Bár nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatoka, és nem köthetők hivatalos minőségükben a magyar kormányhoz, mégis megkapták diplomáciai vízumot. Több ezren.

Ezrével szórják Szijjártóék a diplomata-útleveleket

Illusztráció: 123rf.com

A Szabad Európa közérdekű adatigényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, hogy megtudja, 2019 szeptembere és idén szeptember között mennyi diplomata-útlevelet állítottak ki. A minisztérium nyilvántartása alapján 10.219-et, évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban – számol be az Economx.

A Népszava négy éve arról informálódott, hogy 2010 óta – azaz majdnem tíz évalatt – 16.952 diplomata-útlevelet állított ki a külügyminisztérium, ésez már akkor kiugróan magasnak számított (évi 1883-at jelent átlagosan).

Azóta azonban felpörögtek a dolgok, ugyanis a Szabad Európa számai szerint évente majdnem duplaannyi diplomata útlevelet állított ki a külügy, mint 2019 előtt.

Az utóbbi években olyan emberek is diplomata útlevélhez jutottak, mint Schadl György, akinek Völner Pál kért ilyen dokumentumot, Habony Árpád és Dzsudzsák Balázs, de diplomata útlevele van a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szőllősi Györgynek is. Szőllősi a dokumentumot még 2017-ben kapta meg, 2023-ban azonban nem léphetett be vele az Egyesült Államokba, méghozzá azért, mert útlevele ellenére ő nem akkreditált diplomata sehol, nem kormányzati szereplőkkel ment volna találkozni, hanem sportolókkal – sorolja fel a Hvg.hu.

A jelenséget, hogy olyan, diplomata-útlevéllel rendelkező személyek kívánnak vízumot kérelmezni Amerikába, akik hivatalosan nem köthetők a kormányhoz, az amerikai nagykövetség már jelezte a magyar félnek.

A Szabad Európának több diplomáciai forrás megerősítette, hogy néhány esetben előre tájékoztatták is a külügyminisztériumot, hogy az illető nem felel meg az adott kategóriának, és felajánlották, hogy segítenek a kérelem módosításában, hogy a megfelelő vízumkategóriára jelentkezzen, de a kormány nem élt a változtatás lehetőségével, így – ahogy a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György setében a múlt hónapban – elutasító határozat született.

Az minősül diplomáciai feladatot ellátó személynek, aki kormánytisztviselőként dolgozik, ami jellemzően diplomáciai akkreditációval jár. A vízum elutasítása ezekben az esetekben tehát nem személyes kérdés, annyit jelent, hogy az illető nem a megfelelő vízumkategóriára jelentkezett.

Forrás: Economx.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
"Több ezren."
Ami ebben az országban folyik, az már...áááááááááááááá le sem írom!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
ez egy nagyon veszélyes játszma, - gondolom jó pénzért még ruszki ügynökök és arab terroristák is kaphattak útleveleket..., remélem az usa. és európa a farkukra lép!
kereső
Mint az orosz bank vezetői, dolgozói, családtagjaik.
Aki Én
Ahogy nézem, csicskák és futárok kapnak ilyet.
jáger laszló
Lassan már a legutolsó cigány gyereknek is diplomata útlevele lesz ezért teljesem értéktelenné vált!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
gina
A tolvaj fideszkrém kontroll nélkül tudjon pénzt kivinni az országból, retkes OV szemetek.. bünszövetkezet
ágimami
"Több ezren."
Ami ebben az országban folyik, az már...áááááááááááááá le sem írom!!!
Nessy
@sgl: Én e nemes feladattal részemről megbízok egy orrszarvút!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.