A lakosság közel fele már a fenyőn is spórol idén karácsonykor.

Remekül jellemzi anyagi helyzetünket a karácsonyfa ára

Macskarácsony: a fát idén is ugyanolyan könnyű felborítani, minden más nehezebb lesz. Forrás: Pixabay

A válaszadók szűk harmada kisebb fenyőfát vásárol az idén, további egytized pedig olcsóbb fajtára vált. Az Agroinform múlt heti, közel félezer választ feldolgozó felmérése szerint az emberek ötöde bízik abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthat, a korábbinál kedvezőbb áron.

Hogy pontosan mennyibe kerülnek a fenyők, az csak az ünnep előtti utolsó napokban derül ki, az emberek szűk fele ekkorra időzíti a vásárlást. A piacokon az inflációtól elmaradó, öt százalék körüli áremelés tapasztalható, miközben a termesztés költsége idén is nőtt.

A lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják a fenyőárusok. A vásárlók bő fele tervez legalább 7 ezer forintot költeni fenyőre, negyedük 10 ezer forintnál is drágábbat keres.

A nordmann fenyő a legnépszerűbb: idén az élő fenyőt vásárlók szűk fele a drágább, de tartósabb fajtát veszi. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13 százalékos értékkel foglalja el a népszerűségi lista következő helyeit. További fajtákat (pl. duglászfenyő, feketefenyő) a vásárlók mindössze 5 százaléka keres az árusoknál. 44 százalék másfél méter feletti, 56 százalék kisebb fenyőt tervez vásárolni, gyökeres, földlabdával árusított fenyőt minden nyolcadik vásárló venne. Az emberek negyede viszont simán csak műfenyőt vesz.

Forrás: Agroinform
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
16 éve műfenyőnk van, így nem érint a karácsonyfa ára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.