Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint a rendőrség megfigyelő furgonjaiban ősrégi Windows 7-tel dolgoznak.

Nagyon ijesztő dolgot szúrt ki Hadházy Ákos egy rendőrségi furgonban

Haladnak a korral (nem). Forrás: Facebook

Hadházy szerint így a szoftverek jóval sebezhetőbbé válnak a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. Az FBI korábban kiderítette, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság is érintett volt annak a gigantikus csalássorozatban, ahol a Microsoft-programokat az állam dupla pénzen vette közvetítőkön keresztül.

„Szánalmas: a rendőrségi megfigyelő furgon monitorain az ősrégi Windows 7 alap kinézete látható” – kezdi vasárnap reggeli posztját Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő bejegyzésében látható fotókat egy kollégája készítette idén októberben – írja a SzMo. Hadházy megjegyzi, hogy a Microsoft operációs rendszere utoljára közel négy éve, 2020. január 14-én kapott frissítést.

Miért tragikomikus, de inkább tragikus ez? Azért, mert így a termékhez nem érhető el a PC védelmét segítő Windows Update által biztosított műszaki segítség és szoftverfrissítések. Így kritikus biztonsági frissítéseket sem kap már a régi rendszer. A magyar rendőrség által használt eszköz így jóval sebezhetőbbé válik a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. Felmerül a kérdés, hogy a horribilis áron szokásosan túlvásárolt Windows licencek, frissítések vajon hol futnak? Az elavult frissítés nélküli verziók sebezhetősége miatt melyik túlfizetett szakértő vállalja a felelősséget?

– írja a politikus.

Hadházy megemlíti, hogy az FBI már 2020-ban figyelmeztetést adott ki a magánszektor cégeinek és úgy általánosságban mindenkinek arról, hogy a Windows 7-et futtató gépek ideális célpontjai lehetnek a kiberbűnözők számára.

A szánalmas rendőrségi színvonalról szóló kép vicce viszont úgy csattan igazán ha emlékezünk róla: az FBI korábban azt is kiderítette, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság is részese volt annak a gigantikus csalás sorozatnak, ahol a Microsoft programokat az állam dupla pénzen vette közvetítőkön keresztül. Az FBI nyilvános jelentése szerint a lopott pénz a legmagasabb szintű kormányzati szereplőkhöz jutott. Az ügy miatt Magyarország milliárdokat veszít, mivel a dupla pénzen vett licenszeket EU támogatásból fizettük és az OLAF már régen lezárta az FBI adatok alapján a vizsgálatot. Magyarországon is zajlik "nyomozás", ami nem tart sehol. De mégis miért tartana, ha az a korrupt rendőrség folytatja, akik szintén vettek a méregdrága licenszekből. Pedig ha rendes áron vették volna, akkor a tüntetőket is rendes programokkal figyelhetnék meg, ugye

- zárja a bejegyzést Hadházy.

Forrás: Hadházy, SzMo
Fotó: Facebook

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A Microsoft botrány érintettje volt a rendőrség, az ügyészség és a NAV is. Ezzel zsarolhatóvá, bűnszövetségessé tette az érintett állami szerveket a maffiapárt. Ezentúl úgy ugrálnak, ahogy a maffia főnök fütyül...
Ilyen primitív eszköz elég volt a teljes államapparátus hűséges rabszolgává züllesztéséhez. És egy fillérjébe sem került a mocskos szemét maffiózóknak. Innentől ha nem akarnak az érintett állami vezetők börtönbe vonulni, akkor azt teszik, amit a maffia főnök nekik parancsol!
Ilyen ország lett ez, hála a hülyemagyar maffiahívők gondolkodás nélkül behúzott X-einek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Csizmás Kond: Hát aki a gépére olyan katyvaszt elepít meg is érdemli. Amit írsz azt is oprendszer irányítja és nem több. Én legikább azt nem értem minek fusson egy alacsonyabb verziójű egy gépen mint ami biztonságosabb. Általában a fejlettebb gépek maradéktalanul képesek a fejletlenebbek müveleteit futtatni. Azt hiszem ez az eset hasonló az ember csempészek esetéhez, ott is a határőrök kussolnak, a ner pedig minden szabályt áthág. Náluk ha a törvénmy korlátozná őket, hoznak olyat hogy ne legyen rájuk érvényes. Mint a szofver kérdés is.
Csizmás Kond
@Sámannus: Az csak mese a hogy a fejlettebb gép képes mindenre. Nálam a W7 azért kell mert sok olyan régebb letöltött filmem, programom meg egyéb van amit ha néha meg akarok nézni egy rakás mindent kell telepíteni vagy leginkább el sem indítja mert régi az a micsoda és nem ismeri fel. Ha pedig a kért szarokat feltelepítem akkor elfoglalnak egy rakár helyet, olyan is lesz ami folytonosan fut és lassítja a gépet és ami a legfőbb hogy ha ritkán használom esetleg azt sem tudom micsoda és a gép amúgy is törli arég nem használt szarságokat. A W10 a mindennapi használathoz kell a linux meg a munkaprogramjaimat kezelte mert az kevésbé volt sebezhető és nem kellett a vírusoktól félni...szóval egy akármilyen használt olcsó gép lehet nem tudna kezelni mindent de én nem is olyanról beszéltem.
Sámannus
Hát mi olyasmiről beszélünk amit céges szinteken a rendszergazdák feladata. Feltételezem, hogy egy felelős kormánynak égő lehet az ilyen leleplezés méginkább az, hogy küldje a mobilomra tipusú segítség.
Annak idején a munkahelyemen volt ilyesmi Gondosan karbantartották a céges rendszert. Valami ilyesmi lehetne a nemzetbiztonsági szempontból az állami szervezeteknek is. Magam a saját gépemet ingyenes programokkal használom, ott is jön rendszeresen a frissítés és automatikus védelem. nincs mit takargatnom megelégszem azzal amihez hozzáférek, de a levelezésen kívül, csak fotókkal foglalkozom. nincs időm sokkal többre.
Namely
@Horizont: egy szóval sem írtam, de örülök, hogy végre te is látod, hogy Hadházy sem dolgozik meg érte :)
Namely
@Horizont: én egyetértek, hogy kellene szabály arra, hogy aki nem jár be, az nem kap fizetést, hiszen az tarthatatlan, hogy a Mi Hazánk kivételével senki nem jár be. Most Hadházy-s cikk van, hogy ő "mekkora hős" így csak rá reagálhatok. Ha majd olyan cikk lesz, hogy "mekkora hős Semjén Zsolt" és mennyit, de mennyit dolgozik" akkor majd arra reagálok :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.