A fővárosi önkormányzat szerdai ülésének kezdetén a főpolgármester  megszakította azt.

Karácsony főpolgármester busszal indult el a Várba, hogy rendet tegyen

Elege lett a fideszes hazudozásból. Forrás: Youtube

A DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd frakció polgármestereivel és a független Baranyi Krisztinával kivonult a teremből, és busszal elindult a Várnegyedbe a kerületi városházára – írja a Telex. A politikusok V. Naszályi Márta polgármester mellett álltak ki, aki ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett az I. kerület fideszes többsége.

A közgyűlési Fidesz-frakció "értetlenül" fogadta az akciót, Wintermantel Zsolt frakcióvezető Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek panaszkodott, hogy mi szükség van erre.

V. Naszályi Márta a buszon elmondta, hogy az I. kerületi fideszes többség és a két átállt jobbikos képviselő a lejárató kampányt indítottak ellene, aminek része a fegyelmi eljárás is. Szerinte abból is kitűnik, hogy „koncepciós eljárás” zajlik, hogy ezt a meghallgatást direkt szerdára időzítették, amikor a fővárosi közgyűlés ülésezik. (Az I. kerületi ülések csütörtökön szoktak lenni.)

Az első kerületi városházán Karácsonyék felsorakoztak V. Naszályi Márta irodája előtt. Rögtönzött sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy a közgyűlés tagjai az elmúlt négy évben kiváló példát mutattak szolidaritásból és a viták felvállalásáról. Látják azt, hogy a Fidesz abban reménykedik, azon dolgozik, hogy éket verjen közéjük, tette hozzá.

Karácsony szerint a fideszes képviselők vádjai nevetségesek és hazugak. V. Naszályi Márta szerinte a Fidesz úgy akar választást nyerni, hogy törvényt módosít és esélyes polgármesterek ellen folytat lejárató kampányt.

Karácsony még a félbeszakított ülés legelején, napirend előtti felszólalásban kitért az I. kerületi helyzetre: szerinte az ottani testület a fideszes és az „áruló jobbikos többséggel” megpróbálja lehetetlen helyzetbe hozni a kerületet.

A főpolgármester utalva a kedden elfogadott választási törvény módosítására azt mondta, hogy nem érti miért pont a Fidesz kér számon valakit szuverenitásból, mikor ők módosítják a törvényeket egy másik párton keresztül.

V. Naszályi a fegyelmi eljárásról korábban azt írta, hogy az önkormányzati választások után a Fidesz úgy módosította az SZMSZ-t, hogy azóta a jegyzői jelzés ellenére, jogilag aggályos előterjesztésről is dönthet a képviselő-testület. Állítása szerint a „megszerzett többséggel élve, Fidesz közeli "köz"alapítványba próbálják kipumpálni az önkormányzati közpénzt".

A polgármester hozzátette: „a testületi többség elvonta a polgármester döntési jogköreinek jelentős részét, és több száz millió forintot tervez utalni az átláthatatlan elszámolású és működésű alapítványoknak”.

Forrás: Telex
Fotó: Youtube

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.