Egyre súlyosbodik a kórházi adósságbotrány.

Kórházi adósságbotrány: "szándékosan nem fizettek a beszállítóknak"

Fotó:Rtl.hu

Rekordmagas a kórházak tartozása. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adósság azért nőtt a vártnál nagyobb ütemben, mert a kórházak a magasabb tartozásrendezés reményében elkezdték gyűjteni a számlákat. A pénzügyminiszter az RTL Híradónak arról beszélt, hogy szerinte miért lesz kevesebb jövőre az intézmények adóssága

– írja az Rtl.hu.

Október végére rekordmagas, 123 milliárd forint volt a kórházak adóssága – erről először az Economx írt. A rekordmagas adósság miatt októberben már volt olyan intézmény, ahova csak készpénzért szállítottak ételt vagy gyógyszert a cégek.

Az eladósodás az ételek minőségén is meglátszik: penészes kenyérre és romlott felvágottra panaszkodott egy beteg a Szent János Kórházban.

Az adósságrendezésre készülve egyes kórházak szándékosan nem fizettek a beszállítóknak, magyarán növelték az adósságot, mert arra számítanak, hogy az adóságrendezésre fordítandó állami forrásból nagyobb arányban fognak részesülni

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A kormány november elején 90 milliárd forintos adósságrendezésről döntött. Az Államkincstár és az orvosi egyetemek adatai szerint azonban addigra már a 123 milliárd forintot is meghaladta a kórházak tartozása. A beszállítók szerint azért nőtt nagyobb mértékben az adósság, mert a kórházak elkezdték gyűjteni a számlákat.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára azt mondja, nem csak a számlagyűjtögetés miatt kapnak különböző mértékben az intézmények a 90 milliárd forintból.

Az egészségirányítás jutalmazó, büntető elemeket tett a rendszerbe, tehát különbözőképpen fogja kiszámolni az egyes kórházaknak járó juttatásokat

– mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Hogy pontosan mit jelent a jutalmazó, büntető rendszer, egyelőre nem tudni, az egészségügyi államtitkárságtól nem válaszoltak kérdéseinkre. Várhatóan a jobban teljesítő kórházak kapnak majd több pénzt, például azok, amelyek csökkentették a várólistákat. A beszállítók közben már az adósság újratermelődésétől tartanak, ezért szerintük biztosan nem lesz elegendő a 90 milliárd.

Forrás: RTL Híradó

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
szerintem fideszék kiderítették a kórházakról és a beszállítókról is, hogy azok libsi fészkek! :)
"Az egészségirányítás jutalmazó, büntető elemeket tett a rendszerbe, tehát különbözőképpen fogja kiszámolni az egyes kórházaknak járó juttatásokat" -ugye,hogy ugye? ;)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@kulabombaafityiszre: Nézd, ja neked jólesik addig szidd Orbánt vagy akárkit ameddig akarod, viszont én a süketelésre nem vagyok vevő. A dolgokat én nem a közepéről elemzem hanem azok indulópontjától te viszont azt teszel amit akarsz.
Sakk Matt
Fizessen Sintér Panyi..hozzá tartozik az EÜ...is!
kulabombaafityiszre
@Csizmás Kond: ma, 12:31
Jaó.Akkor kezdjük ott,hogy milyen remek ez az orbán kormány hiszen már van kézfertőtlenítés pedig
semelweis idejében őt emiatt bolondnak nézték.a fidesz ezt is megoldotta.Sőt milyen jól megoldotta ez a kormány hiszen régen nem volt lift a beteg szállítására.Most már van,igaz nem müködik de van.
Sőt régen nem volt ilyen mentőautó sem de ezt is megoldotta fidesz kormány.Sőt nem volt ennyi stadion,meg havi 11 milliós fizetése úgy hogy 200millióig nem adóznak.Ja.ezt az utóbbit nem ide.
kulabombaafityiszre
@Csizmás Kond: ma, 12:31
"A dolgokat én nem a közepéről elemzem hanem azok indulópontjától"
Akkor gondolom barlangban laksz,meg kőbaltát használsz.
Tv.telefonod,autód nincs,mert ha lenne akkor elfogadnád a fejlődést,de érdekes módon azt nem fogadod el,hogy az új kormánynak akik jöttek,jobban és többet kellen tenni az emberekért.Például
egészégügyileg.Szóval a süketelés a te reszortod,nem az enyém.
Lepényleső
...hiszen ez is elősegíti az egészségügyi krach-ot,
- ami a nyugdíjak elmaradó kifizetésével hoz a bánnak nagyon sok milliárdot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.