A kormány átalakítaná a sport szabályozását, emelné a lakáskiadás költségeit, de az egyéni vállalkozók adózását is ismét megváltoztatnák.

Átírna egy sor törvényt a kormány új javaslatcsomaga – Soroljuk a legfontosabbakat

Az Országgyűlés plenáris ülése október 10-én, ahol felszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter. Illusztráció: MTI/Illyés Tibor

Szerdán késő este került fel a parlament honlapjára 17 javaslatcsomag, amelyek külön-külön is több törvény változtatását célozzák. Az Azenpenzem.hu a javaslatcsomag néhány lényegi elemét ismertetve sorolja:

Ezek között megtalálhatóak a jövő, sőt esetenként még az azutáni, évre is kiható adótörvények. Alapjaiban írják át a sportra vonatkozó szabályokat, változtatnak a víziközmű-szolgáltatásnál, a fogyasztóvédelmi bírságok összegét megemelik, de a lakáskiadás területét is érinti egy módosítás.

Újdonság például, hogy a közműadót az első körben részben, majd 2025-től teljesen kivezetik, de a Pénzügyminisztérium egy közleménye hivatkozva azt írják, a kormány 2025-től egyszerűsíti az egyéni vállalkozók adózását is.

Emelkednek majd a lakáskiadás költségei: megszűnik annak a lehetősége, hogy be lehessen építeni a felújítás költségeit az értékcsökkenési leírás alapjába. Aki a kiadást csak az adóév egy részében és csak az ingatlan egy részére végzi, az értékcsökkenést csak az időtartam és az ingatlanrész alapterülete arányában számolhatja el.

Uniós előírás alapján általános forgalmi adó (áfa) nem terheli majd a fogtechnikusok, és a fogorvosok műfogsorral kapcsolatos szolgáltatásait. Ugyancsak áfamentessé válhat a speciális járművel végzett nem közszolgálati beteg- és sérültszállítás.

A javaslat 2024. január 1-jétől a túró rudit a 18 százalékos áfa kulcs alá sorolja.

Bevezetik például a regisztrált sportoló fogalmát, a továbbiakban pedig csak szakszövetségek lesznek. A sportrendezvényeken a Himnusz eredeti verziójának 89 másodperces változatának lejátszása válik kötelezővé.

Keményebben léphetnek majd fel a tiltott szerencsejátékoknál, de jócskán megemelik a fogyasztóvédelmi bírságok összegét is.

Az állam könnyebben szerezheti majd meg a vízcégeket, a most benyújtott módosítás szerint ugyanis jövőre az átadáshoz egyhangú döntés helyett elegendő lesz a tulajdonos önkormányzatok egyszerű többségének határozata.

Forrás: Azenpenzem.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.