Ukrajna nem alkalmas az európai uniós tagságra, amíg nem sikerül békét teremteni, az ország belépése nyomán a háború bejönne a közösségbe, amit nyilvánvalóan senki nem akarhat – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Lisszabonban az Európai Bizottság friss bővítési csomagjára.

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter – videóFotó: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető arról számolt be, mielőtt útnak indult volna Guatemalába, hogy helytálló az értékelésnek az a megállapítása, miszerint Ukrajna nem teljesítette az EU-tagjelöltséghez megszabott feltételeket, s ezen a téren is különösen kirívó a nemzeti kisebbségek jogairól szóló közösségi alapelvek megsértése.

Mivel az Európai Bizottság szerint sem teljesítette Ukrajna a tagjelöltséghez szabott feltételeket, ezért mi semmilyen továbblépést nem tartunk időszerűnek az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalások tekintetében

- szögezte le.

Hangsúlyozta: ezzel szemben a magyar kormány nagyon is időszerűnek tartaná a vitát az Európai Unió jövőbeli Ukrajna-politikájáról.

Ugye Ukrajnában háború van, ezért azt láthatjuk, hogy sem a médiaszabadság, sem a szólásszabadság nem érvényesül, láthatjuk, hogy a választásokat sem tartják meg. Nyilvánvalóan abszurd lenne, ha ilyen körülmények közepette kellene az Európai Unió intézményeinek vagy tagállamainak állást foglalniuk arról, hogy Ukrajnában a jogállamiság intézményei hogyan működnek

- mutatott rá.

Szijjártó Péter teljesen egyértelműnek nevezte, hogy amíg nem lesz béke Ukrajnában, addig nem is lesz alkalmas az ország az EU-s tagságra. "Ukrajnával most tehát a háború jönne be az Európai Unióba, amit nyilvánvalóan nem akarunk, nem akarhatunk" – fogalmazott.

A bővítésnek pont a béke kiterjesztését kellene szolgálnia, és nem pedig azt, hogy a háború bejöjjön az Európai Unióba

- figyelmeztetett.

Ezért tehát Ukrajna csatlakozási tárgyalásai tekintetében semmilyen előrelépést jelenleg nem tartunk időszerűnek. És természetesen mi, magyarok továbbra is elvárjuk, hogy Ukrajna visszaadja a kárpátaljai magyar közösségnek mindazokat a jogokat, amelyekkel 2015-ben már rendelkezett

- emelte ki.

A miniszter az Európai Bizottság friss bővítési csomagjával kapcsolatban arra is kitért, hogy a közösség súlyos biztonsági és gazdasági kihívásokkal szembesül, egyre gyengül, az újbóli megerősödésnek pedig rendkívül fontos eszköze lenne az újabb tagállamok felvétele, amit a Nyugat-Balkánnal kell kezdeni.

Ez egy húsz éve befejezetlen folyamat. A Nyugat-Balkán helye egyértelműen az Európai Unióban van. A nyugat-balkáni országok csatlakozása lendületet és új energiát hozna, hozhatna

- vélekedett.

Aláhúzta, hogy a térségben a kulcsország Szerbia, amelyről a brüsszeli testület helyesen megállapította, hogy jelentős előrehaladást ért el az integráció útján.

Ezért minél előbb meg kell nyitni az új csatlakozási fejezeteket, a folyamatot minél gyorsabban tovább kell vinni, és lehetőleg minél gyorsabban be is kell fejezni

- mondta.

