Az év elején durva üzemanyagár-emelkedés várható a két adóemelés következményeként, ami több száz hazai benzinkúton érezhető lesz – írta meg a vg.hu.

Jelentősen nőni fog az üzemanyag ára 2024-től

Fotó: Pixabay

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a nagyobb kúthálózatok előnybe kerülhetnek a családi vállalkozások rovására.

A szövetség alelnöke kritizálja a kormány által nemrég elfogadott rendeletet, amely az adóemeléseknek köszönhetően jelentős terhet ró a kisebb benzinkutakra.

Az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű töltőállomások januártól a jelenlegi 0,15 százalékos adó helyett három százalékot fognak fizetni, ami hússzoros emelkedést jelent.

A nagyobb, 30 milliárd és 100 milliárd közötti cégekkel együtt érintett kisebb vállalkozásoknak ez háromszoros adóterhet eredményez.

A nagyobb kúthálózatoknak azonban kedvez a rendelet, mivel az évi 100 milliárd forintnál magasabb forgalmú olajcégek 4,5 százalékos adója 1,5 százalékponttal csökken, így egységesen három százalék lesz az extraprofitadó mértéke.

A Független Benzinkutak Szövetsége aggódik amiatt, hogy mintegy hétszáz kisebb benzinkút vállalkozás szenvedhet jelentős adóterhelést, ami literenként 12–15 forintos áremelkedést eredményezhet a benzin és gázolaj esetében.

Gépész László szerint ez az emelkedés a családi vállalkozások rovására mehet.

A Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke, Grád Ottó szerint az országos átlagárakra nem lesz érdemi hatással a kisebb töltőállomások növekvő adóterhe, mivel a nagy hálózatok adják el az országosan értékesített gázolaj háromnegyedét és a benzin kétharmadát.

Forrás: vg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Na végre! már könyörögtem a kutasoknak,hogy szeretnék akár 40-50forinttal is többet fizetni és íme imáim meghallatásra találtak! Most érezheti a rothadó Nyugat országunk vasöklét lecsapni!
Sztyepospista
Mindez hatni fogy az infláció CSÖKKENÉSE... bocs, EMELKEDÉSE irányába. Ha a benzin drágul, akkor minden drágul, mert mindent szállitani kell. Semmi nem megy enélkül. Lehet majd szidni az Úniót, de az, hogy az itthoni ADÓKAT csökkentse OV, nos az elképzelhetetlen. Kevesebb jutna a családnak, meg a sleppnek.
Sakk Matt
Csak meg kéne emelni az ÁFA-t úgy 32%-ra!
ómió
Megint "alászankcionálnak" az efftársak!?
kulabombaafityiszre
A eu-ra fideszül brüsszelre hivatkozva emelik az üzemanyag árát de orbánék nem táncolnak ugy ahogy brüsszel(eu)fütyül.Értem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.