A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) tervezett átalakítása ellen terveznek tiltakozni – írta meg a Népszava.

Sztrájkot fontolgatnak az akadémiai dolgozók – az Orbán-kormány már meghátrált

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen szervezett demonstráció résztvevői az MTA székháza előtt a Széchenyi István téren 2019. június 2-án. A tüntetést az Oktatói Hálózat és az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A HUN-REN elnöke kezdeményezte a tervezett változásokat, amelyek az intézet hatásköreit érintik, azonban a kutatóhálózat irányító testülete továbbra is dönthet majd a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről és megszüntetéséről.

A miniszter által bejelentett visszalépés, mely a tervezet egyes pontjaira vonatkozott, egyelőre nem hivatalos, és a tervezet változatlanul szerepel a parlament honlapján.

A Népszava szerint a tiltakozás hátterében az áll, hogy az irányító testület hatásköreinek korlátozásával az Orbán-kormány a HUN-REN vezetésére koncentrált, ezáltal pedig a kutatóhálózat működését gyorsabbá és egyszerűbbé kívánta tenni.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) és más szakszervezetek tiltakoznak a tervezett változások ellen, mivel a tudományos kutatást érintő döntések egy szűk kör kezébe kerülhetnének.

Az ADF alelnöke, Lőrincz Viktor, hangsúlyozza, hogy

a tervezet elfogadása esetén további lépéseket terveznek, beleértve a sztrájk lehetőségét is.

Emellett azonban rámutatott a kutatóintézetek pénzügyi nehézségeire, ahol komoly elvonások miatt tömeges elbocsátásokra kerülhet sor.

Forrás: Népszava

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Így kell ezt csinálni. Mindent szétverni, mert ami nincs arra nem is kell költeni, a kutatásra és innovációra tervezett pénz meg mehet a reptér megvásárlására. A fideSS-kdnp szavazói már eddíg is bégettek minden baromságra, hát majd bégetnek tovább.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.