Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár belengette a magasabb béreket, erre a tankerületek sorra rázzák le a pedagógusok béremelési kérelmét.

Így csapja be a tanárainkat pénzzel Pintér Sándor jobbkeze, az "igazmondó" Maruzsa

 Beígéri a pénzt a fideszes, de fizetni esze ágában sincsen. Forrás: Youtube

Sorban utasítják vissza a tankerületi központok azon pedagógusok ajánlatait, akik az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény alapján megpróbálkoztak a béralkuval – értesült a Népszava. A törvény szerint a pedagógusok fizetését 2024. január 1-jétől többsávos bérrendszer alapján határozhatja meg a munkáltató, például egy Pedagógus I. kategóriába tartozó tanár bére bruttó 410 ezer forinttól 1 millió 65 ezer forintig terjedhet, a pontos összegek meghatározásánál pedig különböző szempontokat kell figyelembe venni.

A tankerületi központok szeptemberben minden pedagógusnak elküldtek egy tájékoztatót, amelyben a jövő januártól várható havi illetményüket is feltüntették. Béremelést csak azok kaptak, akiknek a fizetése nem érte el a törvényben meghatározott bérsáv alsó határát, például a már említett bruttó 410 ezer forintot, így javadalmazásukat erre a minimum összegre egészítették ki.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár viszont a Népszavának adott augusztusi interjúban azt mondta, az új törvény béralkukra is lehetőséget teremt. Ezt követően többen éltek is a lehetőséggel, hiszen a bérek megállapításában figyelembe kell venni egyebek mellett a szakmai gyakorlati időt, a végzettséget, elismeréseket, a tanított tantárgyak számát, az önkéntesen vállalt többletfeladatokat, illetve a még kidolgozás alatt álló új teljesítményértékelő rendszerben elért eredményeket.

Egy  tankerületi levélben azonban arra hivatkozva utasították vissza egy több mint 20 éve a pályán lévő, több diplomával és képesítéssel rendelkező, két iskolában is tanító pedagógus bérkorrekcióra vonatkozó megkeresését, hogy az új teljesítményértékelő rendszer még nincs bevezetve, így legkorábban 2025. szeptemberétől számíthat bérmódosításra.

Persze Maruzsa nem az igazmondásáról híres.

Egy korábban kiszivárgott levelezésben azzal bátorította beosztottját a sajtó dezinformálására, hogy "Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani. Már az első mondat sem igaz, hisz..."

Hasonlóképp járt több más pedagógus is, akik megpróbálkoztak a béralkuval. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet ezzel kapcsolatban azt mondta a Népszavának, a tankerületi válaszlevél szembemegy a törvényi előírással, hiszen a státusztörvényben a bérek meghatározásánál a teljesítményértékelés csak egy szempont a sok közül.

Az elutasítás valódi oka az lehet, hogy a tankerületeknek egyszerűen nem adnak pénzt Pintérék arra, hogy a törvényben rögzített bérsávok alsó határától érdemben eltérjenek.

Nagy Erzsébet szerint a Belügyminisztériumnál hamarosan kezdeményezni fogják a sztrájkbizottság újbóli összehívását, tagjaik körében pedig elkezdték felmérni a sztrájkhajlandóságot, ahogy azt is, a sztrájkon kívül milyen más akciókban vennének részt. Nem mondtak le arról sem, hogy a státusztörvény ügyében az Alkotmánybírósághoz forduljanak, szerintük ugyanis a törvény több pontban is alaptörvény ellenes. A beadvány kidolgozása azonban még folyamatban van.

Hasonlóképp tett  (PSZ) is. Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnök közölte, ők is felmérést indítottak a sztrájkhajlandóság ügyében, a sztrájkbizottság összehívását pedig a PDSZ-szel közösen kezdeményezik majd. Beszámolt arról is, hogy az EFOP Plusz Monitoring Bizottság múlt pénteki ülésén – amelyen az Európai Bizottság és a magyar kormány delegáltjai mellett a PSZ és a PDSZ, valamint civil szervezetek képviselői is részt vettek – szóba került a magyar pedagógusok bérrendezésének ügye, amit az Orbán-kormány részben uniós támogatásból valósítana meg.

A PSZ elnöke szerint az Európai Bizottság képviselői értetlenségüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy miközben a magyar kormány már több uniós pályázatot előfinanszírozott, a pedagógusbérek ügyében nem történt előrelépés. Az ugyanis sehol sincs előírva, hogy a bérrendezést csak akkor lehet megkezdeni, ha az uniós pénzek rendelkezésre állnak. A támogatásokat az EU azért tartja vissza, mert Orbánék kormánya továbbra sem teljesítette a bizottság által elvárt igazságügyi reformot. Totyik Tamás szerint egyértelművé vált, hogy a pedagógusok béremelését a kormány akadályozza, nem pedig “Brüsszel”.

Forrás: Népszava, hvg

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pultosjocó
a tanárok megérdemlik, töketlen csicskahorda...miért is van tanítás..?...az elején szimpi volt amit csináltak, de aztán előjött a félsz...ilyen népség megérdemli a csúti ramszeszt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
VASTAGBŐR
@ómió: inkább legyé maru apád donorja .. adjá neki hajat, jön a tél és fázni fog
ómió
@Aki Én: Ezt csináljátok, szarkupac efftárs! Annyi agyad nem maradt, hogy ennyit láss!?
@VASTAGBŐR: A bárcáskurva anyádat se vagy már képes felismerni, ha egyszer őt dugtad meg, szarkupac!? Igényelj talán magadnak donor kutyaagyat! Hátha azzal majd sikerül!
Aki Én
@ómió: Tévedsz, ha azt hiszed annyira hülye vagy, hogy nem befolyásolsz senkit.
Hülye vagy, nem is kicsit, de nem erre gondoltam.
Arra gondolok, hogy annyira hülye vagy, hogy megerősíted a normális emberben, mennyire nem szabad közétek tartozni.
Igen, ez is egy befolyásolás.
ómió
@Aki Én: Mondtam már, húgyagyú! Csak maradj az efftársi elmeosztályon! Ott a helyed! Amúgy se szabad senkik közé tartoznod!
Aki Én
@ómió: Tévedsz, ha azt hiszed annyira hülye vagy, hogy nem befolyásolsz senkit.
Hülye vagy, nem is kicsit, de nem erre gondoltam.
Arra gondolok, hogy annyira hülye vagy, hogy megerősíted a normális emberben, mennyire nem szabad közétek tartozni.
Igen, ez is egy befolyásolás.
ómió
@Aki Én: Fennakadt a tűd ott az elmeosztályon!? Szólj a gondozóidnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.