Az elmúlt években a XVI. kerület önkormányzata rendszeresen szervez külföldi tanulmányutakat, ám a beszámolók elmaradnak, és a programok részleteiről nagy csend van – írta meg a 24.hu.

Nizza után a XVI. kerület önkormányzata újabb "tanulmányi kirándulást" szervezett – ismét közpénzből

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A XVI. kerület hagyományosan minden évben külföldi tanulmányutakat szervez, elsősorban az oktatási intézmények vezetőinek. Azonban ebben a kerületben már tíz éve nem ők a fenntartók, így felmerül a kérdés, hogy miért és kinek az érdekében szervezik ezeket az utakat.

Különös figyelmet keltett a legutóbbi kiruccanás, amikor Nizzába látogattak, és a résztvevők között ott volt a kerület fideszes polgármestere és helyettesei is.

Ezekről az utazásokról egyáltalán nem készültek beszámolók. Az önkormányzat nem osztotta meg a hivatalos programokat, és a szervező utazási irodákról sem árultak el részleteket.

A kerület polgármestere, Kovács Péter azt mondja, hogy ezek az utak hagyományosak, és az elmúlt két évtizedben minden évben tartottak ilyen kirándulásokat. 

„Már nem élünk a szocializmusban, hogy a külföldi utakról kötelező legyen beszámolót vagy hangulatjelentést írni”

- nyilatkozta Kovács.

Az elmúlt években a résztvevők olyan helyekre utaztak, mint Szentpétervár, Porto vagy Nizza. A költségek pedig az önkormányzatot terhelték, hiszen az utazók csak a költségek egy részét állták. Például az utazás Szentpétervárra több mint 14 millió forintba került.

Az oktatás, az egészségügy és az elszegényedés problémái közepette sokan kritikusak az ilyen utazásokkal szemben. Az emberek felteszik a kérdést:

milyen alapon költenek közpénzt külföldi kirándulásokra?

A 24.hu szerint az önkormányzat azzal magyarázza ezeket az utazásokat, hogy környezetvédelmi és klímavédelmi tapasztalatokat gyűjtenek. Azonban sokan úgy vélik, hogy ezek a kiruccanások valójában nem feltétlenül szakmai tanulmányutak.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Nemes Gábor, az ilyen utazások visszafizetését követeli azoktól a politikusoktól, akik részt vettek bennük. A DK szerint az önkormányzatnak komolyan fel kellene mérnie, hogy mire költi a közpénzt, különösen a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetben.

Forrás: 24.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
„Már nem élünk a szocializmusban, hogy a külföldi utakról kötelező legyen beszámolót vagy hangulatjelentést írni”

De a közpénzzel viszont kutya kötelességetek elszámolni.
Fillérre.
vitriol
Ehhez persze vastag bőr kell, és kovács elvtársnak van is! Amikor tarlóst menesztettük, akkor kovács volt a leghangosabban követelőző polgármester, aki Karácsonytól pénzt követelt, azzal az ürüggyel, hogy kerületében sok az elhanyagolt rossz közút, annak rendbetételére kell!
izéke
Ennek is miyen szépen kerekedik a feje...
Lendkerék
Tipikusan a "mindent megengedhetünk magunknak, semmivel nem kell elszámolnunk, semmi magyarázattal nem tartozunk"-féle fideszes mentalitás. Ez rögződött bennük a hatalomra kerülésük óta - sőt már előtte azokon a helyeken, ahol a szoci kormányzás ellenére már ők voltak a települések urai. Ezt a mentalitást a pártvezetés sulykolta beléjük 1998 óta (emlékezzünk csak: nyugodtan adósodjatok el, majd mi megoldjuk, ha kormányra kerülünk). A végtelen arrogancia, a saját hatalomba kerülésnek és abban maradásnak mindent alárendelő mentalitás.
Annyira várom már látni, ahogy - ha nem is egyszerre, de legalább apró lépésenként - fagy le a vigyor ezeknek a mai csinovnyikoknak az arcáról, amikor a választóik elküldik őket a panoptikumba. Persze ettől még a hivatali idejük alatt felhalmozott tej és vaj megmarad, amiben fürödhetnek ők, a famíliájuk, és a lemenőik ezer évig, de legalább azután már nem lopják el az én jussomat az ország megtermelt jövedelméből és az országra zúdított uniós pénzekből.
Szívem szerint odaszarnék az irodájuk lábtörlőjére, csak hogy lássák, hogy Trianon óta nem volt ilyen egységes az ország.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.