Ahogy szeptemberben látogatást tett a belügyminiszter, azonnal „frissítésékbe” kezdett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). 

Pintér Sándor betette a lábát a mentőkhöz, máris drasztikus változások jönnek

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hamarosan háromról öt szintűre finomítják az ellátások sürgősségi besorolását, elemzik a segélyhívásokat, továbbá a mentőirányítóknak a jövőben nem csak egy egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra

- számol be a Népszava.

Pintér Sándor szeptember közepén tett személyes látogatást az OMSZ mentésirányító központjában. Ekkor kiadta a feladatokat:

Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon.

Az új intézkedések között szerepel az is, hogy a mentők sebességét korlátozzák. A főigazgató utasítása szerint október elejétől még súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet. (Ilyen megszorítás más, megkülönböztető jelzést használóknál, mint a tűzoltóknál, a rendőrségnél, vagy a terrorelhárítóknál, nincsen.) – írja a Népszava.

Nagyobb figyelem jut a miniszteri látogatás után a mentésirányítókra, ők azok, akik fogadják a segélyhívásokat, és döntenek arról, hogy kihez, milyen felkészültségű személyzet (orvos, mentőtiszt vagy ápoló) és milyen felszereltségű kocsi induljon. Az OMSZ elemzői október elsejétől mintegy 2000 hívást hallgattak meg, ám kérdésünkre, hogy mindebből milyen konkrét, betegellátást segítő következtetést vontak le, nem válaszoltak. (Májusban a Gálvölgyi-ügy után az OMSZ belső vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába – „P1 riasztás” – sorolta. Emiatt nem indították el azonnal a rendelkezésre álló és riasztható roham- vagy esetkocsit.)

November elsejétől bevezetik az úgynevezett helyszíni videohívást is. Ezt azt jelenti, hogy a segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videoközvetítést adhat a mentésben közreműködő. Lapunk kérdésére, hogy a páciensről készülő képanyaghoz milyen módon kérik, dokumentálják az érintettek hozzájárulását, vagy készülhet-e eszméletlen betegről ilyen felvétel, és ha igen, azt ki tekintheti meg, azt válaszolták: „az ellátás hatékonyságának növelése megfelelő jogalapot szolgáltat az ahhoz szükséges adatok kezeléséhez. Ugyanakkor ilyen helyzetben kizárólag videokapcsolatról van szó, felvétel rögzítése és tárolása az adatkezeléssel összefüggésben nem történik”.

Szintén a Gálvölgyi-ügy után ismerkedhetett meg a nyilvánosság a mentők priorizálási rendjével. Az eddig P1-P3 kategóriába sorolt hívások besorolását a jövőben P1 és P5 között osztályozhatják hívásfogadók. Míg a P1 és P2-be továbbra is a legsúlyosabb eseteket sorolják, megkülönböztető jelzéssel kell az autókat elindítani, még a P3-ban is kötelező a megkülönböztető jelzés alkalmazása, de egyedi mentésvezetői döntéssel ez felülírható. A P4-be sorolt esetekben telefonos segítségnyújtás történhet, és szükség esetén a mentéskapacitás függvényében küldenek autót, vagy a beteg ellátásába bevonják az alapellátó háziorvosokat. A P5-be soroltakhoz pedig mentőautó nem is lesz riasztható. Ide például az egyéb „riasztó tünet nélküli” vérnyomás értékeket, a végtagfájdalmakat, a neurológiai tünetekkel nem kísért fej-, derékfájást sorolták.

Arra a kérdésünkre, hogy az OMSZ vezetői mit remélnek az új besorolási rendtől, azt válaszolták, hogy ez több lehetőséget ad a beteg számára legmegfelelőbb, állapota szerint indokolt sürgősségi fokozat kijelölésére. „Egy jobban átlátható, sokrétűbben osztályozható és nemzetközi tapasztalatok alapján is áttekintett rendszer bevezetése válik ezzel valóra, amely alkalmazkodik a kórházi sürgősségi rendszerekben is használt ötfokozatú triage rendszerhez, továbbá így jól elkülöníthetőek a magas(abb) prioritású mentési feladatoktól az OMSZ új alapfeladataként ellátandó ügyeleti feladatok is.”

Forrás: Népszava.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Ha a beteg ezt a sok újítást is túléli,letartóztatják,mert ellenálló
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@ómió: Téged ez nem érint..Hozzád állatorvos jár..
simmering73
Pintér Polihisztor Szőke Sándor látogatást tett az omsz mentésirányító központban. Ekkor kiadta a feladatokat, hogy Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon. Eszem megáll. Tiszta Észak-Korea.
simmering73
@Clavigo: Tiéd a pont. Kis Tehén csak azért nincs itt mert éppen vegzálja az inszeminátora.
namihami
És, tessékmánmondani, vajon miért pont ehhez ne értene a Mi Olajsanyánk!?!?! Univerzális szakember...ahhoz ért, ahova rendeli az Atyaistene! Elvégre a szocialista káderkiválasztás gyermeke volt ő is!
Havanagi
@m73: Na ezt az egy ígéretét betartja.A retkes ellenzéknek ezt naponta legalább 100x el kellene mondani,hogy tudatosuljon az emberekben,de képtelenek és alkalmatlanok!!!Csak egymást marják jó magyar szokás szerint.
ómió
@Clavigo:Már a hozzád járó állatorvost se ismered fel, bolsiék gyagyása!? Teljes az agyhiátusod!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.