Az elmúlt hónapokban látványos változások történtek a magyar lakáspiacon, különösen az új lakástámogatási rendszer, a Csok Plusz bejelentése nyomán – írta meg a 24.hu.

A Csok Plusz meghozta a fordulatot a lakáspiacon

Fotó: Pixabay

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint az az elmúlt hónapban, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés megtorpant, és éves összevetésben a keresletnövekedés is érezhető.

Ezen dinamikus változásoknak köszönhetően kibővült a piaci mozgástér, és a lakásvásárlók új lehetőségeket találhatnak a megfelelő otthon megtalálására.

A nagyvárosi Csok év végi lejárata és a jövő évi Csok Plusz bejelentése felfokozta a lakáspiaci tevékenységet. Míg szeptemberben még érzékelhető volt a kereslet csökkenése, október végén a miniszteri bejelentés hatására az érdeklődés 2 százalékkal nőtt az eladó lakások és házak iránt éves összevetésben.

Az előző időszakhoz képest stagnáló érdeklődés azt mutatja, hogy a Csok Plusz meghosszabbította az ingatlanpiaci szezont, ami általában október végétől kezdve csökkenő tendenciát mutat. Az idei év azonban kivételt jelent ebből a szempontból.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az adatok azt sugallják, hogy nem csak a Csok Plusz iránt érdeklődők, hanem azok is hozzájárulnak a keresletnövekedéshez, akik még az idén szeretnék kihasználni a Csok és a vele járó extra kedvezmények előnyeit.

A jelenlegi Csok lehetőségei, mint a vissza nem térítendő állami támogatás, illetékmentesség vagy az új lakások vásárlásához kapcsolódó áfa visszatérítés, jövőre a nagyvárosokban megszűnnek.

A 24.hu szerint a változások ellenére rendkívüli a helyzet, mivel általában a keresletnövekedés áremelkedéssel jár együtt. A jelenlegi adatok azonban nem mutatnak ilyen irányú változást:

"Az év hátralévő részében bizonyos esetekben árcsökkentő hatása is lehet a keresletélénkülésnek. Aki még idén szeretne a nagyvárosi csokot kihasználva továbbköltözni, azt egyre jobban szorítja az év végén lejáró határidő. Ezeknek a lakásvásárlóknak ugyanis legfeljebb négy hetük marad arra, hogy eladják a meglévő lakóingatlanukat, kiválasszák a következő otthonát, és benyújtsák a csok-igénylést. A szoros határidő miatt a lakáseladóknak nagyobb mozgásteret jelent az alkuban az is, hogy a következő otthonuk megvásárlása során még számolni tudnak az idén elérhető kedvezményekkel"

– tette hozzá Balogh.

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Ez csak átmeneti és virtuális
Mindez a 80 milliós csok miatt van!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.