Tegnap délután az Ibériai-félsziget délnyugati partjaihoz egy szokatlan ciklon közeledett nyugat felől – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Rendhagyó ciklon éri el Európát, hazánk időjárására is hatással lesz
Fotó: Facebook/OMSZ

Azt írták, az Atlanti-óceán felől még mint "normális" ciklon érkezett meg a térségbe, de a Cadizi-öböl szokatlanul, az átlagoshoz képest 3 fokkal melegebb vize fölé érve az ekkor már Bernard névre keresztelt légörvény egyre inkább trópusi jegyeket mutatott (pl. egyértelmű meleg mag).

A Cadizi-öböl (Gulf of Cadiz) viszont nem túl nagy, így a ciklonnak nem volt igazán sok ideje jelentősen megerősödni, de így is közel hurrikán-erősségű szeleket produkált Spanyolország délnyugati partvidékén, sőt a cordobai repülőtéren lévő mérőállomás 128 km/h-s széllökést regisztrált. Huelva tartomány és Pourtugália déli partjairól pedig 70-90 mm-s csapadékösszegekről érkeztek jelentések.

Bernard Spanyolország fölé érve gyorsan gyengülni kezdett, ami szintén megerősíti azt, hogy ez egy (szub)trópusi ciklon lehetett, de csak az utólagos elemzések után jelenthető majd ki egyértelműen, hogy Bernard mivé fejlődött.

Ami miatt ez számunkra jelenleg érdekes az az, hogy ez a ciklon immáron mérsékelt övi ciklonként tovább folytatja útját észak, északkelet felé, és ennek a légörvénynek a hullámzó frontja, illetve a front déli ágán képződő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat kedden-szerdán, így kedden késő délutántól, estétől szerda délutánig sokfelé várható csapadék Magyarországon is.

Forrás: Facebook

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.