Valamint üdvözölte, hogy Georgia megkapta a tagjelölti státuszt, amit szavai szerint már jóval korábban meg kellett volna kapnia, vagyis az EU ezzel gyakorlatilag csak a korábbi adósságát törlesztette.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Ez a meleg kis féreg akit semmibe vesz a világ, csak okádja a szavakat mint a retkes zsiros elmebeteg fönije, egyik kutya másik eb,,,, primitiv kis seggnyaló... becsülete semmi...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
@Pegero: Takarodó arab, neked itt nem osztottak szót,,, aljas proli
gina
Ez a meleg kis féreg akit semmibe vesz a világ, csak okádja a szavakat mint a retkes zsiros elmebeteg fönije, egyik kutya másik eb,,,, primitiv kis seggnyaló... becsülete semmi...
justhpeter
Végre a Toprzékmanó végleg elrendezi a vitatott pénzügyi kérdéseket az Unióval. Nehéz évek várnak rájuk, figyelemmel arra, hogy 2024-ben uniós és önkormányzati választás lesz és a semmiből ugye nem lehet szavazatokat vásárolni. Egy lehetőség marad a jelenlegi pozíciójuk megőrzésére, a nyilvánvaló választási csalás.
Yoda69
Szijrago, most nagy pofont adtal a szarnak. Ennyi evet eltoltve a kulugy elen, mar tudhatnal annyit, hogy haboruban levo orszag NEM csatlakozhat az EU-hoz. Tehat ezen felesleges volt rugoznod, mert ezt mindenki tudja, beleertve Ukrajnat is. Viszont ha a haboru veget er Ukrajna tobb joggal szolgal az Unios tagsagra, mint mi.
szaboria1
Megint csak jártatta a száját feleslegesen.
Dr. Proktor
"Ugye Ukrajnában háború van, ezért azt láthatjuk, hogy sem a médiaszabadság, sem a szólásszabadság nem érvényesül, láthatjuk, hogy a választásokat sem tartják meg."
Nálunk háborús vészhelyzet van, ezért sem a médiaszabadság, sem a szólásszabadság nem érvényesül... a választások pedig manipuláltak...
Nem nagy különbség, szinte semmi!
kereső
Pjotr, ismét tudatosan hajlitod el a valóságot. Senki nem beszél azonnali csatlakozásról. A csatlakozási tárgyalások meginditásáról van szó. Ami ugye egy hosszú folyamat- azért, hogy a jelenlegi állapotból kiindulva Ukrjan elvégezze a jogharmonizációt- azaz társadalmi és jogi normáit az eu-s alapszerződésekhez igazitsa. Magyarországon a csatlakozási szerődés aláirásáig ez hat-7 évig tartott. Szeretném emlékeztetni a nagyérdeműt, hogy nemzetközi felmérések szerint Ukrajnában ma már alacsonyabb a kormányzat korrupciós indexe, mint nálunk. Arra is szeretném emlékeztetni elsősorban a magyar külügyminisztert, hogy az ukrán alkotmány zárja ki a háborús időkben a választások megtartását- mert mi értelme is lenne, amikor az ország 20%-a megszállás alatt van. Pojotr vagy nem érted az egészet, vagy tudatosan hazudsz- miközben nyomod szerbiát, meg koszovót, meg boszniát- ahonnan a legtöbb terrorista gyanús egyén készül Magyarországra, és az Eu-ba. Nem hallatszik, hogy felemlegetnéd a déli határainkon kialakult helyzet miatti szerb felelősséget- ezt sikerül agyonhallgatni, és az eu-ra kenni.
Megnyugtatlak, hogy a mai helyzetben Magyarország ég a csatlakozási tárgyalásokat sem kezdhetné meg az unióval, meg az egész jogrendünk, a társadalmi berendezkedésünkk a lehető legtávolabb áll az uniós alapszereződésektól.
Szóval- ne hazudozz, nem mindenki hülye- és te vagy egyedül a helikoffer. Ukrajna nem kér "különleges"elbánás módot a csatlakozási tárgyalások során- ha figyeltél volna a mult hétvégi Von der Leyen kijevi utazására, akkor tudnád. És amit mondtál az azt is jelenti, hogy te /ti nem szivesen látnátok a Kárpát-aljai magyarokat sem az unióban. Te hazug, putyin kutyája.
Pági
@Yoda69: sőt, ha most akarna belépni Magyarország, nem biztos, hogy minden feltételnek megfelelne.
kereső
Pjotr verd a scheggedet a földhöz, mert putyin gazdád ezért megrovásban fog részesiteni.
Érkezik az első vágányra- a csatlakozási tárgyalás megkezdése.
www.magyarhirlap.hu/kulfold/20231104-ursula-ismet-kijevbe-erkezett

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.