerzésére aprópénz a számolatlanul kiszórt katonai vásárlásokban/beruházásokban (olyan zárórendezvénnyel, mintha az ENSZ Világbéke projekt teljes ülését látnánk - lásd propaganda a köbön), de talán marad még valamennyi a huszárok új egyenruhájára és a katonai toborzóirodák szaunájára is.
Lendkerék
Muszáj még megjegyeznem: Ha nem vettük volna észre, minden, a fegyveres testületek humán szempontból komoly szervezetté fejlesztésére irányuló törekvés - már azoknál, amelyekre a köznek valamennyi rálátása van - a vicc kategóriába ment át. Ez alól talán a TEK a kivétel, amelyik ugye Orbán magánhadseregének indult, ma is az, de úgy tűnik, hogy vannak olyan beavatkozásaik, amelyek közérdekűek és profik. A nagy dérrel-durral meghirdetett (minden VOLÁN-járaton is plakátolt) határvadász-toborzás érdeklődés és alkamasság hiányában gyakorlatilag behalt (24.hu/belfold/2023/10/09/asotthalom-hatarvedelem-bevandorlas-migracio-osszecsapas-riport/), a rendőrség állandó létszámhiánnyal küzd, a mezőőröket és polgárőröket vetik be.
A katonaságnál újoncokat toboroz Bobro a high-tech haditechnika kezelésére jó fizetésért, de ők annyian vannak, hogy ha egy komolyabb támadás érné az országot, nem is jutna elég ember, hogy leváltsa a délelőtti műszakot.
Ahol azonban nincs létszámhiány, azok a látványtestületek, pl. Kövér magánhadserege, a parlamenti őrség (saját honlappal!) a röhejes, archaizáló egyenruhájukban, fegyverekkel és lőszerekkel. Nevetséges egyenruhákban más testületekben is erősek vagyunk, lehet, itt kellene indulnunk a NATO képességeinek fejlesztéséért tett erőfeszítésekben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.