Az ORAC rövidítés az "Oxygen Radical Absorbance Capacity" angol kifejezés rövidítése, és az oxigénradikálisok elnyelési kapacitását méri. Az ORAC-érték egy mérőszám, amely az élelmiszerek vagy élelmiszer-kiegészítők antioxidáns képességét fejezi ki. Az ORAC-érték azt mutatja meg, hogy egy adott anyag, például egy gyümölcs vagy zöldség mennyire képes semlegesíteni az oxidatív stresszt okozó szabad gyököket a szervezetben. Az oxidatív stressz olyan folyamat, amely során a szervezetben káros szabad gyökök képződnek, és ezek károsíthatják a sejteket és a szöveteket, hozzájárulva többek között az öregedéshez és különböző betegségek kockázatához. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni ezeket a káros szabad gyököket, így csökkentve az oxidatív stressz káros hatásait. Az ORAC-érték azt méri, hogy egy adott élelmiszer vagy anyag mennyi antioxidáns kapacitással rendelkezik. Minél magasabb az ORAC-érték, annál erősebb antioxidáns képességgel bír az adott...

Forrás: magzsola.hu
Feltöltő: Kalocsai Sándor
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.