A 2022-es példátlan drágulás megmutatta, mit nem kéne csinálnia a kormánynak, ám úgy tűnik, éppen megismételni készülnek azt.

Így küzd a kormány az infláció ellen: Újra elszállhatnak az árak, brutálisan nőnek jövőre a kiskereskedelem terhei

Kormánypárti képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén, október 24-én. Középen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

2022-ben szinte minden gazdaságpolitikai intézkedés inflációgerjesztő hatásúnak bizonyult, például a parlamenti választás előtti költekezés, a kiskereskedelmet is érintő extraprofitadók, valamint ugyancsak a kiskerágazatot sújtó ársapkák és más extra terhek. Elmondható, hogy a kormányzat kiemelten annak a szektornak a terheit növelte, amelyik a legközelebb áll a fogyasztói árak képzéséhez.

A kabinet 2024-ben sem változtatott a korábbi gyakorlatán

– írja a 24.hu a gazdasági és iparági szakértőket is megszólaltató elemzésében. Sőt – teszik hozzá –, a kormány jelentősen növelni fogja a plusz terheket több fontos ponton, melyek közvetetten vagy közvetlenül érintik a kiskereskedelmet, és így nyomást helyezhetnek a boltok árképzésére. Ezek:

- Januárban lép életbe az új hulladékgazdálkodási rendszer, ez minden olyan gyártót érint, amely korábban környezetvédelmi termékdíjat fizetett, de legnagyobbrészt az élelmiszergyártók díjait növeli meg.

- Szintén januártól drasztikusan nő az útdíj, ami minden közúti szállítmányozásban érintett szereplőre – köztük a teljes kiskereskedelemre – hatással lehet.

- Tovább növeli a fuvarozók terheit az üzemanyagokra kivetett nagymértékű jövedékiadó-emelés is.

Ezek mellett több kisebb tétel is emelkedik, melyek érintik az élelmiszeripart: ilyen az üveggyártókra – köztük az öblösüvegek és az italpalackok gyártóira – kivetett széndioxidkvóta-adó, valamint a közép-és nagyvállalatokra kirótt kiberbiztonsági felügyeleti díj.

Forrás: 24.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
A lényeg a lényeg: ezek hatására nem csak az árak hanem az állami bevételek is nőnek!
A haszonélvező csókosok és a haszonleső követőik őszinte örömére...
rakitics41
Mikor módosítja a kormány a 2024-es költségvetésben az infláció mértékét, mert ha elszálltak az árak és elszállnak., akkor ugye a 6%-os infláció már nem tartható.Ha még ebben az évben módosítják az áremelkedés mértékét, akkor január 1.-től a nyugdíjemelés mértékét is módosítsák ugye, mert a kormány nem szeret másoknak tartozni, így a nyugdíjasainak sem?!
csak úgy....
ezek után el tudom képzelni ,hogy mekkora tolongás lesz a "gyere haza magyar" irodákban!
simmering73
@Maccska: Azt olvastad ki a soriból, hogy haza készül? Ne légy már olyan debil mint Kis Tehén.
csak úgy....
@Maccska: nekem nem csak úgy tünik, én biztos vagyok benne ,hogy te egy súlyos elmebeteg! :)
ómió
Újabb "felszankcionálásotok" jön, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.