Bár nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatoka, és nem köthetők hivatalos minőségükben a magyar kormányhoz, mégis megkapták diplomáciai vízumot. Több ezren.

Ezrével szórják Szijjártóék a diplomata-útleveleket

Illusztráció: 123rf.com

A Szabad Európa közérdekű adatigényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, hogy megtudja, 2019 szeptembere és idén szeptember között mennyi diplomata-útlevelet állítottak ki. A minisztérium nyilvántartása alapján 10.219-et, évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban – számol be az Economx.

A Népszava négy éve arról informálódott, hogy 2010 óta – azaz majdnem tíz évalatt – 16.952 diplomata-útlevelet állított ki a külügyminisztérium, ésez már akkor kiugróan magasnak számított (évi 1883-at jelent átlagosan).

Azóta azonban felpörögtek a dolgok, ugyanis a Szabad Európa számai szerint évente majdnem duplaannyi diplomata útlevelet állított ki a külügy, mint 2019 előtt.

Az utóbbi években olyan emberek is diplomata útlevélhez jutottak, mint Schadl György, akinek Völner Pál kért ilyen dokumentumot, Habony Árpád és Dzsudzsák Balázs, de diplomata útlevele van a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szőllősi Györgynek is. Szőllősi a dokumentumot még 2017-ben kapta meg, 2023-ban azonban nem léphetett be vele az Egyesült Államokba, méghozzá azért, mert útlevele ellenére ő nem akkreditált diplomata sehol, nem kormányzati szereplőkkel ment volna találkozni, hanem sportolókkal – sorolja fel a Hvg.hu.

A jelenséget, hogy olyan, diplomata-útlevéllel rendelkező személyek kívánnak vízumot kérelmezni Amerikába, akik hivatalosan nem köthetők a kormányhoz, az amerikai nagykövetség már jelezte a magyar félnek.

A Szabad Európának több diplomáciai forrás megerősítette, hogy néhány esetben előre tájékoztatták is a külügyminisztériumot, hogy az illető nem felel meg az adott kategóriának, és felajánlották, hogy segítenek a kérelem módosításában, hogy a megfelelő vízumkategóriára jelentkezzen, de a kormány nem élt a változtatás lehetőségével, így – ahogy a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György setében a múlt hónapban – elutasító határozat született.

Az minősül diplomáciai feladatot ellátó személynek, aki kormánytisztviselőként dolgozik, ami jellemzően diplomáciai akkreditációval jár. A vízum elutasítása ezekben az esetekben tehát nem személyes kérdés, annyit jelent, hogy az illető nem a megfelelő vízumkategóriára jelentkezett.

Forrás: Economx.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
"Több ezren."
Ami ebben az országban folyik, az már...áááááááááááááá le sem írom!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Lassan már a legutolsó cigány gyereknek is diplomata útlevele lesz ezért teljesem értéktelenné vált!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
gina
A tolvaj fideszkrém kontroll nélkül tudjon pénzt kivinni az országból, retkes OV szemetek.. bünszövetkezet
ágimami
"Több ezren."
Ami ebben az országban folyik, az már...áááááááááááááá le sem írom!!!
Nessy
@sgl: Én e nemes feladattal részemről megbízok egy orrszarvút!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.